Haberler

Tesisatçı" Gibi Müdür

SITKI YILDIZ / ZAFER TAYFUR - Van'ın Başkale ilçesinde 30 yıldır görev yapan Milli Eğitim Şube Müdürü Kemal Özkara, teknik eleman sıkıntısı nedeniyle zamanla tamir ve tadilat işlerinde ustalaşarak okulların "aranan tamircisi" oldu.

SITKI YILDIZ / ZAFER TAYFUR - Van'ın Başkale ilçesinde 30 yıldır görev yapan Milli Eğitim Şube Müdürü Kemal Özkara, teknik eleman sıkıntısı nedeniyle zamanla tamir ve tadilat işlerinde ustalaşarak okulların "aranan tamircisi" oldu.

Sinop'tan yıllar önce Van'a gelerek Başkale ilçesine bağlı Samandöken köyünde öğretmenliğe başlayan Özkara, o yıllarda görev yaptığı köy okulunun çatı, duvar, su-elektrik tesisatında oluşan arızalar nedeniyle büyük zorluklar yaşadı.

İlçede usta bulmayan, bu nedenle elinden geldiği kadarıyla onarımlar yapmaya başlayan Özkara, edindiği tecrübeyle görev yaptığı okul başta olmak üzere civar köy okullarının adeta "aranan tamircisi" haline geldi.

Azmi ve çalışmasıyla bölge halkının takdirini kazanan Özkara, bir süre köyde görev yaptıktan sonra ilçe merkezindeki Başkale Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna müdür olarak atandı. İlçeye geldikten sonra özellikle okulun kalorifer sistemi, jeneratör, elektrik ve su tesisatlarında yaşanan problemler üzerine tamircilik yeteneğini geliştiren Özkara, YİBO'daki 15. yılını tamamladıktan sonra 2015-2016 eğitim öğretim yılında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde şube müdürü olarak göreve başladı.

Masa başında fazla oturmayan ve İran sınırındaki köylere dahi giderek arızaları tamire devam eden Özkara, bu yönüyle ilçeye gelen yeni öğretmen ve okul idarecilerine de örnek oldu.

Önce toplantı, sonra arızalı araçları tamir

Özkara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki okullarda yaşanan arıza ve tamirat işlerini kendi olanaklarıyla çözmeye çalıştığını söyledi.

Toplantı yaptığı okulların teknik sorunlarını da çözdüğünü anlatan Özkara, en son Yunus Emre İlköğretim Okulundaki kalorifer kazanının fanının bozulduğunu ve bu arızayı tamir ettiğini belirtti.

Özkara, şöyle konuştu:

"İlçede okul yöneticilerinin sık sık değişmesinden, tecrübeli yöneticimizin olmamasından dolayı, yaşanılan sorunlar bize intikal ediyor. Onlar tecrübeli idareciler olsaydı, sorunları çözerlerdi. Bu sorunları çözebilecek kapasitede olduklarını biliyorum. Maalesef sirkülasyondan dolayı her yıl okul yöneticilerimiz değişiyor. Uzun yıllardır burada olmamdan dolayı sorunlar bana iletiliyor. Ben de çözmek için elimden gelen çabayı sarf ediyorum. En uzak köy de olsa, hafta sonu da olsa gidip onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Yine çağırsalar yine giderim. Hep onların yanında olduğumu hissettirmek istiyorum."

İlçeye ilk geldiği yıllarda bölgenin huzurlu ve sakin bir yer olduğunu ifade eden Özkara, ilçede görev yaptığı sürede Kürtçe'yi de öğrendiğini ve vatandaşlarla rahat iletişim kurabildiğini söyledi.

İlk çatı macerasında aşağı düştü

Köyde görev yaptığı dönemlerde okulun problemlerini imkanları doğrultusunda çözmeye çalıştığını dile getiren Özkara, köy öğretmenliği mezunu olduğu için onarım işlerini yapabildiğini söyledi.

Onarım yapmaktan hiçbir zaman geri durmadığını, özellikle de kışın çatı temizliği yaptığını belirten Özkara, yaklaşık 25 yıl önce başından geçen ve unutamadığı anısını paylaştı.

Özkara, "Her eylül döneminde okul açıldığında köyde çalışırken çatıdaki arızaları gidermeye çalışıyordum. Hatırladığım kadarıyla 1990'lı yıllarda bir yıl kışın çok kar yağıyordu. O dönemde karları atmak için çatıya çıktım. Yeni evlenmiştim. Eşim bana 'Hoca düşersin aşağı, dikkat et' dedi. Ben de hemen ineceğimi söyledim. Hatun arkasını döndüğünde ben elimde kürekle aşağı düşmüştüm. Bu unutamadığım tatlı bir anı olarak kaldı." dedi.

Bu yıl ilçede kış sezonunun ağır geçtiğini, okullarda hidroforların patladığını, kalorifer kazanının donduğunu aktaran Özkara, birçok sorunu kendisinin çözdüğünü ve okul kaloriferlerini çalışır hale getirdiğini ifade etti.

Özkara, "Fan ve elektrik arızaları oluyor. Bunların hepsini hemen hemen onarıyoruz. Beraberimde yardımcı arkadaşlarım da var. Birlikte gidiyor ve sorunları çözüyoruz. Çözemediklerimize de usta çağırıyoruz." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Başkale Sinop Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title