Haberler

Tim İhracatçı Eğilim Anketi

Güncelleme:

TİM Başkanı Büyükekşi: "Geçtiğimiz dönemde olduğu gibi 3. çeyrekte de ihracatçıların üzerinde durdukları en önemli gerçekleşme girdi maliyetlerindeki artış."

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı firmaların geçtiğimiz dönemde de olduğu gibi 3. çeyrekte de üzerinde durdukları en önemli gerçekleşmenin girdi maliyetlerindeki artış olduğunu belirterek, "Girdi maliyetlerinin arttığını belirten ihracatçıların oranı yüzde 67. Geçtiğimiz günlerde elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yüzde 9'luk bir zam gelmişti. Bu bütün şirketleri etkiledi" dedi.

Büyükekşi, 2014 yılı 3. çeyreğe ilişkin gerçekleşmeleri ve 4. çeyreğe yönelik beklentileri kapsayan "İhracatçı Eğilim Anketi"nin sonuçlarını açıkladığı toplantıya, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak başladı.

"Yarınki Cumhuriyet Bayramı'nı, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91.yıl dönümünü kutluyorum. Hem Mustafa Kemal Atatürk'ü hem de aziz şehitlerimizi minnetle ve rahmetle anıyoruz" diyen Büyükekşi, Türkiye'nin Cumhuriyet'in 100. Yılındaki hedeflerinden bahsetti.

Mehmet Büyükekşi, araştırmanın 500 ihracatçı firmanın üst düzey yöneticisinin katılımı ile gerçekleştirildiği bilgisini vererek, şunları anlattı:

"İhracatçı firmaların geçtiğimiz dönemde de olduğu gibi üzerinde durdukları en önemli gerçekleşme girdi maliyetlerindeki artış. Girdi maliyetlerinin arttığını belirten ihracatçıların oranı yüzde 67. Geçtiğimiz günlerde elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yüzde 9'luk bir zam gelmişti. Bu bütün şirketleri etkiledi. Diğer taraftan ihracatçı firmaların yüzde 38,7'si üretimlerinin, yüzde 40,2'si ise ihracatlarının yükseldiğini belirtiyor. 3. çeyrekte yüzde 70 üzeri bir oranda üretim ve ihracatta iyimser bir hava hakim. Yılın 4. çeyreğine bakıldığında, üretim ve ihracatlarının artacağı beklentisi ile giren umutlu ihracatçıların oranında artış dikkat çekmekte. Üretim artışı beklentisinde olanların oranı yüzde 40,8'den yüzde 42,3'e, ihracat artışı beklentisinde olanların oranı ise yüzde 42,6'dan yüzde 45,2'ye yükseldi."

Yılın üçüncü çeyreğinde yeni pazarlara girebildiklerini belirten firmaların oranının yüzde 42,6 olduğuna işaret eden Büyükekşi, bu oranda 2010 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştıklarını aktardı.

TİM Başkanı Büyükekşi, tüm jeopolitik gerginlikleri dikkate alarak ihracatçıların yeni pazarlara atılım yapmasını sevindirici bir gelişme olarak niteledi.

"HEDEF PAZARLARDA İLK SIRADA RUSYA VAR"

Geçen dönemde olduğu gibi bu dönem de Rusya'nın en yüksek oranda hedef pazar olarak belirginleştiğini belirten Büyükekşi, "Amerika ikinci sıradaki yerini korurken, bu ülkeleri sırasıyla Almanya, Brezilya ve Çin takip ediyor" dedi.

Büyükekşi, yılın üçüncü çeyreğinde, ilk kez girilmesi planlanan ülkeler arasında Rusya'nın genelde ve ilk 500'de ilk sırada yer aldığını, ikinci 500'de ise Amerika'nın ilk sırada bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Yılın ilk çeyreğinde mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldıklarını belirten ihracatçıların oranı yüzde 61 ile geçtiğimiz çeyrekteki seyrini korumakta. Geçtiğimiz 3 aylık dönemde ihracatta müşteri kaybettiklerini belirten ihracatçıların oranı yüzde 36,3'ten yüzde 33,8 geriledi. İlk 500'de bu oran yüzde 23,8 olarak, İkinci 500'de ise bu yüzde 36,4 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz 3 aylık dönemde tamamen kaybettiği bir pazar olduğunu belirten ihracatçıların oranı yüzde sadece 12,4 oldu. Bu oran geçtiğimiz çeyrekle aynı kaldı."

Büyükekşi, mevcut kaybedilen pazar oranlarının gerek ilk 500 gerekse de ikinci 500'de azaldığını söyledi. Temmuz-Eylül 2014 döneminde elde edilen cironun yüzde 61,1'inin ihracattan, yüzde 38,9'unun ise iç piyasadan geldiğini dile getiren Büyükekşi, "Bu oran geçtiğimiz yılın ilerisinde ve yıllara göre olumlu bir seyir izliyor. Temmuz-Ekim 2014 dönemindeki cironun ihracat ve iç piyasadan elde edilme oranını sektörel kırılımına baktığımızda ciroda ihracat payının en yüksek olduğu sektörler tekstil, bitkisel ürünler ve toprak ürünleri ve madencilik olarak ön plana çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Bu dönemde yüzde 54,8 ile rekabetçi fiyat sunamama ve yüzde 41,4 ile hedef ülkelerdeki ekonomik koşulların en sık karşılaşılan pazarlama sorunları olarak öne çıktığına işaret eden Büyükekşi şunları kaydetti:

"Hedef ülkelerdeki siyasi ve bürokratik engeller ve finansman ise sırasıyla yüzde 37,8 ve yüzde 26 oranıyla bu sorunları takip ediyor. Enerji maliyetleri yüzde 50,2 ile en üst yüzdeye ulaşmış durumda, artık ihracatçılarımızın yarısından fazlasının öncelikli sorunu döviz kurlarındaki hareketlilik değil enerji sorunu. Döviz kurlarındaki hareketlilik yüzde 41,6, ve hammadde ve arama fiyatları yüzde 39, ihracatçılarımız tarafından diğer öncelikli sorunlar olarak belirtiliyor."

Büyükekşi, son zamanlarda petrol fiyatlarındaki gerilemeyi hatırlatarak, " Ve dün Goldman Sachs'ın açıklamasıyla birlikte enerji maliyetlerinin aşağı yönlü gitmesinde olumlu bir beklentimiz var. İnşallah bize de yansırsa maliyetlerin aşağı düşmesi açısından önemli olur" diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Mehmet Büyükekşi 29 Ekim Türkiye Ekonomi Haberler

title