Haberler

Tika'dan Arnavutluk'a Destek

Arnavutluk'un Vlora kentindeki Kırmızı Cami ve beraberinde yer alan Vlora Müftülüğü binasının tadilatının Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yapıldığı bildirildi.

Arnavutluk'un Vlora kentindeki Kırmızı Cami ve beraberinde yer alan Vlora Müftülüğü binasının tadilatının Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yapıldığı bildirildi.

TİKA'dan yapılan açıklamaya göre, Arnavutluk'ta önemli projelere imza atan kurum, Vlora'daki Kırmızı Cami ve müftülük binasının tadilatını tamamladı ve iç donanımı için gerekli malzemeleri sağlandı.

Kırmızı Cami'nin girişindeki kitabeye göre, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Şeyh Yakub tarafından 1523 yılında inşa edilen cami, 1925'de yıprandığı için Neşat Paşa tarafından yeniden yaptırılmıştı. Cami üzerinde yer alan kiremitlerin renginden dolayı cami Enver Hoca döneminde Kırmızı Cami ismiyle anılmaya başlanmıştı.

Caminin minaresi 1967'de yıktırılmış, minber ve mihrabı ise tahrip edilmişti. Cami daha sonra süsleme ve dekor merkezine dönüştürülmüştü. Yaptığı yardımlardan dolayı Neşat Paşa ismiyle de anılan cami 1991 yılında yeniden onarılmış, minaresi ise ancak 2009 yılında milletvekili Daşamir Tahiri tarafından inşa ettirilmişti.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam'ın 2013 yılı kasım ayında yaptığı Arnavutluk ziyaretinde Vlora Müftüsü ile yapılan görüşmede, müftülük binasının ve caminin fiziki durumunun kötü olduğu tespit edilmiş, ardından Vlora Müftülüğü, bina ve caminin tadilatı için destek talebinde bulunmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Arnavutluk Vlora Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title