Haberler

Tff Başkanı Yıldırım: Amacımız Hakem İthal Etmek Değil, İhraç Etmek

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, yabancı hakem tartışması yapmanın akıl dışı olduğunu belirterek, "Yabancı hakem isteyenlerin yaptığı Türk futboluna ihanettir. Amacımız hakem ithal etmek değil, hakem ihraç etmektir" dedi.

Antalya'da düzenlenen 2015-2016 Sezonu TFF Kış Semineri'nin kapanışında, Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) FIFA hakemlerine yönelik kokart töreni düzenlendi. Törende konuşan MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, Türk hakemliğinin sürdürülebilir başarısını hedeflediklerini söyledi. Sezonun ilk yarısına olumlu havayla başladıklarını anlatan Müftüoğlu, yıllardır şans bulamayan bazı hakemlere şans vermeye başladıklarını söyledi. 15 yıllık hakemlik tecrübesine sahip hakemlere hata da yapsalar maç vermeye devam ettiklerini dile getiren Müftüoğlu, şöyle konuştu:

"Bizim için affedilmeyecek tek bir şey var, cesaretsizlik. Hata illa ki olacak, her maçta oluyor, her maçta da olmaya devam edecek. Yeryüzünde bugüne kadar sıfır hatayla maç yöneten hiçbir hakem olmadı, olmayacak da. Tıpkı, sıfır hatayla yöneticilik yapan olmadığı gibi, tıpkı pas hatası yapmayan, yer alma hatası yapmayan olmadığı gibi. Tıpkı takım oyun sisteminde, rakip analizinde, oyuncu değişikliğinde hiç hata yapmayan teknik direktör olmadığı gibi. Amacımız tabi ki bu hataları minimize etmek. Özellikle sonuca tesir eden hataları azaltmak. İlk yarı hata yapılan maçlar oldu. Bunu açık yüreklilikle kabul ediyorum. Bu hatalar içersinde sonuca tesir edenler de oldu. Eminim bundan sonra da olacak. Hiç bir zaman sıfır olmayacak."

BASINA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Seminerde elle oynamalar, disiplin uygulamaları, itirazlar, basit fauller, iletişim ve beden dili ana başlıklarında çalıştıklarını belirten Müftüoğlu, şunları söyledi:

"İlk yarıya dönüp baktığımızda tartışılan pek çok pozisyonun elle oynama, ele çarpma pozisyonları olduğunu gördük. Bu konuda hakemlerimizin zaman zaman yanlış yorum yapabildiğini gördüğümüz gibi kamuoyunda yapılan pek çok yorumun da doğru olmadığını, kriterlerin doğru yorumlanmadığını söylemek durumundayım. Bu tür sıkça yanlış yorumlanan başlıklar için, basınımıza ve futbol yorumcularımıza bilinçlendirme toplantıları yapmayı düşünüyoruz. Ofsayt tartışmalarına baktığımızda zaman zaman '11 santimetre, 18 santimetre ofsayt nasıl kaçar, 20 santimetre geriden çıktı, hakem nasıl görmedi' gibi tartışmalara rastlıyoruz. 11 santimetre yarım karıştan az bir mesafedir. 40 metreden takip ettiğiniz bir pozisyonda, top 30 metre mesafeden vurulduğunda, hizaya bakıp aynı zamanda da topun ayaktan çıkma anını görerek ya da sesini duyarak karar vermeniz gerekirken 11 santimetreyi yakalamak mümkün mü? Bu beklenti, bütün pozitif bilimlere aykırı. Malzememiz insan. Bunu unutmayalım. Bir yardımcı hakemim 11 santimetrelik bir ofsaytı oynatsa ben kendisini desteklerim. Çünkü hakemlikte şüpheliysen oynatırsın. Mantık olarak o mesafeden bu kadar bir ofsayt için emin olamayacağına göre, verdiği karar bizim için doğru karardır."

Tacın kimden çıktığının dakikalarca tartışılan programların, Türk futboluna en büyük darbeyi vurduğunu kaydeden Müftüoğlu, seyircide odak noktası futbolun güzelliğine değil de hakemin oyun alanının herhangi bir noktasında verdiği karara endekslenirse, futbolun güzel bir oyun olmaktan çıktığını söyledi. Müftüoğlu, konuşmasında Türkiye liginde son iki sezon ve Şampiyonlar Ligi maçlarından hakem kararlarını sinevizyonda gösterdi.

TÜRKİYE LİGİ DAHA SERT

Türkiye liginin diğer liglere nazaran daha sert oynandığını kaydeden Müftüoğlu, "Liglerimizde tempo da yükseldi. Bu nedenle ikinci yarıdan başlamak üzere yüksek tempoda oynanan maçlarda daha fazla kora kor mücadelelere izin vereceğiz. Basit temaslara çalınan düdükler sadece oyunun sık kesilmesine neden olmuyor, aynı zamanda maçın seyir zevkini de düşürüyor" dedi.

Müftüoğlu, futbol endüstrileşmiş bile olsa bu temiz ruhu, fair play ilkelerini korumak zorunda olduklarını vurguladı. Profesyonel hakemlik konusunda çok önemli bir adım attıklarına değinen Müftüoğlu, dört yıllık planlama çerçevesinde Süper Lig ve PTT Ligi'nde tüm hakemlerin profesyonel hakemliğe geçiş yapmasını sağlamayı amaçladıklarını anlattı. Hakemlerin bulundukları kategoride daha çok maça çıkmalarını sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Müftüoğlu, ilave hakem uygulamasına devam edeceklerini kaydetti.

