Haberler

Tika'dan Ukrayna'ya 20 Tonluk İnsani Yardım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Doğu Ukrayna’nın Lugansk bölgesindeki sığınmacılara ve çatışma bölgelerine yakın oturan vatandaşlara dağıtılmak üzere zaruri ihtiyaçlardan oluşan 20 tonluk insani yardımda bulundu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Doğu Ukrayna'nın Lugansk bölgesindeki sığınmacılara ve çatışma bölgelerine yakın oturan vatandaşlara dağıtılmak üzere zaruri ihtiyaçlardan oluşan 20 tonluk insani yardımda bulundu.

Et, balık ve sebze konserveleri, çocuk maması, gevrek, sabun, deterjan gibi gıda ürünleri ve hijyen malzemelerden oluşan insani yardım, yerine ulaştırılmak üzere 25 Mayıs 2015 tarihinde resmi törenle Ukrayna Olağanüstü Haller Devlet Servisi'ne teslim edildi. Kiev'in yakınlarında bulunan Vişnevoye kentindeki Ukrayna Olağanüstü Haller Devlet Hizmet Servisi Kiev Bölgesi Müdürlüğü'nde yer alan teslim törenine, Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Olağanüstü Haller Devlet Servisi Başkanı Mıkola Çeçotkin ve TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat katıldı.

TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat yaptığı açılış konuşmasında, TİKA'nın Ukrayna ve Kırım'da gerçekleştirdiği projeler hakkında kısa bir bilgilendirmede bulunduktan sonra Doğu Ukrayna'daki çatışmalarda mağdur olan asker ve sivil halka yönelik birçok projenin yapıldığını dile getirdi. Ukrayna ile Türkiye'nin Karadeniz Havzası'nın önemli iki ülkesi olduğunu dile getiren Bolat, "Bu yardımın Lugansk bölgesinde çatışmalardan etkilenen insanlara bir nebze olsa da durumlarının iyileştirilmesine katkı sağlayacağını ümit ediyor, Doğu Ukrayna'ya (Donbass) barış, huzur ve istikrarın tesis edilmesini temenni ediyorum" dedi.

Törende söz alan Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel ise, bir dost ülke ve stratejik partner olarak Türkiye'nin Ukrayna'ya destek verdiğini ve ileride de Ukrayna'nın zor dönemleri geride bırakmasına katkıda bulunacağını ifade etti. Tezel ayrıca, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nde yerlerinden edilmiş sığınmacılar için kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık insani yardım sağlanması kararının alındığını söyledi.

Ukrayna Parlamentosu Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov da, Lugansk bölgesine gönderilecek bu insani yardım için derin minnettarlığını dile getirerek, "Bu insani yardımın orada zor günler yaşayan fakat Ukrayna için umutlarını yitirmeyen insanlara destek ve ümit vereceğini düşünüyorum" dedi.

Savaş acılarını yaşayan Ukrayna halkının problemlerine Türkiye'nin duyarsız kalmadığı için minnettarlığını ifade eden Ukrayna Olağanüstü Haller Devlet Servisi Başkanı Mıkola Çeçotkin, gıda ve hijyen malzemelerinin Doğu Ukrayna'da yaşayan insanlar için hayati önem taşıdığını söyledi.

Söz konusu insani yardımın törenden hemen sonra kamyona yükleneceği ve en kısa zamanda Lugansk bölgesine teslim edilmek üzere yola koyulacağını ifade eden Çeçotkin, Doğu Ukrayna'da savaşa maruz kalan insanlara yönelik sosyal projelerin uygulanması alanında Türkiye ile işbirliğinin devam edileceğine dair ümidini paylaştı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ukrayna Türkiye Kırım Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title