Haberler

Tercihlerde Sona Gelindi, İşte Uzmanından Önemli Tüyolar

Güncelleme:

Zorlu bir sınav maratonu sonunda tercih aşamasında bulunan üniversite adayları için tercih süresi 16 Temmuz akşamı sona eriyor.

Halen tercihlerini yapmayıp tercih formlarını göndermeyen adayların tercih formlarını eksiksiz hazırlayıp göndermeleri gerekiyor. Üsküdar Üniversitesi Tercih Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, yaşanabilecek teknik problemlere karşı adayları uyararak, form gönderme işleminin kesinlikle son güne bırakılmaması çağrısında bulundu.

Bir çok üniversite adayının, sınav engelini geçip, tercih döneminde basit engellere takılabildiğini kaydeden Üsküdar Üniversitesi Tercih Danışmanı Ece Tözeniş, en büyük hatanın da teknik problemleri hesaba katmayan adayların tercihlerini son güne bırakılması olduğunu söyledi.

Tözeniş şöyle dedi:

"Üniversite adayları belki sonradan fikirlerini değiştireceğini düşünerek tercihlerini yapmayı en son güne bırakıyorlar. O zaman da tercih formlarını gönderirken, hiç ummadıkları çeşitli teknik problemler yaşayabiliyorlar. Bu nedenle hayatımızın en önemli aşaması olan tercih döneminde adayların son günü beklememelerini tavsiye ediyorum."

Doğru tercih için tüyolar

Halen tercih işlemlerini tamamlamayan adaylara, çeşitli önerilerde bulunan Tözeniş'in uyarıları şunlar:

-Tercih yapmadan önce ÖSYM'nin yayınladığı 2015 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu mutlaka detaylı bir şekilde okuyun.

-30 tercih yapma hakkınız var. Bu 30 tercihleri lisans, ön lisans ve farklı puan türlerinde ilgili puanlarda tercih yapma hakkını kazanmış olmanız şartı ile oluşturabilirsiniz.

-Tercih yaparak yerleştiyseniz, Orta Öğretim Başarı Puanınız, kayıt olmasanız bile, bir sonraki yıl yarı yarıya düşecektir. Sınavsız Geçiş ile yerleşen adaylarda bu kural geçerli değildir.

-Eğer açık öğretim tercihi yapacaksanız, bu yıldan itibaren açık öğretimde yer alan bölümlerin tamamına yakını kontenjanlı olduğundan yerleşmeniz ve gitmemeniz durumunda Orta Öğretim Başarı Puanlarınızın gelecek yıl yarı yarıya düşeceğini de unutmayın.

-Taban puanları her yıl sınava giren öğrencilerin başarıları doğrultusunda değişiklik gösterdiği için tercihinizi yaparken, taban puanları değil başarı sıralarını dikkate alın.

-Başarı sıranıza göre tercih yaparken; başarı sıralarının yarısı kadar üst tercihten başlayarak başarı sıralarında tercihlerini yoğunlaştırın ve başarı sıralarının yarısı kadar da alt tercihle tercih listenizi kapatabilirsiniz.

-Başarı sıralarını dikkate alırken, isteğinizi de ön planda tutun. Puanınız yetiyor diye gitmek istemediğiniz bölümü tercih etmeyin.

-Sınavsız geçiş hakkı bulunmayan adaylar ön lisans tercihlerini oluştururken bu yıl yapılan değişiklik sonrasında Tablo3 te yer alan programların YGS kontenjanı ile alan kısımlarını dikkate almaları gerekmektedir. Bu değişikliği bilerek tercih yapın.

-Sınavsız geçiş yapma hakkı bulunan adaylar, mezun oldukları alanın devamındaki programlara 2015 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda Tablo 6C'den ulaşabilirler. Sınavsız geçiş yerleştirme işlemlerinde; mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1.sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2. Sırada Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, 3. Sırada Meslek Lisesi ve 4. Sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir. Bu bilgileri mutlaka gözden geçirin.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Danışman Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title