Haberler

Terör Olayları Bastonculuğu Etkiledi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan terör olayları, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yaklaşık 3 bin yıllık geçmişi olan baston satışlarını olumsuz etkiledi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan terör olayları, Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yaklaşık 3 bin yıllık geçmişi olan baston satışlarını olumsuz etkiledi.

Terör olaylarından dolayı bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısında düşüş yaşanırken, turizmde olduğu gibi kentteki el sanatı ürünlerinin satışı da durma noktasına geldi. Yaklaşık 100 yıllık aile mesleği bastonculuğu yaşatmak için ebru sanatını bastonla buluşturan Cumali Birol, yurtiçi ve yurtdışına pazarladıkları bastonların terör olaylarından dolayı ellerinde kaldığını söyledi. Çözüm sürecinde yaptıkları bastonları sorun yaşamadan yurtdışına pazarladıklarını, ancak terör olaylarından dolayı ürettikleri bastonların ellerinde kaldığını ifade eden Birol, "Yaşanan olaylardan dolayı satışlarımız durdu. 3 yıllık barış süreci içinde bastonlarımızı çok iyi satıyorduk. Sürecin bitmesiyle işlerimiz bir anda kesildi. Bölgeye gelen turist sayısının azalmasından dolayı işlerimiz neredeyse durma noktasına geldi. Ürettiğimiz bütün bastonlar elimizde kaldı. Van Gölü havzasına gelen turist sayısının bir anda kesilmesi işimizi olumsuz etkiledi. Bölgedeki sıkıntıların ve krizin bitmesi için barış sürecinin devam etmesi gerekiyor" dedi.

İlçede turizm sektörünün önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Birol, Adilcevaz'da bastonculuk sanatının yaklaşık 3 bin yıla dayandığını belirtti. Birol, "Biz aileden üçüncü kuşağız. Dedemin ve babamın mesleğini devam ettiriyoruz. Ancak terör olaylarından dolayı pazarlamada sıkıntı çekiyoruz. İşçilerimizin hepsi boş oturuyor. Satış olmayan bir yerde üretim, üretim olmadığı bir yerde de istihdam olmaz" ifadelerini kullandı.

Terör olaylarının Doğu Anadolu Bölgesi'nde turizmi baltaladığını vurgulayan Birol, turistlerin bölgeye bakış açısının değiştiğini ve bu nedenle ilçeye gelmediklerini bildirdi. İnsanların doğuya karşı ön yargıları olduğunu, ancak 15 yıldır bunu değiştirmek için çaba sarf ettiklerini belirten Birol, "Yurtiçi ve yurtdışı düzenlenen fuarlarda ön yargıyı kırdık. Bölgemiz çok güzel bir yer. Yaşanabilir bir bölge olması hasebiyle, tek kurtuluşumuzun bölgedeki turizm olduğuna inanıyoruz. Bölgeye büyük bir katkı sağlayan barış sürecinin devam etmesi lazım. Bunun için derhal yetkililerin harekete geçmesi gerekiyor. Bölgemizin kalkınmasında çok büyük destek olan turizmin tekrar canlanmasını ve silahların susmasını rica ediyoruz. Güçlü bir devletiz ve güçlü bir Türkiye'yiz. Bu sorunları aşacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Birçok kişinin turizm sektöründen para kazandığını anlatan Birol, olaylar nedeniyle ilçedeki insanların evlerine ekmek götüremez duruma geldiğini vurguladı. Birol, "Turizmi geliştirme noktasında İzmir, İstanbul ve Ankara'daki fuarlarda bunun yansımalarını gördük. Doğuda turizm potansiyeli durdu, işsizliğe sebep oldu. Turizm sektöründe gitgide azalma yaşanıyor. İnşallah bölgemizde terör olayları biter ve tekrardan barış süreci gelir" şeklinde konuştu. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Doğu Anadolu Bölgesi Adilcevaz Bitlis Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title