Haberler

Tıbbi Malzeme Fiyatları Bazı Branşlarda Düştü, Bazılarında Arttı

Türkiye'de, geçtiğimiz hafta SGK'nın bazı tıbbi cihaz tarifesinde indirime gitmesiyle ameliyatların durduğu iddiaları gündeme otururken, bazı tıbbi ürünlerde önemli oranlarda fiyat arttırıldığı ortaya çıktı.

Türkiye'de, geçtiğimiz hafta SGK'nın bazı tıbbi cihaz tarifesinde indirime gitmesiyle ameliyatların durduğu iddiaları gündeme otururken, bazı tıbbi ürünlerde önemli oranlarda fiyat arttırıldığı ortaya çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, bir süre önce Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) bir dizi fiyat değişikliğine gitti. Bu değişiklilerden dolayı bazı medikal firmaları da, özellikle ortopedi, kardiyoloji gibi ameliyatlarda kullanılan tıbbi malzemeleri, zarar ettikleri gerekçesiyle vermedi. Bu da malzeme yokluğundan bazı ameliyatların yapılmadığı ya da yapılamadığı tartışmalarına neden oldu. Ancak herkes SGK'nın yeni SUT tebliğinde fiyatı düşürülen kalemlere odaklanırken, birçok kalemde de önemli miktarda fiyat artışına gidildiği de ortaya çıktı.

Önceki uygulamada tıbbi malzemeler ile ilgili 'Serbest kodsuz malzeme' niteliğinde tanımlanmayan branşlara ait olanların faturalandırılması, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası verileri ile Kamu İhale Kurumu ihale ortalamasına göre yapılıyordu. Ancak 1 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği ile tüm tıbbi malzemelerin, alan tanımları, kodları ve fiyatları yeniden belirlendi. Böylelikle fiyatı tanımlanmamış tıbbi malzeme kalmadı. Ayrıca bu değişiklikte, birden fazla branşta kullanılan tıbbi malzemeler listesinin kapsamı da genişletildi. Sağlık Uygulama Tebliği incelendiğinde, fiyat değişikliğinin tüm tıbbi malzemelerde yapılmadığı, en çok fiyat düşüşünün ortopedi ve travmatoloji branşında, artroskopi ile eklem cerrahisi alan grubuna ait tıbbi malzeme listesinde meydana geldiği ortaya çıktı. Bu alanda, 'Torakolamber posteriord dinamik sistemler, vida titanyum' fiyatı bin 150 TL'den, 435 TL'ye, düşürüldü. Yine 'Minimalinvaziv Sakroilak vidası' fiyatı, 8 bin 750 TL'den, bin 500 TL'ye, Kıkırdak hücre kültürü ikinci jenarasyon kıkrırdak nakli 20 bin TL'den, 11 Bin TL'yle, hücresel menisküs implantı 5 bin 450 TL'den, 3 bin 900 TL'ye indirildi. Buna karşılık, 'LEAD' fiyatı 2 bin 900 TL'den, 4 bin 100 TL'ye çıktı.

Ancak kamuoyuna yansıdığı gibi kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, omurga cerrahisi ve beyin cerrahisi branşına ait tıbbi malzemelerin, çok az bir bölümünde, fiyat azalması olduğu, önemli bir bölümünde ise, fiyat artışının yaşandığı tespit edildi. Bu alanda ise, 'Transkateter Pulmoner kapak seti' fiyatı 44 bin 625 TL'den, 51 bin TL'ye çıktı. 'Tarnskateter aort kapak seti' fiyatı 43 bin 700 TL'den, 53 bin TL'ye, VSD occluder device ise, 5 bin TL'den, 7 bin 190 TL'ye çıkartıldı.

FİYAT ARTIŞLARIYLA İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPTILAR

İstanbul Tabib Odası üyesi ve TTB delegesi Dr. Güray Kılıç ile konuya ilişkin araştırma yapan Tabip Odası Meclis Üyesi Dr. Ergün Demir, önemli tespitlerde bulundu. Sağlık Uygulama Tebliği değişikliğinin ayrıntılı incelendiğinde SGK'nın hem kendi mali disiplinini korumaya çalıştığını, hem de kullanımında suiistimal yapıldığını düşündüğü bazı branşlardaki tıbbi malzeme fiyatlarını düşürdüğünü söyledi. Kamuoyunda yapılan tartışmaların, daha önce eş değer ilaç uygulamaları başladığı sırada karşılaşılan durum gibi olduğunu da dile getiren Ergün Demir, "Bir yandan SGK'nın mali disiplinini korunması diğer yandan da tıbbi malzeme ticareti yapanların karlarının azalmaması için fatura, vatandaşa kesilecek. SGK tarafından bedeli karşılanan tıbbi malzemelerde 'iyi malzeme kullanalım, aradaki farkı da vatandaş ödesin' şeklindeki yaklaşımlar karşımıza çıkarılacak. Bunun çözümü de vatandaşın cebi olacak. Performans sistemi ile kamu hastane işletmelerinin daha fazla kar elde etme çabalarına ve ticari suiistimallerine hekimler ortak edilmeye çalışılmaktadır. Fiyat spekülasyonlarını engellemek için ilaç ve tıbbi malzemelerin kamu tarafından üretimi gündeme gelmelidir. Neden bu kadar çok ameliyat ve tıbbi girişime ihtiyaç duyulduğu sorgulanmalıdır. Ucuz tıbbi malzemelerin kalite kontrol konusu tartışılmalıdır. SGK bazı tıbbi malzemelerdeki fiyat düşürülmesinin nedeni kamuoyuna açıklamalıdır. Eğer suistimal yapıyorsa bunlar kimdir bulunmalıdır. Ameliyatlarda da ilaçtakilerde olduğu gibi eşdeğer sistemi uygulanacak. Daha kaliteli malzeme kullanımı ancak vatandaşlardan alınacak olan ücret farklarıyla yapılacak" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Ergün Demir Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title