Haberler

Terörle Mücadele Kanunu Kapsamında Kamuya Atamalar 2015 Sonuna Kadar Kura ile Yapılacak

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam için yapılacak başvurular, istihdam hakkından yararlanmak isteyenlerin yaşadığı ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne yapılacak.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam için yapılacak başvurular, istihdam hakkından yararlanmak isteyenlerin yaşadığı ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne yapılacak. Bir başkasının bakımına muhtaç olacak derecede engelli olanlar hak sahibi sayılamayacak. 2 Ağustos 2013 tarihinden önce bu kapsamda istihdam hakkı bulunanlardan 45 yaşını dolduranlar, 6 ay içinde iş talebinde bulunmaları halinde bir defaya mahsus olmak üzere Kanunda belirtilen sınırlamalar çerçevesinde istihdam hakkından yararlandırılacak.

Terörle Mücadele Kanunu Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İstihdam Edilecekler Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yazısı üzerine, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1. maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 18 Nisan 2014 tarihinde kararlaştırıldı.

-BAŞVURULAR YAŞANILAN İLDEKİ AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜNE YAPILACAK-

Başvurular, istihdam talep formu doldurularak istihdam hakkından yararlanmak isteyenlerin ikamet ettikleri ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne yapılacak. Anne veya babanın istihdam hakkını kullanabileceği durumda; annenin başvurusunda babanın, babanın başvurusunda da annenin istihdam hakkından feragat ettiğine dair beyan alınacak. Kardeşlerden birisinin bu istihdam hakkını kullanabilmesi için, hak sahibi anne ve baba ile diğer kardeşlerin istihdam hakkından feragat ettiklerine dair beyan gerekecek. Anne, baba veya kardeşlerin istihdam hakkım kullanabileceği durumda, anne veya babanın başvurusunda kardeşlerden istihdam hakkından feragat ettiklerine dair beyan istenilmeyecek.

-EŞ VEYA ÇOCUĞUN İSTİHDAM HAKKINI KULLANMASI-

Eş veya çocuğun istihdam hakkını kullanabileceği durumda, eşin başvurusunda çocuklardan istihdam hakkından feragat ettiklerine dair beyan istenilmeyecek. Çocuğun başvurusunda ise hak sahibi eş ve diğer çocuklardan istihdam hakkından feragat ettiklerine dair beyan alınacak. Malulün hak sahibi eşi veya çocuğu varsa kardeşleri iş hakkından yararlanamayacak. Malulün hayatta olması ve istihdam hakkım kendisinin kullanmaması veya kullanamaması halinde; öncelikle lehine feragat verdiği eşi veya çocuğu, eşi veya çocuğunun bulunmaması durumunda ise lehine feragat verdiği kardeşi istihdam hakkından faydalanabilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakla birlikte bu Yönetmelik hükümlerine göre ayrıca istihdam hakkı bulunan malullerin istihdam hakkından lehine feragat verdiği eşi veya çocuğu, eşi veya çocuğunun bulunmaması halinde lehine feragat verdiği kardeşi yararlanacak.

İki hak sahipliği durumunda hak sahibi eş veya çocuğun bulunması halinde, bunların kullanabileceği istihdam hakkından anne, baba veya kardeşler yararlanamayacak. Feragat beyanı noter huzurunda yazılı olarak düzenlenecek.

-HAK SAHİBİ SAYILMAYANLAR-

Bir başkasının bakımına muhtaç olacak derecede engelli olanlar hak sahibi sayılamayacak. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları, özel kanunla kurulan diğer her türlü kamu kurum ve kuruluşları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarının ve sürekli işçi kadrolarında görev yapanlar ile istihdam hakkını sağlayan olayın meydana geldiği tarihten sonra söz konusu kurum ve kuruluşlarda görev yapmakta iken bu görevinden ayrılmış olanlar, başvuru tarihi itibarıyla 45 yaşını doldurmuş olanlar hak sahibi olamayacak.

-HAK SAHİBİ TESPİT KOMİSYONU-

İllerde vali veya görevlendirdiği vali yardımcısı başkanlığında; aile ve sosyal politikalar il müdürü, sosyal güvenlik il müdürü ile aile ve sosyal politikalar il müdürünün teklifi üzerine vali tarafından görevlendirilen bir kişiden oluşan hak sahibi tespit komisyonu kurulacak. Hak sahibi tespit komisyonu, gündem olması halinde başvuruları görüşmek üzere haftada en az bir kez toplanacak. Hak sahibi tespit komisyonu oyçokluğuyla karar alacak. Oylama sonucunda eşitlik olması halinde başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılacak.

