Haberler

Terk Edilmiş Köyde Tarih Turizmle Canlanıyor

Antalya'da Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve kervan ticaretinin önemini kaybetmesiyle yaşayanları tarafından terk edilen Akseki'nin Sarıhacılar Köyü, yıkıntılar arasındaki tarihi düğmeli evleri restore edilerek turizme kazandırılacak.

Antalya'da Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve kervan ticaretinin önemini kaybetmesiyle yaşayanları tarafından terk edilen Akseki'nin Sarıhacılar Köyü, yıkıntılar arasındaki tarihi düğmeli evleri restore edilerek turizme kazandırılacak. Köyde Osmanlı dönemindeki ticari faaliyet ve yaşam yıllar sonra turizm hareketliliğiyle yeniden can bulacak.

Osmanlı döneminde önemli kervan yolları arasında yer alan ve kervan ticaretinin önemini kaybetmesiyle yaşayanları tarafından terk edilen Akseki'nin Sarıhacılar Köyü, turizm faaliyetleriyle yeniden hayat buluyor. Yaşayanların göç etmesiyle uzun yıllar kimsesiz kalan, Akseki'ye özgü düğmeli evlerin çoğunun zamanla yıkılmasıyla da harabeye dönüşen köyün, turistik faaliyetlere ev sahipliği yapması için harekete geçildi. Tarihi 160 düğmeli evden 35'inin ayakta kalabildiği köyde, Osmanlı Dönemi'nde yapılmış han, 8 su sarnıcı ve cami bulunuyor.

Yaşayanlarının taşınırken iş yerlerinde ve evlerinde bazı eşyalarını bıraktığı köyde, günümüzde fahri imam, iki çoban ve 2 de aile olmak üzere 5 hanede yaşam devam ediyor. Harabe görünümünün yanı sıra doğal ve tarihi güzelliğiyle de beğeni toplayan köyü yılda 10 bin civarında turistin ziyaret ettiği belirtildi.

Yaklaşık 400 yıllık evlerin yıkıntılarının arasında doğal güzelliklerin de yer aldığı köy, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenecek 15. Uluslararası Çocuk Festivali'nde 10 ülkeden 300 çocuğa ev sahipliği yapacak. Farklı ülkelerden çocukların bir gününü geçireceği köyde, doğa yürüyüşleri, geleneksel oyunlarla yabancı çocukların keyifli vakit geçirmesi hedefleniyor.

Festival öncesinde köyde yapılan yol restorasyonunu inceleyen Akseki Kaymakamı Murat Beşikçi, köyün bilinen tarihinin bin yıllık geçmişe sahip olduğunu anlattı. Geçmişte önemli ticaret yollarının üzerinde yer alan köyde 20'inci yüzyılın ortalarına kadar yaşamın sürdüğüne değinen Beşikçi, "Antik yolların önemini kaybetmesiyle yaklaşık 40 yıldır köy, tarihi dokuyu yansıtan terk edilmiş bir köy havasını yansıtıyor. Köyde yaklaşık 35 hane ayakta kalmış durumda, birkaç hanede yaşayan var" dedi.

Köyün Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki kültürel mirasını yeniden canlandırmayı amaçladıklarını anlatan Beşikçi, şöyle konuştu:

"Burası önemli bir turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen 11 milyon turistin ağırlandığı Antalya'da sadece yılda 10 bin turist geliyor. Bizim amacımız köyü ve antik yolları, bölgenin doğal yürüyüş alanlarını, turizm ve kültürel cazibe merkezi haline getirmek. BU çalışmaları tamamladığımızda yılda 100 binlerce turisti bölgemizde ağırlamayı hedefliyoruz."

Köydeki iki evi restore ettiren, başka bir evi de turistlerin konaklama ve restoran amaçlı kullanabilmesi için çalışma sürdüren Aksekili girişimci Mustafa Kavasoğlu da köyde oluşturacağı Etnografik Türk Halk Kültürü Müzesi'nin yapımına başladı. Kavasoğlu, 30 yıl boyunca biriktirdiği Anadolu'da yakın geçmişte günlük yaşamda kullanılan taşınır varlıklardan oluşan iki bin eşyanın yer alacağı müzenin tamamlanmasıyla köyde yörük kültürünü yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtmayı hedeflediğini kaydetti.

İnsanların 50 yıl önce köyden göç etmeye başlamasından sonra bakımsızlıktan evlerin çoğunun yıkıldığına dikkati çeken Kavasoğlu, ev yıkıntılarının arasında köyden ayrılan insanlara ait bulunan eşyaların da müzede sergileneceğini dile getirdi. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla köyün yakın gelecekte on binlerce ziyaretçiyi ağırlamasını hedeflediğini aktaran Kavasoğlu, köydeki yaşamın turizm faaliyetleriyle Osmanlı dönemindeki hareketliliğine kavuşacağını söyledi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İpek Yolu Antalya Akseki Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title