Haberler

Tereyağının da Sahtesini Yaptılar, Bakın Nasıl Anlaşılıyor

Güncelleme:

Türkiye genelinde Trabzon Tereyağı olarak satışa sunulan tereyağların yüzde 90'ının sahte Trabzon tereyağı olduğu ortaya çıktı. Sahte tereyağını anlamanın yolu da var.

Trabzon'un tereyağı ile ünlü ilçesi Tonya'da yıllardır yöredeki ineklerin ürettiği sütlerden yapılan tereyağı gerek rengi gerekse aroması ve tadı ile farklılık gösteriyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tonya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Süt Fabrikası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tonya, sahte tereyağlarına karşı vatandaşları uyardı.

GERÇEK TEREYAĞINI NASIL ANLARIZ?

Gerçek tereyağını sahtelerinden ayırt etmenin yöntemini de anlatan Tonya, "Önceden renkten dolayı sahte tereyağını anlardık. Ancak onun da çaresini buldular. Rayihasından anlardık, onun da çaresini türlü sahtekarlıklarla buldular. Ama ben en son şunu diyorum bir tereyağını sıcak bir yere (35-36 derece) konulduğu zaman eğer yağdan sarı sarı boyalar akıyorsa boya katkılıdır. Eğer çok geç erime yapıyorsa bu bitkisel katkılıdır ancak buralardan anlaşılabilir. Biz fiyatımızı yüksek tutuyoruz. Ancak bu kez markalarını kullanarak bu kez onlar da tereyağını pahalı satıyorlar. Biz tereyağı kaliteli diyoruz gerçek fiyatı 30-40 TL arası olmalı diyoruz, bu sefer sahte yağcılara rant sağlıyoruz. Onlar da yüksek fiyattan satma peşine gidiyorlar ve satıyorlar da. Vatandaşlarımız yüzde yüz emin olmadıkları yerden tereyağı almasınlar" dedi.


"TRABZON'DAKİ GERÇEK TEREYAĞI ÜRETİMİ TÜRKİYE'NİN BİNDE 10-20'SİNİ ANCAK KARŞILAR"

Türkiye geneline bakıldığı zaman gerçek tereyağı üretimine vurgu yapan Tonya "Gerçek tereyağında Trabzon'u ele alırsak biz 20 ton süt işliyoruz, 300 kilogram civarında bir tereyağı çıkarıyoruz. Trabzon'un genelinde 100 ton süt üretimi olduğunu tahmin ediyoruz, yaklaşık olarak buradan da gerçek tereyağı 2-3 ton çıktığını varsayarsak, bu tereyağını sadece Trabzon'a bile yetmeyeceğini, yetemeyeceğini düşünüyorum. Buna göre Türkiye genellemesini yapacak olursak bu binde 10-20'lere tekabül ediyor. Yani biz Türkiye tereyağının ancak binde 10-20'lerini ancak karşılayabiliriz. Türkiye geneline bakıldığında Trabzon tereyağı denilen yağların yüzde 90'ının çakma Trabzon tereyağı olduğu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

"KATKILI TEREYAĞLARI HASTALIK HABERCİSİ"

Tonya, özellikle markasız tereyağı almaktan vatandaşların kaçınmasını isteyerek "Aldıkları markaların da üzerlerini okusunlar. Markalı ürünlerin üzerinde ne kadar bitkisel ne kadar gerçek tereyağı kullanıldığı mutlaka yazacaktır. ve üzülerek söylüyorum bu katkı dediğimiz bitkisel margarin yağların ilerleyen senelerde çok kötü hastalıklara sebebiyet vereceğinden endişeliyiz, korkuyoruz. İnşallah korktuğumuz gibi olmaz. Ayrıca vatandaşlarımız emin olmadığı hiçbir yağı almasınlar gerekirse yağsız yemek yesinler. Üzerinde etiket olmayan yağları bence yemesinler. Yağsız yemek yesinler bence daha sağlıklı yaşayacakları kanaatindeyim" şeklinde konuştu.


