Haberler

Tlos Antik Kenti'nde Kazı Hazırlıkları Başladı

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde bulunan Tlos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, hazırladıkları iki önemli proje ile antik kentin önemli yapılarını ayağa kaldırmayı planladıklarını bildirdi.

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde bulunan Tlos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, hazırladıkları iki önemli proje ile antik kentin önemli yapılarını ayağa kaldırmayı planladıklarını bildirdi.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Tlos Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalarda akropol, tiyatro, stadyum, büyük hamam, bazilika ve Kronos Tapınağı'nda kazılara öncelik veriliyor. Kentte, 2005 yılından bu yana devam eden çalışmalarda Likya uygarlığına ışık tutan birçok eser gün yüzüne çıkarıldı.

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tlos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Korkut, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte 2015 yılı kazı hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

Bugüne kadar kazılarda önemli eserlerin gün yüzüne çıkarıldığına işaret eden Korkut, "Bu yıl Antik kentteki tiyatroda çalışacağız. Daha sonra kent bazalikası, kronos tapınağı ve stadyum alanında çalışmalara devam edeceğiz. Öncelikle geçen yıl yarım kalan çalışmaları tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

Korkut, büyük bir ekiple çalıştıklarını, farklı üniversitelerden öğretim üyeleri ile öğrencilerin yanı sıra yabancı ülkelerden de bilim heyetinin çalışmalara katılacağını anlattı.

Hazırladıkları iki önemli projede antik kentin önemli yapılarını ayağa kaldırmayı planladıklarını belirten Korkut, şöyle konuştu:

"Antik tiyatronun sahne binasının her bir taşı tek tek belgelendi. Kağıt üzerinde orijinal yerine taşındı. Geçen yıl sahne binasının restorasyonunu hazırladık ve Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna sunduk. Onaylandığında bu konuda çalışmalarımıza başlayacağız. Diğer projemiz de kentin girişinde ziyaretçileri karşılayan akropol yükseltisinin etrafını çevreleyen surlar. Yıkıntı vaziyette, hoş olmayan bir görüntüsü var. Orada da benzer bir restorasyon çalışması hazırladık. Bunlar rutin çalışmalarımızın dışında yapmak istediğimiz iki önemli proje."

Korkut, tiyatronun MS 240 yılında yaşanan depremden sonra onarılarak günümüze ulaştığını ifade etti.

Tiyatronun MÖ 3. yüzyılda inşa edildiğinin, yazılı belgeler ve bulunan arkeolojik eserlerle kanıtladıklarına dikkati çeken Korkut, mimarisi ve üst kısmında bulunan tapınak ile Tlos Tiyatrosu'nun çok özel bir yere sahip olduğunu vurguladı.

"Kronos Tapınağı kağıt üzerinde ayağa kaldırılacak"

Korkut, tanrıların tanrısı olarak bilinen Kronos Tapınağı'nın gök tanrısı "Kronos'a" adanmış bir tapınak olduğunu ifade etti.

Anadolu'da Kronos'a adanmış başka bir tapınak bulunmadığını bildiren Korkut, "Sadece burada olması çok özel bir durum. Bu yıl mimari yapıyı en azından kağıt üzerinde ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Daha sonra bu çalışma restorasyon çalışmasına dönüştürülecek" diye konuştu.

Tlos Antik Kenti

Likya'nın en önemli yerleşimlerinden biri olan Tlos Antik Kenti, Fethiye ilçesinin yaklaşık 42 kilometre doğusundaki, Yaka köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.

Eski Yunan mitoslarına göre Tlos'un kuruluş efsanesi Hellen mitoslarına dayandırılmış, kent adının Tremilus ile Praksidike'nin dört oğlundan biri olan "Tloos"tan geldiğine inanılmıştır.

Kentte bugün antik tiyatro kenti çevreleyen surların bir kısmı ayakta bulunuyor. 2005 yılından bu yana yapılan çalışmalarda Likya dönemine ait heykeller ile bazı eşyalar çıkartıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Akdeniz Üniversitesi Seydikemer Likya Muğla Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title