-İSTİHDAM HAKKININ KULLANIMI İLE İLGİLİ İHTİLAFI UYUŞMAZLIK KOMİSYONLARI GİDERECEK-

Hak sahipleri arasında ihtilafın ortaya çıkması durumunda, istihdam hakkının kim tarafından kullanacağına karar vermek üzere illerde valinin veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında, il jandarma komutanı, il emniyet müdürü, aile ve sosyal politikalar il müdürü, sosyal güvenlik il müdürü ve aile ve sosyal politikalar il müdürünün teklifi üzerine vali tarafından görevlendirilen bir kişiden oluşan uyuşmazlık komisyonu kurulacak. Yetkili uyuşmazlık komisyonu, istihdam talep başvurusunu ilk yapan hak sahibinin ikamet ettiği ildeki komisyon olacak. Uyuşmazlık komisyonu, hak sahiplerinden en az birinin veya hak sahibi tespit komisyonunun başvurusu üzerine toplanacak. Uyuşmazlık komisyonu oyçokluğuyla karar alacak. Oylama sonucunda eşitlik olması halinde başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılacak. Uyuşmazlık komisyonu kararı istihdam talebinde bulunan hak sahiplerine en geç 30 gün içerisinde tebliğ edilecek. Hak sahipleri tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde uyuşmazlık komisyon kararına yazılı olarak itiraz etmedikleri takdirde karar kesinleşecek.

-KADRO VE POZİSYONLARA İLİŞKİN HUSUSLAR-

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun eki I, II, III ve IV sayılı cetvellerde yer alan kamu kurum ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları, özel kanunla kurulan diğer her türlü kamu kurum ve kuruluşları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarının ve sürekli işçi kadrolarının yüzde 2'sini hak sahiplerinin istihdamı için ayırmak zorunda olacak. Kapsamda yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili mevzuatı uyarınca yapılan kadro ve pozisyon değişikliklerinin, toplam kadro veya pozisyon sayısının yüzde 2'si sürekli işçi kadroları ile memur ve hizmetli unvanlı kadro veya pozisyonlar olacak şekilde yapılması esas olacak. Kamu kurum ve kuruluşları bildirecekleri yüzde 2 oranındaki kadrolarını eşit bir şekilde olmak üzere memur ve hizmetli unvanlı memur kadrolarından ayırmak zorunda olacak.

-YÜZDE 2 ORANINDAKİ AYRILAN KADROLAR ŞUBAT VE AĞUSTOS AYLARININ SON GÜNÜNE KADAR BİLDİRİLECEK-

Kamu kurum ve kuruluşları ayırdıkları yüzde 2 oranındaki kadro ve pozisyonların unvan ve sayısını her yılın şubat ve ağustos aylarının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilecek. Bildirimler Başkanlığın e-uygulama sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılacak. Kamu kurum ve kuruluşlarınca atama yapılabilecek kadro ve pozisyonların bildirilmemesi veya unvan bazında ihtiyacın karşılanamaması durumunda Başkanlık tarafından kapsamdaki kamu kurum ve kuruluşlarının münhal kadro ve pozisyonlarına re'sen atama teklifi yapılacak.

-BAŞKANLIK ONAY VERMEDEN BU KADROLARA ATAMA YAPILMAYACAK-

Yönetmelik hükümlerine göre atama yapılmak üzere Başkanlığa bildirilen boş kadro ve pozisyonlara, Başkanlık tarafından uygun görüş verilmeden ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca herhangi bir atama yapılamayacak. Kamu kurum ve kuruluşlarının kadrolarına, ilgili mali yılda 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7. maddesi kapsamında yapabilecekleri toplam atama sayılarının ne kadarını bu madde kapsamında yapılacak atamalar için ayıracağı ve buna ilişkin diğer hususlar Başbakan onayı ile belirlenecek.

-ATAMA VE GÖREVE BAŞLAMA-

Hak sahiplerinden Bakanlıkça isimleri bildirilenlerin durumlarına uygun münhal kadro veya pozisyonlara Başkanlıkça il tercihleri de göz önünde bulundurularak bildirim tarihinden itibaren 45 gün içinde atama teklifleri yapılacak. Kamu kurum ve kuruluşları, atama teklifi yapılanların Kanunla belirtilen istisnalar dışında teklif edilen kadro veya pozisyonların gerektirdiği atanma şartlarım taşıyıp taşımadıklarını kontrol etmekle yükümlü olacak. Atama ve göreve başlatma işlemlerinin sonucu, kamu kurum ve kuruluşlan tarafından işlemlerin tamamlanmasını takip eden 15 gün içinde Başkanlığa bildirilecek.

