Haberler

Tikad, Kadına Yönelik Şiddet Kampanyası İçin Toplandı

Haber Özkan ARSLAN - Kamera İdris TİFTİKCİ İstanbul DHA

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, akademisyen, iş dünyasından tanınmış isimler ve gazetecilerin katıldığı bir toplantıyla kadına yönelik şiddeti masaya yatırdı. Kadına yönelik şiddeti sona erdirecek çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda çıkan sonuçlar raporlaştırılarak Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'a sunulacak. Daha sonraki aşamada ise Türkiye genelinde güçlü bir kampanya yürütülecek.

Çırağan Sarayı'nda yapılan toplantıya, TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut ev sahipliği yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay'ın da katıldığı toplantıda, TİKAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, TİKAD Başkan Yardımcısı Zehra Neşe Kavak, TİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sema Güral Sürmeli, TİKAD Genel Sekreteri Hediye Güral Gür, akademisyenler Adli Tıp ve Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Polat, avukat Kezban Hatemi, Prof. Dr. Güniz Küçük Güzel, gazeteciler Balçiçek İlter, Sevilay Yükselir, Meral Tamer'in yanı sıra 40'a yakın davetli katıldı.

ÖZGECAN ASLAN CİNAYETİ TÜRKİYE'DE BAZI ŞEYLERİ YERİNDEN SARSTI

Açılış konuşmasını yapan TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, 'Özgecan Aslan cinayeti Türkiye'de bazı şeyleri yerinden sarstı. Erkekleri dahi zihinsel değişime yönlendirdiğini görüyoruz. Ama bunun devam etmesi gerektiğini görüyoruz. Eğer 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadına şiddeti önleyeceğimizi düşünürsek, Özgecan'ı bir süre konuşup unutursak, maalesef bu sorunu çözemeyeceğimize inanıyorum. O yüzden TİKAD Yönetim Kurulu olarak 2015'te kadına şiddet ve toplumdaki şiddeti nasıl çözeriz diye bir beyin fırtınası yapmak istedik. Bugünkü toplantının çıkış noktası budur dedi.

ÖZGECAN'DAN SONRA İDAM CEZASININ GETİRİLMESİNDEN YANAYIM

Toplantının çözüm odaklı olmasını hedeflediklerini belirten Bulut, şöyle konuştu

'Bugün burada sorun konuşmayacağız. Burada herkese söz hakkı vereceğiz ve sonuç çıkacak. Çıkan sonuçları madde madde yazıp tekrar bir süzgeçten geçireceğiz. ve bunu 2015 yılı boyunca bir kampanya şeklinde yürüterek çözüme odaklanacağız. Ben şahsen kadına şiddet ve tecavüzlerin önlenebilmesi için Özgecan'a yapılandan sonra belki idam cezasının getirilmesinden yanayım. Bugüne kadar bunun karşısında olmuş bir anne olarak, bunun gerçekten caydırıcı olacağını düşünüyorum. Herkesin böyle fikirlerini ortaya koyarak bugün burada çözüm çıkacağını düşünüyorum diye konuştu.

TİKAD Yüsek İstişare Konsey Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan da, kadına şiddetin önlenmesi yönünde akademisyenlerin görüşlerinin çok önemli olduğunu belirtti. Çetindoğan, düzenlenecek kampanyalarda toplumu bilinçlendirmek için de medyaya çok iş düştüğünü vurguladı.

ERKEĞİN TEDİP HAKKI ANLAYIŞI KALKMALI

Avukat Kezban Hatemi de, kadına yönelik şiddetin sona ermesi için çıkan birçok kanunda çalışmaları olduğunu dile getirerek, 'İstediğiniz yasayı düzenleyin, istediğiniz yasayı yapın. Geleneksel rollerin ve erkeğin kadını tedip hakkı anlayışının kalkması gerekir. Bu anlayışı kaldırmanın yolu önce camilerden geçer. Senelerce beyinlere kazındı çünkü. Yasalar mükemmel, yasa çok güzel işliyor, her türlü tedbir alınıyor. Konukevleri yapılıyor, STK'lar bu konuda çok güzel çalışıyor. Ancak zihniyeti değiştirmemiz lazım dedi.

