Haberler

Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Toplantısı Kayseri'de

Güncelleme:

Adalet Bakanlığı ve TOBB tarafından yürütülen Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Konulu Farkındalık Artırma Toplantısı, Kayseri'de düzenlendi.

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yürütülen 'Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Konulu Farkındalık Artırma Toplantısı' Kayseri'de düzenlendi.

Kayseri Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Kayseri Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Cevdet Erkan, Baro Başkanı Fevzi Konaç, KTO Başkan Vekili Ferhat Akmermer, KESOB Başkanı Mustafa Alan, Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü ve davetliler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan KTO Başkan Vekili Ferhat Akmermer, kanunun yeni olduğunu söyledi. Akmermer, "Bugün burada Haziran 2012 yılı itibari ile kanunlaşmış ve Haziran 2013 yılı itibari ile yürürlüğe girmiş hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk kanunu ve elbette biz ticaret odalarını ilgilendiren kısımlarını konuşmak ve dinlemek üzere toplanmış bulunmaktayız. Kanun yenidir. Anayasal hak ve hürriyet çerçevesinde arabuluculuk Türk hukukunda anayasa ile tam bir uyum içerisindedir. Hukuk yargılamasına hakim olan ilkeler ile bağdaşlaşmaktadır. Sosyal barışın tesisi için dava yolu ile uyuşmazlık çözümü içerisinden mümkün olduğu kadar sakınmanın ve arabuluculuk gibi dostane çözüm yollarına yönelmenin şart olduğuna inanmaktayız. Bu durum toplum barışını tesis edeceği gibi mahkemelerin iş gününü de azaltacaktır. Mücadeleci uyuşmazlık çözüm sistemine dayanan dava sisteminde tarafların ve avukatların dostane bir temelde sorun çözme imkanı ne yazık ki çok kısıtlıdır. Dava yolu tarafların bir anlamda savaşmasını ifade etmektedir" ifadelerini kullandı.

Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç da, Türkiye'nin şartlarının değiştiğini söyledi. Konaç, "Türkiye'de hukuki gelişmelerle ilgili yıllar yılı hukukun yavaş işlediği ve bu manada adalete ulaşmanın vatandaş için çok zor olduğu ile ilgili tartışmalar devam ederken, buna alternatif çözüm yolları ile ilgili adım atmayan bir sistemden geliyorduk. Son yıllarda siyaseten beğenelim yada beğenilmeyelim ama dünyada yaşıyor, dünyanı değişimine ayak uydurmak ile beraber Türkiye'nin de şartları değişiyor. Bu manada buna ayak uydurmakla ilgili bir takım sorumluluğu taşıyan insanlarında bu işe katkı sağlaması gerekiyor diye düşünüyordum" ifadesinde bulundu.

Toplantıda bir konuşma yapan Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, iş dünyasında önemli sorunların yaşandığını söyleyerek, "İş dünyasında yaşanan anlaşmazlıklar, uyuşmazlıklar dünyada ve ülkemizde önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Özellikle ticari uyuşmazlıklar ile iş ve işveren arasında çok karşılaştığımız bu anlaşmazlıkları çözmek amacıyla değişik yöntemler ve araçlar geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden en yaygın bilinen ve uygulanan yöntem arabuluculuk yöntemidir" dedi.

"KAYSERİ'DE ARABULUCUMUZ VAR"

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Kayseri'de arabulucularının göreve başladığını söyledi. Türkiye genelinde 17. toplantının Kayseri'de gerçekleştirildiğinin altını çizen Öztatar, şöyle konuştu;

"Bugün burada yaklaşık olarak 17. Toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 4 ay önce yine Kayseri'deydik. Bugün yine burada olmaktan mutlu olduğumu ifade ediyorum. Arabuluculuk kurumu biraz önce başkanımızın da belirttiği gibi dünyada 160 ülkeden fazla ülkede uygulanan bir yöntemdir. ABD'de yaklaşık 50 yıldır uygulanan bir sistem. Kıta Avrupası'nın tamamında yaklaşık 40 yıldır uygulanan bir sistemdir. Bu sistem esasında baro başkanımızın ifade ettiği gibi bizde olan bir sistemdir. 800 yıldır ahilik kültüründe olan bir sistemdir. Ben inanıyorum ki şuanda burada olan sanayicilerimizin uyguladığı bir sistemdir. Biz bu sistemin hukuki alt yapısını gerçekleştirdik. Bu gerçekleştirdiğimiz hukuki alt yapı ile hukuki temellere oturttuk. Arabuluculuk kurumunu 14 Kasım 2013 tarihi itibari ile Türkiye'de yürürlüğe soktuk. Artık Arabuluculuk Daire Başkanlığımızın sisteminde arabulucularımız var. Kayseri'de de artık arabulucularımız var."

KTO'da düzenlenen program, Erzincan Üniversitesi Ticaret Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şafak Narbay'a sorulan soruların ardından sona erdi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adalet Bakanlığı Fevzi Konaç Türkiye Kayseri Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title