Haberler

THY 30 Yıldır Sofya'ya Uçuyor

Türk Hava Yolları, İstanbul- Sofya seferlerinin 30'uncu yılını verdiği davetle kutladı.

Türk Hava Yolları, İstanbul- Sofya seferlerinin 30'uncu yılını verdiği davetle kutladı.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı organizasyon, Sofya Kempinski Otel'de düzenlendi. Geceye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, Bulgaristan Turizm Bakanı Nikolina Angelkova, Dışişleri Bakan Yardımcısı Katya Todorova, Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Krasimir Tulechki, Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, THY Satış-Pazarlama Başkanı Ziya Taşkent katıldı.

THY Sofya Müdürü Cenk Öcal'ın ev sahipliği yaptığı gecede uçuşların 30 yıl önce 23 Nisan'da başladığını söyleyerek, "THY 30 yıldır komşumuz Bulgaristan'a uçuyor. Sofya'ya günde iki sefer yapıyoruz. Varna hattımız açıldı. Önümüzdeki yaz sezonunda seferlerimizi artıracağız. Bulgaristan İstanbul bağlantılı dünyanın dört bir tarafına iyi bağlantılarla ulaşıyor" dedi.

Gecede Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı ile Bulgaristan Turizm Bakanı Nikolina Angelkova vize konusunda görüşmeler yaptı. Schengen'i olan Türk vatandaşlarının rahatlıkla gelebildiğine dikkat çeken Dr. Arıcı, "Bulgar vizesi alımında bürokrasi uzun. Biz 15 yıldır Bulgarlara vize uygulamıyoruz. Örneğin Yunanistan bu konuda bir çok düzenleme yaptı, işlemleri kolaylaştırdı. Bulgaristan'ın alacağı benzer kararlar, iki ülke arasındaki ticaret ve turizme olumlu katkı sağlayacaktır" dedi.

Benzer bir sorunun havalimanında da yaşandığını belirten Bakan Yardımcısı Arıcı, "Türkiye Schengen dışı olduğu için THY uçağından inen Türk yolcular otobüsle alınıp ayrı bir kapıya götürülüyor. Bu tür sorunları Bakan Angelkova ile görüştük. Kendisi bir önceki hükümette Ulaştırma Bakanlığı da yapmıştı. Kısa süre içinde bu sorunun da çözüleceğini umuyoruz" dedi.

THY'de görev yapan uçan aşçıların hazırladığı Türk yemeklerinin sunulduğu gecede Bulgar sanatçılar hem Türkçe hem de Bulgarca söyledikleri şarkılarla organizasyona renk kattı. Çekilişte ise davetlilere THY ile farklı noktalara bilet hediye edildi.

ATATÜRK'ÜN ODASI

Gece öncesinde Türk heyeti, Sofya şehir merkezinde bulunan Türk Büyükelçiliği konutunu ziyaret etti. 1903'te Osmanlı döneminde yapılan ve uzun yıllar büyükelçilik binası olarak hizmet veren binada, Atatürk'ün de odası bulunuyor. 1913- 14 yılları arasında 15 ay boyunca Sofya'daki askeri ateşe olan Atatürk'ün masası ve bazı eşyaları müze olarak tutulan odada sergileniyor.

Bölgesel iş birliği ile hem Bulgaristan hem de Türkiye'nin ciddi potansiyele sahip olduğunu belirten Büyükelçi Süleyman Gökçe, "Vize ile birlikte en büyük sorunumuz tır taşımacılığındaki engellemeler ve Bulgaristan tarafındaki alt yapı yetersizlikleri. Aşırı yağışlar nedeniyle yolların su altında kalması nedeniyle her yıl sorun yaşanıyor. Bu konuda Bulgar makamlarının hızla karar verip sorunu çözmesini bekliyoruz" dedi.

Bulgaristan'ın özellikle Suriye, Irak ve Pakistan kaynaklı mülteciler konusunda tedirgin olduğunu belirten Büyükelçi Gökçe, şunları söyledi:

"Son dönemde sınırda çekilen tel örgünün uzatılması Sofya'da sık sık gündeme geliyor. Tel örgü ve sonrasında alınacak sıkı önlemlerle yeniden eski günlere dönülmesine sıcak bakmıyoruz. Bulgarlar sınırları için 'Avrupa Birliği'nin sınırı' tabirini kullanıyorlar. Mülteciler konusunda Türkiye'nin aldığı ciddi önlemler var. Buraya sadece Türkiye'den değil diğer yollardan yılda ortalama 12 bin mülteci geliyor. Rakamları ortaya koyduğunuzda Türkiye'ye gelen mülteci sayısı bunun tam 200 katı. Bulgaristan'dan bu konuda anlayış bekliyoruz." - Sofya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Hava Yolları Bulgaristan İstanbul Sofya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title