Haberler

Tmmob: "Kaybettiğimiz Arkadaşlarımızın Bedeli 50 Bin Tl"

Üç işçinin yaşamını yitirdiği Başakşehir’e bağlı Bahçeşehir’deki inşaat şantiyesinde, asansörün düşmesi sonucu 3 işçinin hayatını kaybetmesi şantiye önünde protesto edildi.

Üç işçinin yaşamını yitirdiği Başakşehir'e bağlı Bahçeşehir'deki inşaat şantiyesinde, asansörün düşmesi sonucu 3 işçinin hayatını kaybetmesi şantiye önünde protesto edildi. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, "Bu asansörler inşaat yeniden devreye girdiğinde denetimden geçseydi o malzeme yorulması ve krozyona uğrayan malzeme değişseydi biz bugün bu iş cinayetini konuşmuyor olacaktık. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızın bedeli 50 bin liradır" dedi.

Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), İstanbul Tabip Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve bazı sivil toplum kuruluşları, iş kazaları ve işçi ölümlerini protesto etmek üzere 3 işçinin öldüğü asansör kazasının yaşandığı inşaat önünde toplandı.

Grup adına basın açıklaması yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, bir civatanın kopması ve devreye girmesi gereken ani frenleme sistemin devreye girmemesiyle kazanın meydana geldiğini söyledi.

Türkiye'de yaşanan benzer asansör kazalarına dikkat çeken Solmaz, "Ülkemizde her yıl asansör facialarında bir çok vatandaşımız hayatını kaybediyor, yaralanıyor. Her yıl bir çok iş kolunda binlerce iş kazası yaşanıyor. Yüzlerce emekçi hayatını kaybediyor, binlerce emekçi yaralanıyor. Her yıl artan iş cinayetleri ülkemizde iş güvenliği ile ilgili düzenlemelerin ne kadar sorunlu olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. En baştan söyleyelim ölümlerin nedeni kentsel rant ve yoğun emek sömürüsü için işçilerin yaşamlarını gözden çıkaranlardır. İşçi sağlığı ve güvenliği alanında kalıcı kesin ve güvenceli önlemleri almayan siyasi iktidar ve onun çevresinde türeyen rantçı yandaş sermaye grupları her yıl binlerce insanımızın yaşamını yitirmesinin başlıca sorumlularıdır" dedi.

Teknik görevlilerin inşaatta incelemelerde bulunduğunu belirten Solmaz, "Buradaki asansör kazasının sebebi; bir cıvata parçasının kopmasıdır. Bu çok normal bir şey. Çünkü burada uzun süredir kullanılmamış ve krozyon sonucunda civatalar ömrünü tamamlamış. Bir civatnın kopması ve devreye girmesi gereken ani frenleme sistemin devreye girmemesiyle asansör 24. Kattan zemine düşmüştür. Sebebi budur. Yani bu asansörler inşaat yeniden devreye girdiğinde denetimden geçseydi o malzeme yorulması ve krozyona uğrayan malzeme değişseydi biz bugün bu iş cinayetini konuşmuyor olacaktık. Bunun bedeli yaklaşık 50 bin lira. Asansör üretici firmasının inşaat firmasından talep ettiği teklif budur. İnşaat firması bu teklifi pahalı bulmuş bununla ilgili bir işlem yapmayıp çalışmaya devam etmiştir. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızın bedeli 50 bin liradır" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Süleyman Solmaz Bahçeşehir Başakşehir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title