Haberler

Tika ve Sudan'dan Hayvancılık Alanında İşbirliği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sudan arasında yapılan işbirliği ile kurulan Sudan-Türk Gen Kaynakları ve Sperma Üretim Merkezi’nde üretilmiş olan dondurulmuş spermlerden ilk yavrular alınmaya başlandı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sudan arasında yapılan işbirliği ile kurulan Sudan-Türk Gen Kaynakları ve Sperma Üretim Merkezi'nde üretilmiş olan dondurulmuş spermlerden ilk yavrular alınmaya başlandı.

TİKA ve Sudan'ın El Cezire Eyaleti Valiliği işbirliğinde inşa edilerek 2013 yılında açılışı yapılan Sudan-Türk Gen Kaynakları ve Sperma Üretim Merkezi'nde üretilmiş olan dondurulmuş spermlerden ilk yavrular alınmaya başlandı. Konu ile ilgili TİKA'dan yapılan açıklamada, "TİKA tarafından ülkemizin son yıllarda elde etmiş olduğu hayvancılık alanındaki ıslah çalışmalarının başarı ve tecrübesini Sudan hayvancılığı ile paylaşmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliği ile 2015 yılında ülkemizden dört adet Holştayn, beş adet Simental ırkı yüksek verimli damızlık boğa temin edildi.Söz konusu damızlık boğalar Sudan Cumhuriyeti'ne temin edilerek Gen Kaynakları ve Sperma Üretim Merkezi'nde dondurulmuş sperm elde edilmeye başlandı" denildi.

Şu ana kadar yaklaşık 18 bin dondurulmuş spermin elde edildiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"2015 yılı Temmuz ayı itibari ile başlayan deneme çalışmalarından ilk yavrular sağlıklı bir şekilde dünyaya gelerek, önümüzdeki süreç için büyük başarıların elde edileceğini işaret etti. Konu ile ilgili çiftlik sahipleri ve Bakanlık yetkilileri duydukları memnuniyetleri dile getirerek, mevcut hayvanlarından elde ettikleri et ve süt verimlerinin söz konusu merkez vesilesi ile önemli ölçüde artarak aile gelirlerini, dolayısıyla ülke ekonomilerine katkı sağlayacağını ifade etmişlerdir. TİKA ve El Cezire Valiliği işbirliği ile merkezin deneme çalışmalarının tamamlanarak tam olarak faaliyete geçirilmesi, veteriner hekimlerin suni tohumlama uygulama eğitimlerinin tamamlanması ve çiftçilerin konu ile bilinçlendirilmeleriyle et ve süt verimindeki artışın Sudan hayvancılık ekonomisine olan etkisinin kısa sürede yansıyacağı planlanıyor." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

El Cezire Sudan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title