Haberler

Tika Afganistan'da Açtığı Su Kuyularıyla Cansuyu Olmaya Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif İli Belh Bastan ve Üstad Vicdan Liseleri’ne 2 adet Derin Su Kuyusu açıldı .

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif İli Belh Bastan ve Üstad Vicdan Liseleri'ne 2 adet Derin Su Kuyusu açıldı .

TİKA, Afganistan'da eğitimin desteklenmesine yönelik faaliyetlerine devam ediyor. 2005 yılından bu yana TİKA tarafından, Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif İli Belh Bastan ve Üstad Vicdan Liseleri ile birlikte Afganistan'ın Kuzey Bölgesinde toplam 40 Derin Su Kuyusu açılmış olup, bu kuyulardan yaklaşık 120 bin kişi faydalanıyor. Çocukların daha sağlıklı şartlarda eğitim görebilmeleri için, 2 bin 400 öğrencinin eğitim gördüğü Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif İli Belh Bastan Lisesi'ne ve 3 bin öğrencinin eğitim gördüğü Üstad Vicdan Lisesi'ne 120 metre derinliğinde Derin Su Kuyusu, 6 bin litre kapasiteli Su Deposu ve 10 adet musluktan oluşan çeşme yapılarak, düzenlenen törenle hizmete sunularak bu okullarda öğrencilerin tatlı içme suyu içmelerine olanak sağlandı.

Törene, Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Sayın Mustafa Erdeviren, Belh Vilayeti İktisat Müdürü Sayın Abdurrahman Samadi, Belh Vilayeti Eğitim Müdürü Sayın Mevlevi Abdulaziz Azizi, TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Sayın Kemal Kadir Karadoğan, Koordinatör Yardımcısı Sayın Fuat Erdoğmuş, Belh Bastan Lisesi müdürü, öğretmenleri ile öğrencileri katıldı.

Törende konuşan Başkonsolos Erdeviren, Türkiye olarak özellikle Afganistan'daki eğitim altyapısının gelişmesine çok önem verdiklerini ve suyun insan hayatındaki önemine değinerek, "Bu katkıların ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki kardeşliğin daha da gelişmesine yol açacağına inanıyorum" dedi.

TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Karadoğan da; Afganistan'da en büyük sorunlardan birinin eğitim olduğunu ve TİKA'nın bu sorunların giderilmesi noktasında birçok projeyi hayata geçirdiğini söyledi. Daha önce bu okula yapmış oldukları masa-sıra desteği sırasında okul müdürünün, çocukların okulda tuzlu su içtiklerini ve imkan olması durumunda kendilerinden, tatlı su içebilecekleri bir derin su kuyusu açmaları talebinde bulunduğunu ve bugün açmış oldukları bu derin su kuyusu ile okulda öğrencilerin tatlı içme suyu sorunlarının giderildiğini söyleyerek, aynı zamanda yine Mezar-ı Şerifte Üstad Vicdan Lisesi'nde bir derin su kuyusu açtıklarını ve aslında bugün burada 2 okulumuzun derin su kuyusu projelerinin açılışının yapıldığını söyledi. Sözkonusu su kuyusuyla okul çevresinde yaşayan halkın da tatlı su ihtiyacını gidereceğini belirten Karadoğan, TİKA'nın bölgede devam eden projeleri hakkında bilgi verdi.

Törende konuşan Belh Vilayeti İktisad Müdürü AbdulrahmanSamadi, Türk halkıyla Afgan halkı arasında dini ve kültürel bağlarının olduğunu, Türk ve Afgan dostluğu ve ilişkilerinin sonsuza kadar devam edeceğini belirterek, TİKA'nın eğitim, kültür, tarım, sağlık gibi bir çok alanda çok faydalı hizmetlerde bulunduğunu ve açılan bu su kuyularının söz konusu okullardaki eğitimin verimini artttıracağını söyledi.

Törene katılan Belh Vilayeti Eğitim Müdürü Mevlevi Abdulaziz Azizi de TİKA tarafından açılan su kuyusunun, okuldaki tüm okul öğrenciler ve öğretmenleri için hayırlı uğurlu olmasını dileyerek, okuldaki büyük bir sıkıntının giderildiğini, Türkiye Cumhuriyetine çok teşekkür ettiğini ve Afganistan halkının bu yardımları asla unutmayacağını belirterek, çok eskilere dayanan dostluk ilişkilerinin bu yardımlarla gün geçtikçe daha da sağlamlaşacağını söyledi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Afganistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title