Haberler

Tika Cezayir Program Koordinasyon Ofisi'nin Statüsüne İlişkin Protokol İmzalandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Cezayir Program Koordinasyon Ofisi'nin statüsüne ilişkin protokol başkent Cezayir'de imzalandı.

Protokol, Cezayir Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen ve Cezayir Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Konut ve Şehircilik Bakanlığı, Başkent Cezayir Valiliği ve Cezayir Büyükelçiliği yetkilileri ile medya mensuplarının katıldığı törenle imzalandı.

Protokole Türkiye adına Büyükelçi Adnan Keçeci, Cezayir adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Abdelhamid Senouci Bereksi imza attı. Bu protokolün yürürlüğe girmesiyle, Mart ayından itibaren faal halde bulunan TİKA Cezayir Program Koordinasyon Ofisi Cezayir'de resmi bir statü kazanmış olacak.

Törende konuşan Büyükelçi Adnan Keçeci, bu protokolün sosyal, kültürel ve ekonomik alanlardaki ikili ilişkilerin gelişmesi için çok faydalı olacağını ve bu ilişkilere bir dinamizm kazandıracağını belirtti.

Tören sırasında görüşülen Bereksi, diğer bazı ülkelerin de Cezayir ile benzer protokoller imzalamak istediğini ancak bunların müzakere aşamasında kaldığını, bununla birlikte Cezayir ve Türkiye arasındaki müstesna ilişikler gözönüne alınarak, TİKA için Cezayir bürokrasisinin olağanüstü çaba gösterdiğini belirterek, varılan neticeden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise bu protokolün imzalanmasının iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişimi açısından önemli bir etap olduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca söz konusu protokolün, ortak kültürel mirasın korunması, eğitim, bilimsel araştırma, kurumsal kapasite artırımı, su kaynaklarının değerlendirilmesi ile kırsal ve kentsel gelişim gibi diğer birçok sektörü de kapsayan işbirliklerinin kapsamının genişletilmesi anlamı taşıdığı belirtildi.

Başkent Cezayir'de şu anda UNESCO Dünya Kültürel Mirası listesinde yer alan Kasaba bölgesinde bulunan tarihi Keçiova Camii'nin restorasyonu TİKA tarafından yürütülüyor. Ayrıca TİKA tarafından gerçekleştirilmesi planlanan başkent Cezayir'deki Dayı Sarayı ile Oran şehrinde bulunan Bey Sarayı ve Paşa Camii restorasyon projeleri ile iki ülke arasındaki ortak tarihi ve kültürel mirasın yaşatılmasına katkıda bulunulması planlanıyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Dışişleri Bakanlığı İçişleri Bakanlığı Türkiye Cezayir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title