Haberler

Tgc, Tgs, Disk Basın-İş, Kesk Haber Sen Diyarbakırlı Gazetecileri Ziyaret Etti

İş Genel Başkanı Faruk Eren, KESK Haber Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Osman Köse Diyarbakır'da gazetecilerle buluştu.

İş Genel Başkanı Faruk Eren, KESK Haber Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Osman Köse Diyarbakır'da gazetecilerle buluştu. Heyet, ziyaretler kapsamında ilk olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ı saat 10.00'da ziyaret etti.

KIŞANAK: GAZETECİLER ÖZGÜRCE MESLEKLERİNİ YAPABİLMELİLER

Ziyarette Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak kendisinin de bir dönem gazetecilik yaptığını belirterek şöyle konuştu: "Halkın haber alma hakkı için gazetecilere baskı yapılmamalı, gazeteciler özgürce mesleklerini yapabilmeliler. Biz yöneticilerin de gazetecilerin haber yapmasından çekineceği bir yanlışı yapmaması gerekiyor. Biz gazetecilerin güvenli koşullarda gazetecilik yapması için gereken desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz."

Ardından Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti ve Özgür Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulları ile görüşen heyet; halkın haber alma hakkı için görev yapan gazetecilerin can güvenliği, çalışırken yaşadıkları fiziksel saldırılar ve engellemelerle ilgili bilgi aldı. Görüşmelerin ardından meslek örgütleri Sümer Park Resepsiyon Salonu'nda dayanışma ve basın toplantısı yaptı.

BAŞKAN OLCAYTO: BÖLGEDE ADI KONMAMIŞ BİR SAVAŞIN SANCILARI VAR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, şunları dile getirdi:

"Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak, kamuoyunun haber alma, bilgilenme kanallarını açık tutma adına büyük bir mücadele veriyoruz. Bu mücadelede birlikte olduğumuz meslek örgütlerimizin başkanları da burada. Ben kendi adıma şunları söylemek istiyorum. Ülkede bir an önce barışın ve çağdaş demokrasinin yerleşebilmesi için bireylerin özgür olduğu sağlıklı bir toplum yaratma uğruna bütün gücümüzle dayanışma içinde olmalıyız. Zor bir süreç yaşanıyor. Bölgede adı konmamış bir savaşın sancıları var. Burada yaşanan olayları nesnel gazetecilik çerçevesinde izlemek isteyen gazeteciler görevlerini yapamıyorlar. Şiddetle karşılaşıyorlar. Kolluk güçlerinin tacizine uğruyorlar. İki gün önce de Cizre'de bir kameraman arkadaşımız Refik Tekin yaralandı. Mardin'de hastanede ameliyata alındı arkadaşımıza acil şifalar diliyoruz bir an önce iyileşerek mesleğine dönmesini bekliyoruz. Halen aralarında Erdem Gül, Can Dündar, Hidayet Karaca'nın da bulunduğu özellikle sizin bölgenizden gazete ve gazete dağıtıcılarının da yer aldığı 32 arkadaşımız cezaevinde"

Olcayto gazetecinin savaş kışkırtıcılığı da yapamayacağını belirterek "Evrensel meslek ilkelerine göre de gazetecilik hiçbir zaman savaş kışkırtıcılığı yapmaz halkı savaşa kışkırtacak manşetler atmaz. Buna da özellikle dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç ise

"Biz meslek örgütleri olarak bölgede görev yapan meslektaşlarımızla dayanışma için buraya geldik. Bölgede şu anda olağanüstü bir çatışma ortamı var. Arkadaşlarımız çok zor şartlar altında mesleklerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Ağır baskılarla karşılaşıyorlar. Gözaltına alınan, tutuklanan gazeteciler var. Cizre'de bir kameraman arkadaşımız, yaylım ateşi arasında kaldı, yaralandı" dedi.

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, şunları dile getirdi: "Bölgede uzun süredir çatışmalar sürüyor. Gazetecilerin görevi, kamuoyuna gerçekleri aktarmaktır. Şiddet uygulayanlar, gerçeklerin bilinmesini istemiyor. Haberler karartılıyor, sansür uygulanıyor. Bölgede hemen hemen her gün gazeteciler gözaltına alınıyor"

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Üyelerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Kamer, ise "Güneydoğu'daki gazeteciler, yalnız bırakıldı. Haber alma özgürlüğümüz ortadan kalktı. Ana akım medyada bölgeyle ilgili haber çarpıtılıyor. Burada birçok medya çalışanı var. Haberlerin veriliş nedeniyle gazeteciler burada sokakta tepkiyle karşılaşıyorlar" dedi.

DİYARBAKIR VALİSİ HÜSEYİN AKSOY'A TALEPLER İLETİLDİ

Heyet, basın açıklamasının ardından Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile görüştü. Gazetecilik meslek örgütü temsilcileri, gazetecilere güvenlik güçleri tarafından baskı uygulandığına dikkat çekti. Diyarbakır'daki gazetecilerin güvenli haber yapabilmesi talebi üzerine Vali Hüseyin Aksoy, gerekli özenin gösterileceğini söyledi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hüseyin Aksoy Faruk Eren Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title