Haberler

Teröre İnat Akabe Yolunda Doğa Yürüyüşü Yapıldı

Siirt’te gençlerin ağırlıkta olduğu bir grup vatandaş, terör olaylarına rağmen merkeze 10 kilometre uzaklıktaki Botan Vadisi’ni Siirt’e bağlayan tarihi Akabe yolunda doğa yürüyüşü yaptı.

Siirt'te gençlerin ağırlıkta olduğu bir grup vatandaş, terör olaylarına rağmen merkeze 10 kilometre uzaklıktaki Botan Vadisi'ni Siirt'e bağlayan tarihi Akabe yolunda doğa yürüyüşü yaptı.

Turizm haftası kapsamında vatandaşlardan oluşan kalabalık, sabah erken saatlerinde şehir merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Deyr Bölgesi'nde toplanarak, Botan çayı kenarında son bulan Akabe geçidinde doğa yürüyüşü yaptı. Doğaseverler, Asurlar tarafından Milattan önce yapılan ve 3 bin 500 yıllık olduğu inanılan Akabe geçidinden yürüyerek Botan çayı eteklerindeki Yerlibahçe köyünde mola verdi. Geziye katılanlar daha sonra yerel ses sanatçısı Şükrü Çaban tarafından okunan türkülere eşlik ederek gezinin keyfini çıkardı.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Siirt Temsilcisi Ayhan Mergen, Akabe denen yolun elle yapılmış zor sarp, geçit anlamına geldiğini, dünyada sadece 3 tane olan Akabe'nin biri Suudi Arabistan yarımadasında, birinin Hindistan'da, diğerinin de Siirt'te olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalar sonucunda Siirt'teki Akabe'nin 3 bin 500 yıllık olduğunun ortaya çıktığını belirten Mergen, "Dünyada 3 tane olan Akabe'nin bir tanesi Suudi Arabistan yarımadasında Peygamber Efendimizin de hayatında geçen Akabe Biatı olarak bilinen yerdir. Diğeri Hindistan yarımadasındadır. Siirt'teki Akabe ise, Milattan Önce 2000'li yıllarda burada hüküm süren Asurlular tarafından yapıldığı inanılıyor. Siirt Akabesi, Siirt ve dolayısıyla Doğu Anadolu'yu Mezopotamya ve Suudi Arabistan yarımadasına bağlayan önemli geçitlerden birisidir" dedi.

Siirt Akabesinin yaklaşık 3 metre genişliğinde ve 3 kilometre uzunluğunda olduğunu dile getiren Mergen, Botan Vadisi'nin eşsiz manzarası eşliğinde geçilen Akabe ile ilgili Osmanlı son dönemi Ergani mutasarrıfı Arif Paşa'nın görev yaptığı bölge ile ilgili yazdığı seyahatnamesinde ayrıntılı bilgi verdiğini söyledi. Bu kitabın halen İstanbul Millet Kütüphanesi el yazması eserler bölümünde bulunduğunu ve bu bilgilerin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde görev yaparken yüzey araştırmaları yapan Prof. Dr. Ali Boran ve ekibi tarafından teyit edildiğini ifade eden Mergen, yolun DİKA tarafından projelendirilerek koruma altına alınacağını da söyledi.

Akabe'nin, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Siirt Destek Ofisi tarafından projelendirilmesi planlanıyor. Yolun internet ortamında oluşturulacağından Akabe'yi görmek isteyen insanlar daha evlerinde iken hangi noktada ne olduğu konusunda detaylı bilgiye sahip olacak. Projenin hayata geçmesiyle bölgenin doğa turizmi açısından çok önemli bir konuma gelmesi ve Akabe'nin tarihi değeri ve güzelliğinin yanı sıra Botan Vadisinin eşsiz ihtişamını da görmek mümkün olabilecek. - SİİRT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Suudi Arabistan Ayhan Mergen Siirt Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title