DİZİLERİ GÖRMEK İSTEMİYORUM

Önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini anlatan Hatemi, şiddetin önlenmesi için medyanın rolünün de büyük olduğunu söyledi. Dizilerin şiddet üzerindeki etkilerini anlatan Hatemi, 'Dizilerden son derece rahatsızım. Diziler felaket durumda. Diziler mafya dizileri. Ben bu dizileri görmek istemiyorum. Silah, şiddet, yüz parçalama her şey var. Medyaya düşecek görev bu dizilerin ve şiddet içerikli programların gösterilmemesinde çaba göstermektir diye konuştu.

EĞİTİM VE EKONOMİK DURUMU İYİ TOPLUMLARDA DA ŞİDDET VAR

Toplantıda söz alan televizyoncu Balçiçek İlter de şiddetin eğitim ve ekonomik durumu iyi toplumlarda da bulunduğunu belirterek, 'Şiddet Avrupa'da da artıyor. İsveç ve Norveç bu konuda önemli örnekler. Hayat standartları yüksek ülkeler. Ama şiddeti engelleyemiyorlar. Kendilerine göre yüzde 100, yüzde 150 oranında artan bir şiddetle başa çıkmaya çalışıyorlar. Bizim yaptığımız çalışmaların hepsini yapmışlar. Fakat sonunda bütün bu algıya yönetebilmek için bir noktaya varmışlar. O da aileyi güçlendirmek. Çünkü, işin dönüp dolaştığı nokta aile. Benim önerim aileyi güçlendirmek olmalı dedi.

SEVİLAY YÜKSELİR'DEN ŞİDDET İTİRAFI

Gazeteci Sevilay Yükselir, şiddet olayının konuşularak çözüleceğine inanmadığını söyleyerek çocukluğu ve ailesi ile ilgili itirafta bulundu. Yükselir şunları söyledi

'Ben şiddetle büyümüş bir kadınım. Yani biraz daha teorinin dışına çıkıp gerçekçi olayım. Benim annem babamdan çok dayak yemiştir. Gözümün önünde, ağabeylerimin önünde çok defalar şiddete tanık oldum. Biz bunları konuşuyoruz, yazıp çiziyoruz ama kaç kişiye ulaşabiliyoruz. Bu adamlara ulaşabiliyor muyuz, bundan emin değilim. Beni okumuyorlar, sizi dinlemiyorlar. Çünkü okumuyorlar, haber izlemiyorlar. O bahsettiğimiz çok dizileri izliyorlar. Eğitim düzeyi düşük insanlara ulaşmanın yolu o çok izlenen dizilerin kilit olduğunu düşünüyorum.

TUNAY SİYASET VE MEDYA İŞİN İÇİNDE OLMADAN BU İŞ ÇÖZÜLMEZ

CHP Milletvekili Faik Tunay katılımcıları dinledikten sonra söz aldı. 'Siyaset ve medya bu işin içinde olmazsa bir değil on bin toplantı düzenlesek bu işi çözemeyizö diyen Tunay, rol modelin önemini vurguladı. Bu konuyla ilgili yaşadığı bir olayı anlatan Tunay, çözüm önerilerini sıraladı. Tunay, sivil toplum örgütlerinin yaptıkları çalışmalarda iktidar kadar muhalefeti de yanına alması gerektiğini belirterek, RTÜK'ün verdiği cezalarda televizyonlarda kadına yönelik şiddetin işlenebileceğini ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredata bu konuyu alabileceğini söyledi.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN'A GİDECEĞİZ

Toplantının ardından değerlendirme yapan TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, 'Yaptığımız toplantıyı çok verimli buluyorum. Buradan çıkan çözüm önerilerimizle bir kampanya oluşturup, kamuoyunda oluşan geri dönüşümleri alarak siyasi partilere gideceğiz. Buradaki somut verilerle Cumhurbaşkanımıza gideceğiz ve önleyici tedbirleri talep edeceğiz dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title