UİLENBERG AYAKTA ALKIŞLANDI

Müftüoğlu, konuşmasının sonunda sözleşmesi sona eren UEFA Hakem Komitesi Üyesi, hakem ve gözlemci eğitmeni Jaap Uilenberg'e teşekkür etti. Bu sırada salonda bulunan hakemler Uilenberg'i ayakta alkışladı.

'BARİZ HATA YAPANI AFFETMEYİZ'

TFF Başkanı Yıldırım Demirören ise geride kalınan dönemde aklında iki fotoğraf yer aldığını, bunlardan birinin Türk hakeminin Şampiyonlar Ligi finalinde verdiği kritik karar, diğerinin de hakem ekibinin Süper Lig maçından sonra statta mahsur kalması olduğunu söyledi. Hakemlerin hatalı kararlar verdiği zaman arkasında durduklarını ve durmaya devam edeceklerini kaydeden Demirören, "Futbol, Play Station oynamaya benzemez. Bilgisayar değil, insan eseridir. İnsanın olduğu yerde hata olur. Hakemler de buna dahildir. Ama bu demek değil ki, bariz bir şekilde hatalar yapanı, elindeki fırsatı heba edeni, açıkça yetersiz kalanı görmezden geleceğiz, idare edeceğiz. Hayır, bunları affetmeyeceğiz" dedi.

'AMACIMIZ HAKEM İHRAÇ ETMEK'

Türk futbolunun en büyük zararı hakem tartışmalarından gördüğünü anlatan Demirören, tartışmaların hakem kararlarını eleştirmekten çıkıp, hakemliği tartışma noktasına geldiği zaman yabancı hakem tartışması yaşandığını anlattı. Demirören, "Bana göre sizlerin, dünyada adınızdan en çok söz ettirdiğiniz dönemde, yabancı hakem tartışması yapmak ayıptır, akıldışıdır. Bu tartışmayı yapanların dünya futbolunu takip ettiklerine, hatta düzenli olarak maç seyrettiklerine bile inanmıyorum. Bu kişilere bir haberim var. Şu an dünyanın en iyi 3 hakeminden birisi Türk. Adı Cüneyt Çakır. Onlara bir haberim daha var. Cüneyt Çakır ve ekibi Euro 2016'da maç yönetecekler. Kimbilir belki de finali yönetecekler. Yani biz onlardan değil, onlar bizden hakem alıyor. Yabancı hakem isteyenlerin yaptığı Türk futboluna ihanettir. Bizim amacımız hakem ithal etmek değil, hakem ihraç etmektir" diye konuştu.

Demirören, kulüplerin saat başı antrenör değiştirmesinin de hoş bir şey olmadığını, asla tasvip etmediğini söyledi. Demirören, "Federasyon olarak buna sınır koymaya hakkımız olduğunu zannetmiyorum. Buna rağmen yönetim kurulu toplantısında Kulüpler Birliği'nin de görüşlerini alarak konuyu değerlendireceğiz" diye konuştu.

SPOR PROGRAMLARINA ELEŞTİRİ

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da hakemlerin gerçekten çok zor işi olduğunu söyledi. Futbolun dünya üzerinde en çok takip edilen ve yorum yapılan spor dalı olduğuna dikkati çeken Kılıç, diğer spor dallarının basında yeterince yer almadığını söyledi. Televizyondaki futbol tartışmalarını eleştiren Bakan Kılıç, "Yapacağınız tartışmalar sporumuza katkı verecek şekilde olsun. 'O bunu dedi, şu şunu dedi, o bunu tanıyormuş, o telefon etti' olmasın. 4 saatlere varan programlar yapıp da farklı şeyler üzerine konuşursak başarı elde edemeyiz" diye konuştu.

Bakan Kılıç, "İki şeyi Türk futbolunda artık duymamamız, söylemememiz gerekiyor. Bir taraf asla ve asla 'Hakem odasının yolunu tutacağım' demeyecek. Ama öbür taraf da hiçbir zaman azminden bir şey kaybetmeyecek. Hakem odaları izinle ziyaret edilecek yerlerdir" dedi.

Hakem Komitesi üyesi, hakem ve gözlemci eğitmeni Jaap Uilenberg de Cüneyt Çakır'ın kendisine Avrupa Şampiyonası'nda final yöneteceği sözünü verdiğini söyledi. Uilenberg, Çakır'dan bu sözü tutmasını istedi.

KOKART TAKILAN HAKEMLER

Konuşmaların ardından 34 hakeme FIFA kokardı takıldı. Bakan Kılıç, FIFA hakemleri Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek, Halis Özkahya, Mete Kalkavan, Ali Palabıyık, Alper Ulusoy, Deniz Ateş Bitnel'e kokart taktı. FIFA yardımcı hakemleri Bahattin Duran, Tarık Ongun, Mustafa Emre Eyisoy, Mehmet Cem Satman, Orkun Aktaş, Kemal Yılmaz, Ekrem Kan, Ceyhun Sesigüzel, Fevzi Demirhan, Kerem Ersoy, FIFA futsal erkek hakemleri Sabit Selvi, Serhat Çelik, Kamil Çetin, Ozan Soykan, FIFA Plaj Futbolu hakemleri Murat Ergin Gözütok, Yeliz Topaloğlu, Özcan Sultanoğlu, Bülent Kökten, FIFA kadın hakemleri Melis Özçiğdem, Neslihan Muratdağı, Sibel Kolçak, Dilek Koçbay, FIFA kadın yardımcı hakemleri Deybet Gök, Sibel Yamaç Tamkafa, Betül Nur Yılmaz, Belgin Kumru, FIFA futsal kadın hakemi Fatma Özlem Tursun'a kokart takıldı. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

yıldırım demirören cüneyt çakır türkiye Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title