Haberler

Tiran'ın "Müze-kafesi" Konuklarını Tarihe Götürüyor

Görüntü Dökümü: Kafe dışından detaylar Kafe'nin içinden detaylar "Müze-kafe" fikrini hayata geçiren Arber Cepani'nin açıklamaları Geleneksel kıyafetleriyle mekanda garsonluk yapan Elvi Cnaj'ın açıklamaları Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki "müze-kafe", 18. yüzyılın başından 20. yüzyılın sonuna uzanan döneme ait bir çok tarihi eserle ziyaretçilerini hem tarihte yolculuğa çıkarıyor hem de konuklarına Arnavut kültürünü tanıtıyor.

Görüntü Dökümü:

Kafe dışından detaylar

Kafe'nin içinden detaylar

"Müze-kafe" fikrini hayata geçiren Arber Cepani'nin açıklamaları

Geleneksel kıyafetleriyle mekanda garsonluk yapan Elvi Cnaj'ın açıklamaları Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki "müze-kafe", 18. yüzyılın başından 20. yüzyılın sonuna uzanan döneme ait bir çok tarihi eserle ziyaretçilerini hem tarihte yolculuğa çıkarıyor hem de konuklarına Arnavut kültürünü tanıtıyor.

Arnavutluk'un Osmanlı'dan komünist dönemine, yaklaşık üç asırlık tarihine tanıklık eden birçok nesnenin bulunduğu "Komite" isimli mekan, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

"Müze-kafe" fikrini hayata geçiren Arber Cepani, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Arnavutluk tarihinin ve kültürünün önemli objelerini bir araya getirerek oluşturduğu mekan ile kültür ve tarihlerinin tanıtımına katkıda bulunmak istediğini ifade etti.

Mekanın Türkiye, İtalya, Almanya ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeden turist ağırladığını söyleyen Cepani, mekanı ziyaret eden müşterilerin buradaki eşyalar aracılığıyla adeta zamanda yolculuk yaptığını aktardı.

Hepsi orijinal eşyalar"

Cepani, kurduğu mekanın Tiran için de önemli bir değer olduğuna işaret ederek, "müze-kafe" açma fikrine nasıl ulaştığını şöyle anlattı:

"Tarihe olan ilgim nedeniyle eski nesnelerin koleksiyonuna başladım. Bu koleksiyon, yıllar içinde toplanmış bir koleksiyon. Koleksiyonum evlerden, antikacılardan, pazardan, kısacası nereden bulabildiysem oradan satın aldığım eşyalardan oluşuyor. Bu iş ticaretten çok, bir tutku. Burada Arnavutluk'ta üretilmiş televizyon, radyo, porselen ve mobilyalar da var. Hiçbir eşya taklit değil. Hepsi orijinal ve 1700 ile 1990 yılları arasında Arnavutluk'ta kullanılmış eşyalar. Buraya gelen müşteriler hem kahve içme hem de Arnavut tarihinde yolculuğa çıkmak imkanı buluyor."

Koleksiyonunun büyük bir bölümünün komünist döneme ait eserlerin oluşturduğunu dile getiren Cepani, buraya gelen yabancı turistlerin komünist Arnavutluk'u da tanıdığını söyledi.

Geleneksel içeceklerden oluşan menü

Geleneksel kıyafetleriyle mekanda garsonluk yapan Elvi Cnaj, menünün de müze-kafeye uygun olarak geleneksel içeceklerden oluştuğunu kaydetti.

Mekanı ziyaret edenlere aynı zamanda buradaki eşyalar hakkında da bilgi verdiklerini belirten Cnaj, konukların Arnavut tarihi hakkında duyduklarına son derece şaşırdığını anlattı.

Kitaplardan resimlere, giysilerden televizyonlara, radyolardan mobilyalara, asker üniformalarından gazetelere, birçok tarihi eşyanın bulunduğu "müze-kafe"nin müdavimlerinden Sevin Serjani de mekanı ziyaret edenlerin Osmanlı'dan komünist döneme uzanan zaman aralığına göz atma ve bu dönemin Arnavut tarihini anlama imkanı bulduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Arnavutluk Tiran Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title