Haberler

TİKA, Afganistanlı Afetzedelere Yardım Eden İlk Kurum Oldu

Güncelleme:

TİKA, Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Pencşir kentinde meydana gelen çığ felaketinden etkilenen ve daha hiç yardım almayan 80 aileye gıda ve çadır yardımı yaptı.

Afganistan'daki çığ- TİKA, Pencşir kentinin Hinç ilçesindeki afetzedelere yardım eden ilk kurum oldu Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Pencşir kentinde meydana gelen çığ felaketinden etkilenen ve daha hiç yardım almayan 80 aileye gıda ve çadır yardımı yaptı.TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, Pencşir kentinin Hinç ilçesinin üç köyünde yaklaşık iki hafta önce yaşanan çığdan etkilenen 80 aileye 16 tondan fazla gıda ve 80 çadır yardımı yaptıklarını söyledi.Yardımları dağıtmak için Pencşir'e giden Şahin, "Hinç ilçesindeki afetzedelere ilk yardımı biz Türkiye olarak yaptık. Yardımlarımızı elden dağıttık. Yardımları TİKA'da çalıştığım arkadaşlar ve misafirlerimizle beraber dağıttık. Bu yardımları dağıtmakla Afgan arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu biri daha hissettirdik ve Türkiye'yi çok sevdiklerini gördük" dedi.Şahin, bir aileye verilen yardım paketinin, beş kişilik bir çadır, 50 kilogram un, 50 kilogram pirinç, 10 litre yağ, 10 kilogram barbunya, 10 kilogram şeker ve bir kilogram çaydan oluştuğunu ifade etti.Pencşir Valisi Abdul Rahman Kabiri, yardım için teşekkür ederek "Türkiye hep zor günlerde yanımızda oldu. Çığ felaketi nedeniyle zarar gören okul ve camilerin tekrar inşa edilmesinde Türkiye'nin desteğine çok ihtiyacımız var" diye konuştu.Kabiri, şimdiye kadar devlet ve yardım kurumları tarafından sağlanan yardımların yetersiz olduğunu ifade etti.Çığ felaketinde ailesinin sekiz üyesini kaybeden Ahmad Giyab, "Ben evde yoktum, evimin üzerinde çığ düştü. Annemi, babamı, kardeşimi ve beş çocuğumu kaybettim. Ben, eşim ve bir çocuğumuz hayatta kaldı. Sadece Türkiye bizi hatırladı. Kente yardım geldi ama bize ulaşmadı. Türkiye sağ olsun" dedi.TİKA tarafından dağıtılan yardımları alan Abdul Rahman, "Çığ felaketinde benim bağım tahrip oldu, evimin bir kısmı de yıkıldı ama şimdiye kadar hiçbir kurum bize yardım etmedi. Türkiye sağ olsun bizi unutmadı" diye konuştu.Diğer felaketzede Mahbub Din, "Can kaybımız olmadı ama sahip olduğumuz tüm malımız gitti. Geçim kaynağımız olan meyve ağaçlarımız çığ altında kalıp kırıldı, hayvanlarımız da öldü. Artık hiçbir geçim kaynağımız yok, çok zor şartlarda yaşıyoruz" ifadesini kullandı.Pencşir kentinin değişik bölgelerinde iki hafta önce düşen çığ nedeniyle 200 kişi hayatını kaybetmiş, 2 binin üzerinde ev hasar görmüştü. -Afganistan'daki çığ-TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin

Kaynak: AA / Güncel

Süleyman Şahin Afganistan Türkiye Kabil Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title