Haberler

Tiflis'te "Hat Sanatı" Söyleşisi

Tiflis Yunus Emre Enstitüsünde “Türk Şiirinde Hat Sanatı ve Yansımaları” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Tiflis Yunus Emre Enstitüsünde "Türk Şiirinde Hat Sanatı ve Yansımaları" konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türkçe Bölüm Başkanı ve TÖMER Müdürü Doç. Dr. Halit Karatay geleneksel hale gelen edebiyat söyleşileri kapsamında Gürcistan'daki Türkoloji öğrencileriyle bir araya geldi.

Programın açılışında yaptığı konuşmada yazma kitap sanatlarının temeli olan hat sanatının çok önemli olduğunu vurgulayan Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi Müdürü Zekeriya Gültekin bu nedenle söyleşi programlarının Nisan ayı bölümünde Türklerin büyük katkılar sağladığı bu sanatı yakından tanımak ve tanıtmak istediklerini ifade etti. Doç. Dr. Halit Karatay ise söyleşiye hat sanatının İslam edebiyatında önemli bir yeri olduğunu belirterek başladı. Türk edebiyatında ise hat sanatının 13 -19. yy arasında etkin olarak kullanıldığını kaydeden Karatay, İslam kültüründe ahlaki ve evrensel öğretilerin aktarılmasında da hat sanatından yoğun biçimde faydalanıldığını ifade etti. Karatay ayrıca Osmanlı'da II. Murat döneminde Manisa'da edebiyat ve güzel sanat meclislerinin oluşmasıyla ilk meşhur hattatların burada çıkmaya başladığını, İstanbul'un fethiyle birlikte sanat erbaplarının bu kez imparatorluğun kültür ve sanat merkezi olan İstanbul'da toplandığını aktardı.

Hat sanatının özellikleri ve inceliklerinden de bahseden Karatay, matbaanın icadının ardından divit yerine kalemlerin kullanılmaya başlandığını belirterek, hat sanatının günümüzde artık meslek olmaktan çıkıp hobi olarak varlığını sürdürdüğünü ifade etti. Türkoloji bölümü öğretim üyeleriyle öğrencilerin katıldığı program Doç. Dr. Halit Karatay'ın soruları yanıtlamasının ardından sona erdi. Tiflis Devlet Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsüyle protokolü bulunan Kutaisi ve Batum şehirlerindeki Devlet Üniversitelerinde de tekrarlanan söyleşilerde Doç. Dr. Halit Karatay üniversitelerin Türkoloji Kütüphanelerine "Hattat Divan Şairleri" adlı kitabını hediye etti. - TİFLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gürcistan Karatay Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title