-ATAMASI YAPILANLARIN YENİDEN BAŞVURMASI-

Atama onayı alınmasına rağmen göreve başlamayanlar, ataması yapılanlardan görevlerinden ayrılanlar ile görevlerine son verilenler bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden başvuruda bulunamayacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bu Yönetmelik hükümlerine göre ataması yapılanlardan, özelleştirme uygulamaları nedeniyle ilgili mevzuatı çerçevesinde Başkanlığa bildirilmesi gerekenlere ilişkin ayrı bir liste hazırlayarak Başkanlığa bildirecek.

-KURA USULÜ İLE ATAMA-

Bakanlıkça tespit edilerek Devlet Personel Başkanlığına bildirilenlerin atama teklifleri 31 Aralık 2015 tarihine kadar kura usulü ile yapılacak. Kuranın yapılacağı tarihler Bakanlığın görüşü alınarak Başkanlık tarafından belirlenecek. Başkanlık tarafından birden fazla kura dönemi belirlenebilecek. Bakanlık tarafından Başkanlığa bildirilenler, bildirim tarihinden sonraki ilk kuraya dahil edilecek. Kura sonuçlan Başkanlığın resmi internet sitesinden ayrıca duyurulacak. Kura sonucunda belirlenen atama teklifleri Başkanlıkça ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bildirilecek.

-ÖZEL DURUMLAR-

2 Ağustos 2013 tarihinden önce Kanunun ek 1. maddesi kapsamında istihdam hakkı bulunanlardan 45 yaşını dolduranlar, 6 ay içinde iş talebinde bulunmaları halinde bir defaya mahsus olmak üzere Kanunda belirtilen sınırlamalar çerçevesinde istihdam hakkından yararlandırılacak. Kanunun ek 1. maddesinde 6495 sayılı Kanunla yapılan değişiklik neticesinde 2 Ağustos 2013 tarihinden sonra istihdam hakkı kapsamına yeni alınanlar bu fıkra hükmünden yararlanamayacak.

Kamu kurum ve kuruluşları, yapılacak atamalar için yüzde 2'lik kontenjanların 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Başkanlığa bildirmekle yükümlü olup bu tarihe kadar herhangi bir bildirimde bulunmayacak. Kanunun ek 1 inci maddesinde 6495 sayılı Kanunla yapılan değişiklik neticesinde istihdam hakkı elde etmiş ve 2 Ağustos 2013 tarihi itibarıyla 45 yaşını doldurmamış olup da bugüne kadar 45 yaşını doldurmuş olanlar, altı ay içinde başvurmaları halinde bir defaya mahsus olmak üzere 45 yaş sınırlaması hariç Kanunda belirtilen diğer şartlar çerçevesinde istihdam hakkından yararlanacak.

31 Aralık 2015 tarihine kadar yapılacak atamalar, yılı merkezi yönetim bütçe kanunlarında yer alan kısıtlamalara tabi olmayacak.

-KAPSAM-

Bugün itibarıyla yürürlüğe giren yönetmeliğin kapsamı ise şöyle olacak:

-Harp ve vazife malulü sayılanlardan; malullerin kendileri veya eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi, bu kapsamda olup da hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi, ana, baba ve kardeşi yoksa eş veya çocuklarından toplam iki kişi, eş veya çocuğu yoksa ana veya babası ile kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi, ana veya babanın bu hakkı kullanmaması durumunda ise bir diğer kardeşi olmak üzere toplam iki kişi,

-Vazife malulü sayılan; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının erbaş ve erler dahil askeri personeli ile Emniyet Teşkilatından Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup personelden; malullerin kendileri veya eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi; bu kapsamda olup da hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi, ana, baba ve kardeşi yoksa eş veya çocuklarından toplam iki kişi, eş veya çocuğu yoksa ana veya babası ile kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi, ana veya babanın bu hakkı kullanmaması durumunda ise bir diğer kardeşi olmak üzere toplam iki kişi,

-5434 sayılı Kanunun mülga 45 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 47. maddesinin birinci fıkrası kapsamında olup vazife malulü sayılanlardan; malullerin kendileri veya eş ve çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi, bu kapsamda olup da hayatım kaybedenlerin ise eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi,

- 3713 sayılı Kanunun 21. maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi kapsamında vazife malulü sayılanlar ile Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunun ek 1. maddesi kapsamında aylık bağlananlardan terör eylemleri nedeniyle engelli hale gelmiş olanların kendisi veya eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi; bu kapsamda olup da hayatını kaybedenlerin ise eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi,

-Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumuna ait fabrika, işletme, müessese veya bağlı ortaklıklarında görevli olanlardan patlayıcı maddelerin üretimi, incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi sırasında oluşacak patlamalardan dolayı hayatım kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi ile ilgili olarak, belirtilen hak sahipliği sonucunu doğuran durumların gerçekleşmesi halinde istihdam hakkı sahiplerinin istihdam edilmesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor."

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title