Haberler

Tika, Ukrayna'da Üstlendiği Bazı Projelerin Açılışını Yaptı - Kiev

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Ukrayna'da üstlendiği bazı projelerin açılışını yaptı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Ukrayna'da üstlendiği bazı projelerin açılışını yaptı.

Başkent Kiev'de, TİKA Kiev Koordinasyon Ofisi tarafından tefrişatı gerçekleştirilen Ulusal Bilimsel Doğa Müzesi " Ukrayna'nın Yeraltı Servetleri" sergi salonu, Ukrayna Diplomasi Akademisi interaktif sınıfı, Kiev Ulusal Taras Şevçenko Üniversitesi Kırım Tatar Kültür Merkezi, Yoğun Yabancı Dil Öğretim Laboratuvarı ve Türkoloji dersliklerinin ayrı ayrı açılışı yapıldı. Açılışlara Kırım Tatar halkının lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da katıldı.

Ayrıca Ukrayna Devlet Başkanlığına bağlı Kamu Yönetimi Akademisinde, TİKA'nın üstlendiği e-kütüphane projesi de düzenlenen törenle hayata geçirildi.

Açılış programlarına katılmak üzere ülkeye gelen TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Mahmut Çevik, Ukrayna'daki çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin resmi yardım kuruluşu TİKA'nın, Ukrayna'da Türk kültürünün yaygınlaştırılması, ülkenin kalkınmasına destek verilmesi, tarihi mirasların korunmasına yönelik olarak hiçbir karşılık beklemeden ülkeye destek sağladığını belirten Çevik, "Ukrayna'da bugüne kadar 300'den fazla proje ve yaklaşık 38 milyon dolarlık proje uygulaması gerçekleştirdik." dedi.

Fetullah Gülen Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk dili ve Türk bayrağının arkasına sığınarak Türkiye'yi temsil ediyorum bahanesiyle bugüne kadar var olan Türkiye sevgisini kullanıp, Ukrayna gibi devletlere nüfuz ettiğini kaydeden Çevik, 15 Temmuz ve öncesinde FETÖ'nün Türkiye'ye, başka ülkelerde açtığı Türk dili kurslarından ve eğitim kurumlarından elde ettiği gelirleri kullanarak ihanet ettiğini belirtti.

FETÖ'nün kurumlarına itibar etmeyin uyarısı

FETÖ'nün Türk milletine ve devletine nasıl ihanet ettiğini, temasta bulundukları devlet yetkililerine anlattıklarını dile getiren Çevik, "Türk milletine ve devletine ihanet eden böyle bir şebekenin, Türk ve Müslüman olmasının mümkün olmadığını mütemadiyen vurguladık. Türk dilini de bu tip anlayıştaki sivil toplum kuruluşlarının, örgütlerin kullanmaması gerektiğini ve bunlara itibar edilmemesi gerektiğini gerek akademik kadrolara gerekse muhatap olduğumuz kuruluşların yetkililerine ifade ettik." diye konuştu.

Bulunduğu coğrafyada yaşayan soydaşlarına ve dindaşlarına Türkiye'nin dilini ve dinini kendisinin öğrettiğini söyleyen Çevik, "Dilimizi ve bayrağımızı kendi ticaretleri ve amaçları için hiç kimsenin kullanmaya hakkı yoktur. TİKA olarak üstümüze düşen vazife, bu coğrafyada Türkiye'nin isminin, dilinin ve bayrağının FETÖ'nün kendi menfaatleri doğrultusunda kullanmasını engellemektir. Bunları burada devlet yetkililerine anlattık." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Çevik Ukrayna Türkiye Kiev Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title