GERÇEK TEREYAĞI SAĞLIK DEPOSU

Gerçek tereyağı üretiminin önemine vurgu yapan Tonya "Geçtiğimiz yıllarda tereyağının zararlı olduğu, kolestrole ve kalbe zarar verdiği anlatılmış ve bununla ilgili yüzlerce haber çıkmıştı. Ancak dünyanın farklı yerlerinde bilim adamlarının şimdilerde yaptıkları araştırmalar ise gerçeğin böyle olmadığını gerçek tereyağının faydalı olduğu anlatılıyor veya ispatlanıyor. Tereyağının şimdi kolesterolü düşürdüğü, şeker hastalığı ve obeziteyi tedavisine yardımcı olduğu yazılıyor. Biz hiçbir zaman kulaktan dolma yaşamadık. Eskilerimiz tereyağını sabah öğle akşam kaşıklarla yiyordu. Tereyağının sağlığa çok yararlı olduğunu söylüyordular. Sonradan yapılana araştırmalarda gerecek tereyağının ama üzerine basarak söylüyorum gerçek tereyağının vücuttaki 36 derecede erime yaptığı ve bunu niçin hiçbir hastalığa sebep olmadığının bilimsel araştırmalarda bunu gösteriyor. Gerçek olmayan yağlar 40-42 derecede erime yaptığından dolayı hastalıklara sebebiyet veriyor. Bir vücut ısısı 39-40 derecede komaya sokar insanı, 40 dereceye de çıkamayacağına göre direk vücutta damar sertliğine kalp rahatsızlığına sebebiyet veriyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Trabzon Tonya Alışveriş Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (16)

ÇÇ:

PİSLİKLER REKLAM YAPIYOR AKP Lİ BUNLARIN HEPSİ

65
29
yanıtYanıtla
acar:

akp nin para canlısı olması ticarete de hile getirdi hileli siyaset = hileli ticaret

43
5
yanıtYanıtla
KRAL-ADANALI:

TEREYAGINI DOGU VE GÜNEYDOGUDAN YİCEKSİN GERİSİ HİKAYE :)

9
12
yanıtYanıtla
Erdeniz:

Millet akpve rte den feyiz alıyor,

11
4
yanıtYanıtla
seba:

Arkadaslar hic konunun laiklikle alakasi varmi . bu yapilanlar vicdan isidir . dindarlikla dahi ilgisi yok. hem ben hem cumhuriyetciyim hemde Allah a inanirim, muslumanim boyle ikilemler yapmayin zaten ulkemiz zor durumda.

12
2
yanıtYanıtla
Atilla:

Laik olmak sahtekarlığı haklı hale getiriyor yani bunu mu diyorsun. Yaptığın yorum alakasız olmuş. Her Laik 0 Sağlam Adam anlamına mı geliyor ?? İnsan olmanın adaletli olmanın hak yememenin müslümanlıkla ateistlikle laiklikle cumhuriyetle felanla filanla alakası yok.

10
1
yanıtYanıtla
Atakan:

Is gercegini nasil anlarizda degil bu sahtelerini yapanlari adalete teslim etmek adam gibi bir daha bu isi asla yamayacaklari cezalar vermek

9
2
yanıtYanıtla
KARGA:

GERÇEK TEREYAĞININ FİYATINI YÜKSELTİYORUZ AMA SAHTE TEREYAĞI ÜRETENLERDE YÜKSELTİYOR DİYOR. ALLAHIM BU NASIL BİR SAHTE ÜRÜNLE MÜCADELE TEKNİĞİ. TAM BİR KÖYLÜ UYANIKLIĞI DEDİKLERİ OLAY, EN UFAK Bİ SIKINTIDAN PARA ÇIKARALIM HESABI. YAHU TABİİ Kİ BU İNSANLAR FİYATI YÜKSEK OLDUĞU İÇİN SAHTESİNİ ÜRETİYOR. SEN EĞER YAKALAYAMIYORSAN BU İNSANLARI ÜRÜNÜNÜN FİYATINI AŞAĞI ÇEK SAHTECİLERDE MALİYETİNİN VE KARININ BU İŞE DEĞMEYECEĞİ İÇİN VAZGEÇSİN.

7
2
yanıtYanıtla
tarihe bir bakalim.:

Bilimin , teknolojinin prim yapmadigi ulkelerde ''uyaniklik, kaziklama, goz acikligi, saflari dolandirmak'' marifettendir. Insanlar bunlarin onemli oldugunu, para getirdigini vs bildiklerinden bu islere odaklanir ve gelistirirler. Kayseri''liere neden uyanik derler; cunku eski ticaret yolu uzerinde bulunan bu sehir dogasi geregi hep alir-satar. Bunu yaparkende dogulularin ozelligi olan kaziklama, uyanik gecinmeyi hep on planda tutar. AKP''de tam Ortadogulu olunca bu isler tavan yapti

5
2
yanıtYanıtla
xxxx:

insanında sahtesini yapar bunlar diycem ama zaten var

5
0
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title