Haberler

Tıbbın Arkasındaki Savaş Teknolojisi"

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, cephede yaralanan askerlere yapılan müdahalelerin tıp alanında gelişmelere zemin hazırladığını ifade ederek, "Künçer çivileri, 2. Dünya Savaşı'nın ortopedik travmalarının bir armağanıdır.

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, cephede yaralanan askerlere yapılan müdahalelerin tıp alanında gelişmelere zemin hazırladığını ifade ederek, "Künçer çivileri, 2. Dünya Savaşı'nın ortopedik travmalarının bir armağanıdır." dedi.

Sönmez, Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği Atatürk Üniversitesi Şubesince Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda düzenlenen "Tıbbın Arkasındaki Savaş Teknolojisi" konferansına katıldı.

Sönmez, 1. ve 2. dünya savaşları ile Vietnam, Kore, Körfez, Balkan savaşlarında cephede yaralanan askerlere yapılan müdahalenin tıp alanında gelişmelere zemin hazırladığını söyledi.

Sönmez, 2. Dünya Savaşı'nda kolu, bacağı kırılan askerlerin aylarca cepheye dönememesi üzerine Adolf Hitler'in talimatıyla araştırma yapıldığını dile getirerek, "Yapılan çalışmalar sonunda künçer çivileri ortaya çıkıyor. Künçer çivileri, 2. Dünya Savaşı'nın ortopedik travmalarının bir armağanıdır. Bacağına künçer çivisi çakılan bir hasta 3 hafta sonra tekrar harbe dönebiliyor." diye konuştu.

"Patlayan uçak camlarından göz içi lensler geliştirildi"

1. Dünya Savaşı'nda pilotların basit uçakların camlarının patlaması sonucu gözlerinden yaralandığını belirten Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ön cam patladığı zaman küçük cam parçaları göz içine girdiğinde yıllar sonra bu cam parçalarının reaksiyon vermediği tespit edilmiştir. Buradan yola çıkarak göz içi lensler geliştirilmiştir. Benim öğrencilik yıllarımda katarakt ameliyatı olan bir tonton amca, şişe dibi gibi mercekli gözlükler kullanırdı. Bugün katarakt ameliyatı olduğunu dahi fark etmediğimiz hastalarımızın bu pilotların gözüne kaçan ön cam parçalarından kaynaklanan göz içi mercek teknolojisiyle yapıldığını biliniz. Irak Savaşı'nda çok ciddi parça tesirli bombalar kullanıldı. Bu ortez protez cerrahisine çok büyük yararlar getirdi. Irak Savaşı sayesinde protez cerrahisinde çok ciddi gelişmeler oldu. Yine Körfez Savaşı damar cerrahisinin de gelişmesine vesile oldu. Sahra hastanelerinde başlanan kateter işlemi bugün açık kalp ameliyatlarında da kullanılıyor."

Sönmez, askeriyenin çok sıklıkla kullandığı termal kameraların da tıp teknolojisinde kullanılmaya başlandığını dile getirerek, şunları ifade etti:

"Termal kamera iki cisim arasındaki ısı farkından görüntü elde ediyor. Termal kamera, tüm Phantom uçaklarında, helikopterlerde, tanklarda kullanılan bir harp silahı aslında. Harp silahı olarak kullanılan termal kameralar biraz değişiklikle ameliyathaneler için anjiyografi cihazına dönüştürülebiliyor. Termal kamera kalbi görecek şekilde konumlandırılıyor, cerrah da monitörden kalp ve damar arasındaki ısı farkıyla ameliyatını daha rahat tamamlayabiliyor."

Sönmez, savaş teknolojisi gibi uzay teknolojisinin de tıbbın gelişmesine katkı sağladığını örneklerle anlattı.

Artık robotların cerrahların elleri gibi hareket edebildiğini anlatan Sönmez, "Uzay savaşlarının olmayacağını anlayan NASA tıbbi teknolojiye yöneldi ve bu tür kompleks aletler üretmeye başladı." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Bingür Sönmez Memorial Termal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title