Haberler

TMMOB Üyesi Torun: Çin'den 5 Kat Kötü Durumdayız

Güncelleme:

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yönetim kurulu üyesi maden mühendisi Mehmet Torun, Türkiye'nin iş kazalarında Çin'den 5 kat daha kötü durumda olduğunu söyledi. Soma'da 301 kişinin karbonmonoksit gazından zehirlenerek ölümünü yurt dışındaki meslektaşlarına anlatmakta güçlük çektiklerini de belirten Torun, "Dünya'da karbonmonoksit zehirlenmesinden ölen, 301 kişinin bir anda öldüğü kaza yok" dedi.

Eskişehir'de Maden Mühendisleri Odası İl Temsilciliği tarafından 'Madencilikte iş faciaları ve sonuçları' konulu panel düzenlendi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Hürriyet Akdaş'ın yönettiği Anemon Otel'de yapılan panele konuşmacı olarak TMMOB yönetim kurulu üyesi Mehmet Morun, Maden Mühendisleri Odası Hukuk Müşaviri avukat Volkan Kaya ve Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım katıldı. Çok sayıda kişinin izlediği panelde konuşan Mehmet Torun kazaların önceden öngörülmeyen ve önlem alınamayan olaylar olarak tarif edildiğini belirtti. Torun konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yani önceden öngöremezsiniz ve o nedenle önlem alamazsınız. Bunun adı kazadır. Oysa bu iş kazaları önceden öngörülebilen ve önlem alınabilen olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla buna kaza demek çok hafif kalıyor. Tam olarak iş cinayeti deniyor hatta Soma'daki gibi katliam boyutuna varıyor. Çünkü savaşta bile 301 kişi aynı anda ölmesi çağımızda çok zor. Ama ne yazık ki Soma'da böyle bir süreci yaşadık. ve ben bu süreci yurt dışındaki meslektaşlarıma anlatamadım teknik olarak. Soruyorlar bana nedir bu kaza diye. Karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı 301 maden işçisini kaybettik dediğimizde 'Olamaz' diyor, 'Emin misiniz' diyor. Bir daha anlatabilir misiniz diyor. Yani anlatmakta zorluk çekiyoruz. Çünkü Dünya'da karbonmonoksit zehirlenmesinden ölen, 301 kişinin bir anda öldüğü kaza yok. Grizu patlamaları oluyor, bunlar önlenebilinir kaza ama bir anlamıyla bunların izahı var. Bir grizu patlamasının, bir göçüğün. Ama bir karbonmonoksit zehirlenmesinin de ocakta nasıl 301 kişinin öldüğünü gerçekten izah edemiyoruz."

Mehmet Torun Türkiye'nin iş kazalarında kötü bir sabıkayla anılan Çin'den 5 kat daha kötü durumda olduğunu söyledi. Torun, "Dünyadaki maden kazası istatistiklerine baktığımızda Türkiye Avrupa'da birinci dünyada ise üçüncü sırada yer alıyor. Çin yılda 3.5 milyar ton, Türkiye ise 70 milyon ton kömür üretiyor. Çin'deki kaza sıfır oranı ve milyon ton başına düşen ölümlü kazaya baktığımızda Çin'in 5 katı daha kötüyüz. Çin genelde iş kazalarında kötü sabıkasıyla anılır. Türkiye şuanda ne yazık ki Çin'in 5 katı kadar daha kötü durumda. Biz ne yazık ki maden kazalarında bir oldu mu normal karşılamaya başladık maalesef" diye konuştu.

Paneldeki diğer konuşmacılar da Türkiye'deki iş kazalarıyla ilgili bilgiler verip bu konuda görüşlerini açıkladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title