Haberler

Thaci: Kosovo Zeli Biti İzvoznik İnicijativa Za Dijalog İ Mir

PRIŠ Treca konferencija ambasadora Republike Kosovo, cija je glavna tema "Pozicija Republike Kosovo u odnosu na regionalne i globalne izazove", okupila je kosovsko diplomatsko osoblje. Na otvaranju Konferencije, ambasadorima se obratila predsednica Kosova, Atifete Jahjaga i kazala da je cilj Kosova u spoljnoj politici partnerstvo sa razlicitim zemljama regiona i sveta, produbljenje ekonomske saradnje, kao i najbitniji prioritet, integracija u EU i NATO, javlja Anadolu Agency (AA).

"I dok naša evroatlanska orijentacija ostaje jedina alternativa mi treba da nastavimo da stvaramo nova partnerstva i da osnazimo vec postojeca. Istovremeno potrebno je još napora da se poboljša naš spoljni imidz i da odrzi Kosovo relevantnim u svetskim ocima", kazala je Jahjaga.

Dodala je da je spoljna politika Kosova zasnovana na nekoliko principa, tj. promociji i evropskim integracijama, partnerstvu i transatlanskom prijateljstvu, regionalnoj saradnji i ekonomskoj saradnji.

"U procesu integracija u Evropsku uniju, mi moramo ispuniti naše obaveze, jer samo cemo tako pokrenuti napred našu zajednicku viziju o stabilnoj drzavi, koja je spremna za evropske i evroatlanske integracije. Nekoliko puta sam rekla da ne trazimo kraci put do EU, vec trazimo da kada mi budemo spremni i Evropska unije bude spremna", porucila je Jahjaga.

Ona je navodeci sve izazove koji su pred Kosovom, od formiranja Specijalnog suda, preko ekstremizma i terorizma, pa do uclanjenja u Savet Evrope, istakla da Kosovo ostaje posveceno regionalnoj stabilnosti i jacanju medususedskih odnosa. Kosovska predsednica je ambasadorima porucila da su oni ti koji svakodnevno rade kako bi se sprovela vizija spoljne politike Kosova.

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli je ocenio aktuelna dešavanja na Kosovu jako teškim i kompleksnim, kako sa aspekta unutrašnje konsolidacije, tako i sa aspekta jacanja medunarodnog subjektiviteta.

Veseli je naveo da hitno potrebno vratiti ekonomski razvoj u fokus angazovanja kosovskih institucija i društva.

"Neophodno je da ova odredenost sluzi strateškoj orijentaciji naše diplomatije. Time podrazumevam orijentaciju ka ekonomskoj diplomatiji, jer nama nije dovoljna samo kurtoazna diplomatija. Nama su potrebne konkretne radnje, merljive i  prema njihovom efektu, kazao je Veseli.

On je napomenuo da ekonomski razvoj obezbeduje i dobar instrument za suocavanje za globalnim izazovom terorizma.

Prvi zamenik premijera i ministar inostranih poslova, Hashim Thaci naveo je da Kosovo postaje deo globalne alijanse i tezi transformaciji iz uvoznika u izvoznika inicijativa za dijalog i mir. Thaci je kazao da je sedam godina od proglašenja nezavisnosti Kosovo priznalo 111 drzava, te da je cilj diplomatije da se tokom ove i naredne godine dostigne brojka od 120 priznanja. Po njemu Kosovo treba da ima svoj nezavisni glas u medunarodnim organizacijama i zato ce ove godine aplicirati za clanstvo u Savetu Evrope i agencije UN-a, a prioritet je i clanstvo u NATO.

"Sa dijalogom u Briselu ili bez njega, Kosovo ce biti clan vaznih organizacija", kazao je Thaci.

Kosovo ima diplomatska predstavništva u 23 zemlje, piše Anadolu Agency.

Kaynak: AA / Politika

Kosova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title