Haberler

Ticaret müşavirlerinden ihraç pazarları için hayati tüyolar

Güncelleme:

İhracatımızın uç beyleri ihracat pazarlarına girmenin ipuçlarını paylaştı

Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye'nin ihracatını arttırmak için ihracatımızda yüzde 30 paya sahip 14 ülkede yıllarca Ticaret Müşaviri olarak görev yaptıktan sonra yurda dönen geçmiş dönem ticaret müşavirlerini ihracatçı firmalarla buluşturdu.

İzmir Swissotel Grand Efes'te gerçekleştirilen "Ticaret Müşavirleri Buluşması"na Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan, Hollanda, İran, İtalya, Fransa, Romanya, Mısır, Avusturya, Tunus, Romanya, Yunanistan ve Şili'de 3-4 yıl süreyle Ticaret Müşaviri olarak görev yaptıktan sonra yurda dönen isimler katılırken, Ege İhracatçı Birlikleri üyesi 50 firma ile yüzlerce ikili görüşme gerçekleşti.

Ticaret müşavirlerinin görev yaptıkları ülkelerde gerek kamu kurumları, gerek özel sektör, gerekse sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle Türkiye'nin ihracatını arttırmak için yıllarca gece-gündüz yoğun bir mesai harcadıklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, bu tecrübelerini ihracatçılara aktarabilecekleri bir zemin hazırlamak istediklerini kaydetti.

Ticaret müşavirleriyle randevu çizelgesinin ihracatçı firmalardan gelen talepler sonucu kısa sürede dolduğuna işaret eden Ünlütürk, "Ticaret Müşavirleri Buluşması'na 2016 yılında başladık. Geçen yılki uygulamaya ihracatçı firmalarımızın gösterdiği yoğun ilgi nedeniyle bu etkinliği her yıl yapma kararı aldık. Etkinliğimize Türkiye'nin dört bir tarafından firmalarımız ilgi gösterdi. Küresel ekonomide yaşanan durgunluk ve bunun sonucunda ihracat rakamlarındaki arzu edilen artışın sağlanamaması firmalarımızı yeni pazarlar bulma konusunda daha agresif bir çalışmaya yönlendiriyor. Bu yıl davet ettiğimiz ticaret müşavirlerimizin görev yaptığı 14 ülke Türkiye'nin toplam ihracatından yüzde 30 pay alıyor. Böylesi etkinliklerle bu ülkelerin ithalatından aldığımız payı arttırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Geçmiş dönemde Beyrut ve Tokyo Ticaret Başmüşaviri olarak görev yapan İhracat Genel Müdür Yardımcısı Musa Demir, "Ticaret Müşavirleri Buluşması"nın doğru bir model olduğunu Ege İhracatçı Birlikleri'nin bu organizasyonu ile ticaret müşavirleri ile ihracatçılar arasında bilgi akışının sağlanmasına aracılık ettiğini dile getirdi. Demir, "Bizler, deneyimlerimizi ihracatçılarla paylaşmaktan mutlu olduk. Bu görüşmeler ihracatçı firmalarımızın networkunun artması ve ihracat rakamlarının gelişimine katkı sağlaması en büyük beklentimiz" dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri'nin Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde düzenlediği "Ticaret Müşavirleri Buluşması"na katılan ticaret müşavirlerinin görev yaptığı 14 ülkeye Türkiye, 2016 yılında 39 milyar 567 milyon dolar ihracat yaptı. Türkiye, bu ülkelere 2015 yılında ise 38 milyar 100 milyon dolar ihracat gerçekleştirmişti. Türkiye'nin 14 ülkeye ihracatı 2016 yılında yüzde 4 artış gösterdi. İtalya 7milyar 418 milyon dolar ile birinci sırada yer alırken, ABD 6 milyar 517 milyon dolar ile ikinci, Fransa 6 milyar 4 milyon dolarlık dışsatımla üçüncü ülke oldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Ekonomi Bakanlığı Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title