Haberler

    Tl, Kayıplarını Telafi Ediyor

    Seçim anketlerinin 7 Haziran genel seçimlerinde AKP'nin tek parti hükümetinin süreceği bir senaryonun güçlendiğine dair işaretler vermesi ve küresel piyasalarda dolarda görülen zayıf seyir ile dolar/TL gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışmaya devam ediyor.

    Seçim anketlerinin 7 Haziran genel seçimlerinde AKP'nin tek parti hükümetinin süreceği bir senaryonun güçlendiğine dair işaretler vermesi ve küresel piyasalarda dolarda görülen zayıf seyir ile dolar/TL gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışmaya devam ediyor.

    Analistler orta uzun vadedeki siyasi endişelere karşın seçime ilişkin koalisyon ihtimali gibi kısa vadeli endişelerin azaldığını belirtirken, TL bu beklentiyle dolar karşısında haftanın ilk dört gününde yüzde 4'ün üzerinde değer kazanarak yaklaşık 3.5 yılın en yüksek haftalık değer kazancına ilerliyor.

    TL'nin değer kazancında seçim beklentilerinin yanı sıra 12 yılın zirvesini gördüğü Mart ayından bu yana ise yüzde 7 değer kaybeden dolar endeksi de etkili oluyor.

    ABD'de dün açıklanan ve işsizlik maaş başvurularının geçen hafta 15 yılın en düşük seviyesine yaklaştığını gösteren veri tek başına ABD faiz artışı zamanlamasını öne çekmeye yeterli olmadı ve dolardaki zayıf seyir dün de devam etti.

    Piyasalar bu verileri izleyecek

    ABD'de bugün TSİ 15: 30'da açıklanacak Mayıs ayı New York Fed imalat endeksi, 16: 15'te açıklanacak Nisan ayı kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi ve 17: 00'de ise Mayıs ayı Michigan tüketici güven endeksi öncü verisi izlenecek. Yatırımcılar verilerde ilk çeyrekte zayıf büyüme kaydeden ABD ekonomisinin hızlanıp hızlanamadığına dair ipuçlarını takip edecek.

    Euro ve sterlinin güçlenmesi dolar endeksini dört ayın dip seviyelerine çekerken, endeks bu hafta yüzde 1.4, 100.39 ile 12 yılın zirvesini gördüğü Mart ayından bu yana ise yüzde 7 değer kaybetti.

    İç piyasada ise Ocak-Şubat-Mart dönemi işsizlik verileri, Nisan bütçe gerçekleşmeleri ve Mayıs ayına ilişkin beklenti anketi takip edilecek. İç verilerin piyasada bir etki yaratması beklenmiyor.

    TL değerleniyor

    Seçimlere ilişkin piyasa öngörülerinin tek parti hükümetinin devam edeceği yönünde kuvvet kazanmasıyla yılbaşından bugüne dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olan TL'deki kayıpların bir bölümü telafi edildi ve TL en kötü performans gösteren para birimi olmaktan çıktı. TL dün dolar karşısında yüzde 1.5'e yakın değer kazanarak gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdi.

    TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 15'e kadar ulaşmıştı. TL'de son bir kaç günde yaşanan toplanmanın ardından real yeniden dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken, TL'deki değer kaybı yüzde 11'nin altına geriledi. Aynı dönemde en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randında yaşanan değer kaybı ise yüzde 4'ten yüzde 3'e geriledi.

    Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasa kısa vadeli risklerin azaldığı bir senaryoyu fiyatlamalara yansıttı. Global piyasalardaki veriler önemli. Veriler ABD'de faiz artışlarının öne çekildiği bir senaryoya işaret etmez ise ki beklentimiz etmeyeceği yönünde TL'de değer kazancının devam ettiğini görebiliriz" dedi.

    Geçen hafta 2.70'li seviyelerde seyreden dolar/TL dün beş haftanın en düşük seviyesi olan 2.5894'e kadar geriledikten sonra bu sabah TSİ 0846'de 2.5981/2.5995 seviyesinde işlem gördü. TL bu verilere göre haftanın ilk dört gününde yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı ve Ekim 2011'de görülen yüzde 4.5'in üzerindeki haftalık değer kazancına oldukça yaklaştı.

    TL seçim sonucunda muhalefetin güçleneceği ancak AKP'nin tek başına iktidarını koruyacağı beklentisi ile hafta başından bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde bir performans gösteriyor.

    Piyasalar ne istiyor?

    AKP'nin anayasayı değiştirip başkanlık sistemini getiremeyecek ancak hükümeti tek başına kurmaya yetecek kadar sandalye kazanması piyasalar açısından en tercih edilen seçenek olarak görülüyor.

    Bankacılar Nisan ayında yapılan seçim anketlerinin ortalaması 7 Haziran genel seçimlerinde HDP'nin yüzde 10 seçim barajının çok küçük bir farkla üzerinde olduğunu göstermesine karşın Mayıs ayı anketlerinin ortalaması ise HDP'nin baraj altında kalabileceğini gösterdiğine dikkat çekiyorlar. HDP'nin seçim barajı altında kalması halinde AKP'nin mecliste 320 sandalyeye ulaşabileceğini belirtilirken bu rakam tek parti hükümeti oluşturmak için gereken 276'nın üzerinde ancak anayasayı değiştirmek için bir referandum çağrısı yapmak için gereken 330'un altında yer alıyor.

    Hazine ihalelerine yüksek talep

    Küresel getirilerde yaşanan dalgalanma ise Hazine'nin bu hafta gerçekleştirdiği beş ihaleye gelen yüksek talep ve seçim fiyatlamalarının da desteğiyle TL cinsi bono getirilerine tam olarak yansımadı. Hazine bu hafta 7.94 milyar TL'si piyasadan olmak üzere toplam 8.23 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi.

    İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde getiri geçen haftaya göre yaklaşık 70 baz puan geriledi. Geçen hafta Cuma günü yüzde 10.27 seviyesinde olan ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.65 seviyesindeydi valörde ise son işlem yüzde 9.53 oldu.

    Uzun vadede bakıldığında küresel sabit getirilere daha paralel bir seyir izleyen 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise aynı dönemde 40 baz puana yakın düşüş gerçekleşti. 10 yıllık göstergede geçen hafta spot kapanışta yüzde 9.39 seviyesinde olan bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.06 valörde son işlem yüzde 8.94 oldu.

    Kaynak: Dunya.com / Ekonomi

    New York Michigan Fed Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title