Haberler

Teyyo Pehlivan Fıkraları

Güncelleme:

Tayyip İde (Teyyo Pehlivan) 1913 yılında Erzurum'un Pasinler (Hasankale) ilçesinde doğdu.

Okuma-yazma bilmediği halde radyoyu dinleyerek, gazetelerdeki fotoğraflara bakarak dünyayı yakından izleyen ve anlattığı sevimli yalanlarla tanınan, 'Teyyo pehlivan' lakaplı Tayyip İde, 28 Aralık 1999'te ömrünün büyük bir bölümünün geçtiği Pasinler'de hayatını kaybetti.

Teyyo Pehlivan lakaplı Tayyip İde'nin yalanlarını derlemek için Pasinler Belediyesi de harekete geçti. Dönemin Pasinler Belediye Başkanı DYP'li Yaşar Demircioğlu, ''Pehlivan'ı gelecek nesillere anlatmak için kolları sıvadık. Pehlivan'ın yalanlarını bir arada toplamak için komisyon oluşturduk. Pehlivan'ın yalanlarını komisyona aktaranlara belirli ücret vereceğiz. Sonra da bu yalanları kitap haline getireceğiz'' dedi. Son günlerini Pasinler ilçe merkezindeki Kurtuluş Mahallesi'nde Kaymakamlık tarafından yaptırılan küçük bir evde yaşayan ve belediyenin aşevinden verdiği yemekle geçiren 86 yaşındaki Tayyip İde, 28 Aralık'ta kalbine yenik düşmüştü.

Palavracılığı ve hazır cevaplılığıyla ünlü olan Pehlivan'ın hayal dünyası oldukça geniş ve renkliydi. Gerçekte yaşamış gibi büyük bir ciddiyetle anlattığı hayalleri, en az Karadeniz fıkraları kadar şaşırtıcı ve komikti. Hazır cevaplılığıyla da en az Nasreddin Hoca fıkraları kadar tebessüm oluşturmaktaydı yüzlerde.

Hiç evlenmeyen, fıkraları dilden dile dolaşan ve çağdaş Nasrettin Hoca olarak nitelendirilen Teyyo pehlivan gençliğinde güreş sporuna büyük ilgi duyardı.

Her Cuma günü yapılan karakucak güreşlerinin en popüler ismi olan ancak sayılı galibiyeti bulunan Teyyo Pehlivan, kisbetini bir de hafta sonları yapılan düğünlerde giyerdi. Düğün konvoylarının önünü çıkarak peşrev yapan ve bu nedenle özel bahşiş alan Teyyo Pehlivan, fıkralarında Atatürk, İsmet İnönü, Hülya Avşar, Sophia Loren, Demi Moore, Micheal Jackson, Rıdvan Dilmen gibi ünlülere yer verdi.

ANITI YAPILACAKTI

Ölümünden sonra Teyyo Pehlivan'ın anıtını yaptırma sözü veren Pasinler belediye başkanları şimdiye kadar bu projeyi gerçekleştirmediler. Sağlığında Teyyo Pehlivan'la birebir görüşen Tarihçi Şenol Kantarcı, Erzurumlu Nasrettin Hoca'nın 100'e yakın fıkrasını derledi. İşte Kantarcı'nın derlediği fıkralardan bazıları:

VAPURU NASIL ÇIKARDIM ?

Bir gün gahvede oturiram, telefon çaldi.

"Pehlivan seni telefona istirler" dediler.

Gaktım baktım, Trabzon Valisi:

- Pehlivan, denize bir cip düştü... Çok uğraştık çıkaramadık... Allah'ını seversen gel bize yardım et.

Gıramadım herifi. Gettim Trabzon'a. Atladım denize. Tahtim halati cipe. Bir eliminen halatı çekirem, bir eliminen de gulaç atirem. Öyle bir ağır ki sormayın... Çekirem çekirem yerinden zor kıpırdir. Tikkatli baktim ki bir de ne görim? Meğerse cipe koca bir vapur takılmış. Sonunda hayli terledim ama cipi de, cipin kuyruğuna takılmış vapuru da çıkardim''

ATATÜRK İLE AVA GİTTİM

Rahmetli Atatürk, İsmet İnönü birde ben Suriye sınırına ava gettik, elimizde mavzerler var, birde ne görim havada bir bölük durna dönüp durir, ilkin Atatürk ateş etti, vuramadi, sonra İnöni atdi oda vuramadi, ben elime mavzeri alıp ya Allah Bismillah diyip tetige toğundum, birde bağdım bir bölik durna ayağımın dibine düşti, hemen Atatürk yanıma gelip sırtımı sıvazladi "Aferim Teyyo eyi atıcıymışsan" dedi.

TÜRKAN ŞORAY BANA AŞIK

Türkan Şoray Erzurum'a filim çevirmeğe gelmiş. O zaman benim de delikanlı çağım. Tutuldi kadın… Sabah akşam birlihteyih, 'Teyyo diyir başka bir şey demir. Birgün Türkan golumda bizim eve dogri gidirih. Esnaf işini bırakmış bizi gollir. Ele süzirler, sanki heç garı görmemişler.

AT İLE AMERİKA

"Elizabet o gün Amerika'dan beni aradı. Bir at bul bul yanima gel dedi. Garıdaki güzelliği bir görsez anam avradım olsun yayan gidersiniz.

KARTALI YAKALADIM

Bir gün uçakla Ankara'ya gidirem. Elimi de camdan çıkarmışam, bir baktım bir gartal, hemen elimi uzattım, yakaladım aldım gartalı içeri. Ola bi baktım, hostesler nasıl cıvılir, nasıl cıvılir. Neyse bende gorkutmiyim zavallı gızları dedim ve bıraktım gartali, uçtu gitti.

CUMA NAMAZI

Cuma vaktidir. Cemaat camiye giderken Teyyo istifini bozmadan oturmaktadır. Biri sorar:

''Pehlivan sen camiye gelmir misen?''

Teyyo yanıt verir:

"Ula oğlum 40 sene gıldım bir randıman alamadım. ''

MUHAMMED ALİ İLE BOKS

Daha Muhammet Ali müslüman olmamış! Bana dediler ki

"Teyo yensen yensen, bu adamı dünyada bir tek sen yenersen.. Bu adamla bir ringe çıh da, haddini bildir." Gıramadım çocuğlari.. Gahdım taaa Amerika'ya geddım.

Attılar beni ringin ortasına, Nasi vuriram Muhammet Ali'ye... Baktım bir ara salavat getirir.

O sırada birisi merak edip sorar.

-Teyyo dayı müslüman olmayan biri hiç salavat getirir mi?

Teyyo ayağa kalkar...

-O gedder yumruği yiyen de, din iman mi kalır... ?

RIDVAN'IN TELEFONUNA NİYE ÇIKMADI?

Teyyo Pehlivan'ın oturduğu kahvehanenin telefonu çalar. Arayan Teyyo'yu işletmek ister. Ahizeyi kaldıran kahvehanenin sahibi seslenir:

- Pehlivan, Fenerbahçeli Rıdvan arıyor. Seninle görüşmek istiyor.

Teyo Pehlivan umursamaz bir edayla yanıt verir:

- Söyleyin Rıdvan'a Pehlivan hasta yerinden kalkamıyor. Ya daha sonra arasın ya da kendi gelsin.

Kaynak: Haberler.Com / Eğitim

Mustafa Kemal Atatürk Nasreddin Hoca Pasinler Erzurum Eğitim Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title