Haberler

Tika'dan Pakistan'a Su ve Sanitasyon Alanında Destek

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bulunan 4 içme suyu filtre istasyonunun ihtiyaçları Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 1 yıl boyunca karşılanarak, 2 bin 500 Pakistanlının temiz içme suyuna erişimi sağlandı.

Pakistan'da birçok alanda önemli projelere imza atan TİKA tarafından Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bulunan 4 içme suyu filtre istasyonunun ihtiyaçları 1 yıl boyunca karşılanarak 2 bin 500 Pakistanlının temiz içme suyuna erişimi sağlandı. Pakistan nüfusunun yüzde 92'sinin içme suyu kaynaklarına erişimi olduğu halde nüfusun yüzde 64'ü sanitasyon hizmetlerinden yararlanabiliyor. Pakistan Su Kaynakları Araştırma Konseyi'nce 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre ülkenin en büyük eyaleti olan 100 milyon nüfuslu Pencap Eyaleti'ndeki içme suyu kaynaklarının yüzde 79'u yeterli arıtma ve sterilizasyona tabi tutulmuyor. Ayrıca hızla artan nüfus ve buna bağlı gelişen çarpık kentleşme sebebiyle belediye hizmetleri halkın temiz içme suyu ihtiyacını gidermede yetersiz kalıyor. Ülkenin gelir seviyesinin düşük olması da nüfusun büyük bir bölümünü hijyenik olmayan su kaynaklarını kullanmaya yöneltiyor.

Pakistan'ın başkenti olan ve 1,8 milyonluk nüfusa ev sahipliği yapan İslamabad'da belediyenin talebi üzerine harekete geçen TİKA, şehrin F-6, G-7, G-10, G-11 mahallelerinde bulunan 4 adet su filtre istasyonunun ihtiyaçlarının giderilmesini bir protokol ile 2014 yılında teslim aldı. Protokol gereğince filtre istasyonundaki 1 ve 5 mikronluk filtrelerin içindeki çakıl, kum ve aktif karbon maddenin ve membranındüzenli periyotlarla değiştirilmesi, UV lambanın her 4000 saatte bir değiştirilmesi, filtre istasyonunun çevre düzenlemesi, temizliği ve güvenliği 1 yıl boyunca TİKA tarafından sağlandı. Proje kapsamında ayrıca TİKA tarafından su filtre istasyonlarından her ay numuneler alınarak, bu numuneler bağımsız laboratuvarlarda analiz ettirildi. Yapılan analizlerde numunelerin içme suyu standartlarına haiz olduğu tescil edildi. 1 yıllık proje süresince günde ortalama 2 bin 500 Pakistanlının temiz içme suyuna erişimi sağlandı. Su filtre istasyonlarını ihtiyaçlarının giderilmesinin ardından İslamabad Belediyesi'ne teslim edildi. Devir işlemi esnasında belediye yetkilileri, samimi bir dost olarak gördükleri Türkiye'nin bu önemli yardımı için TİKA'ya teşekkür ettiler. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Pakistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title