Haberler

Tır Garajında 2 Kişinin Selde Ölümü Davasında Gerekçeli Karar

İstanbul'daki sel felaketinde iki kişinin öldüğü İkitelli'deki tır garajının sahibi İdris Tan Kamer'in 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, mahkeme sanığın beraatine karar vererek, gerekli tedbirleri almayanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

İstanbul'daki sel felaketinde iki kişinin öldüğü İkitelli'deki tır garajının sahibi İdris Tan Kamer'in 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, mahkeme sanığın beraatine karar vererek, gerekli tedbirleri almayanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesince İkitelli'deki tır garajında 2 kişinin öldüğü sel felaketiyle ilgili davanın gerekçeli kararı hazırlandı.

Gerekçeli kararda, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına da yer verildi.

Mütalaada, 9 Eylül 2009'daki sel sonucunda Ayamama Deresi Havzası'nda bulunan sanık İdris Tan Kamer'in işlettiği tır parkını su basması sonucunda şoför Hüseyin Türkmenoğlu ile Fahri Halil Sali'nin boğularak öldüğü hatırlatıldı.

İş güvenliği uzmanı 3 bilirkişi tarafından düzenlenen raporlar nazara alındığında tır parkı işletmecisi olan sanık Kamer'in maktullerin ölümünde ya da selin oluşumunda kusuru bulunmadığının anlaşılması sebebiyle beraatine karar verilmesini istediği belirtildi.

Tır parkına geçici ruhsat veren Küçükçekmece Belediye Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulunulması istenen mütalaada, kurumsal alt yapısı gereği çok nadiren de olsa böyle bir seli öngörerek gerekli alt yapıyı oluşturmaması nedeniyle sel oluşumuna dolayısıyla maktullerin ölümüne neden olma yönünden sorumluluk ve kusurlarının olduğu belirtilen İSKİ yönetici ve yetkilileri hakkında da suç duyurusu yapılması istendi.

Mütalaada, şunlar kaydedildi:

"Yağan yağmurla birlikte olay yeri yakınında bulunan askeri alanda yer alan büyük miktarda su toplayan Atagöleti'nin yağan aşırı yağmurlar sonucunda üstten taşarak toprak dolgu olan bu baraj şeklindeki göletin yırtılarak içindeki suyun tamamen boşalarak İkitelli Başakşehir yönünden gelen dere suları ile birleşerek aşırı miktarda bir suyun tır parkına çok kısa sürede dolması ve yaklaşık 35-40 metre yükselmesi sonucunda maktullerin boğulduğu, dolayısıyla Atagöleti'nin bakımı ve yağış kontrolünden sorumlu olan yetkililerin gerekli tedbirleri almadıkları ve kusurlu oldukları değerlendirilerek, bu yetkililer hakkında olayın Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunması talep edilir."

Gerekçeli kararda, olaya ilişkin 6 Ağustos 2013 ve 11 Aralık 2013 tarihli bilirkişi raporlarına da yer verildi.

Her iki raporda da sanık İdris Tan Kamer'in bu tür bir sel felakatini önceden öngörmesinin mümkün olmaması ve başkaca taksirli bir davranışının bulunmaması nedeniyle olayda kusurunun bulunmadığı ancak sanığın tır parkına ruhsat işlemini yapan belediye ve İSKİ görevlilerinin ayrı ayrı tali kusurlu olduklarının tespit edildiği belirtildi.

Mahkeme gerekçeli kararında, sanık Kamer hakkında "dikkatsizlik, tedbirsizlikle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme" suçundan dolayı dava açılmış ise de yapılan keşif ve alınan bilirkişi raporlarına göre olayın meydana gelmesinde sanığın kusuru bulunmadığından beraatine karar verilmesine hükmederek, bilirkişi raporunda gerekli tedbirleri almadığı belirlenen kişiler hakkında Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İstanbul'da 9 Eylül 2009 tarihinde yaşanan sel felaketinde İdris Tan Kamer'in sahibi olduğu tır garajında iki kişinin öldüğü belirtilmişti.

İddianamede, "Taksirle birden fazla insanın ölümüne neden olmak" suçundan Kamer'in 3 ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Küçükçekmece İstanbul Bakırköy Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title