Haberler

Terörle Mücadele Küresel Forumu Bakanlar Toplantısı

NEW Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'nin hem PKK, hem DHKPC hem de DAEŞ ile mücadele ettiğini kaydederek, "Türkiye terör tehdidinin ön cephesinde yer alıyor" dedi.

NEW Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'nin hem PKK, hem DHKPC hem de DAEŞ ile mücadele ettiğini kaydederek, "Türkiye terör tehdidinin ön cephesinde yer alıyor" dedi.

Sinirlioğlu, Terörle Mücadele Küresel Forumu Bakanlar Toplantısı'na, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile  eş başkanlık yaptı. Toplantının açılışında konuşan Sinirlioğlu, terör tehdidinin sadece büyümediğini aynı zamanda yöntem ve şekil de değiştirdiğini ifade ederek, terörle mücadelede bilinen yöntemlerin ötesinde yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

"Türkiye terör tehdidinin ön cephesinde yer alıyor" diyen Sinirlioğlu, ülkenin, saptırılmış ideolojilerce yönlendirilen terörle mücadele ettiğini ve terör dolayısıyla çok acılar çektiğini anlattı.

Türkiye'nin işgaller, çevre ülkelerdeki savaşlar, çözülemeyen çatışmaların yansımalarından da etkilendiğine dikkati çeken Sinirlioğlu, "Türkiye sadece tek cephede değil, devrimci sol formdaki DHKPC, etnik bölücü PKK ve dini istismar eden El Kaide, DAEŞ ve El Nusra Cephesi ile mücadele ediyor" diye konuştu.

Sinirlioğlu, sığınmacı krizinin de bölgedeki çatışmaların Türkiye'ye önemli etkilerinden birisi olduğunu vurguladı.

Terörle mücadelede iş birliği

"Terörle mücadelede hepimiz ancak en zayıf halka kadar güçlüyüz" diyen Sinirlioğlu, bu nedenle ülkelerin iş birliği ve karşılıklı desteklerinin gerekli olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin terörle mücadele konusunda AB, BM ve diğer uluslararası platformlardaki birçok inisiyatife önemli katkı sağladığını ifade eden Sinirlioğlu, bu forumu ABD ile son kez organize ettiklerini, eş başkanlığı da yakında Fas'a devredeceklerini söyledi.

Sinirlioğlu, ABD ile birlikte radikalleşme süreçlerini analiz eden ve buna karşı alınan önlemlerdeki boşlukların giderilmesi için bir rehber hazırlanması ve buna akademik camianın destek vermesini içeren bir tasarı sunduklarını belirtti.

Bir de terör ve aşırılıkçı şiddetle mücadelede kapasite güçlendirmesi önerisi hazırladıklarını kaydeden Sinirlioğlu, bu önerileri katılımcı ülkelerin onayına sundu. Tüm üyelerin onayı ile hazırlanan öneriler kabul edildi.

- Terörle Mücadele Küresel Forumu

Terörle Mücadele Küresel Forumu, 2011 yılında kuruldu. Türkiye 4 yıldır ABD ile yürüttüğü eş başkanlığı gelecek yıl bahar döneminde Fas'a bırakacak.

ABD ise bu toplantıda, eş başkanlığı Hollanda'ya devretti. Forumun, 10'u Müslüman olmak üzere 30 kurucu üyesi bulunuyor. Avrupa Birliği de bu üyeler arasında.

Kaynak: AA / Güncel

Feridun Sinirlioğlu Avrupa Birliği John Kerry Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title