Haberler

Tercihlerde Bölüm Değil Üniversite Önemli"

AGÜ Rektörü Prof. Dr. Sabuncuoğlu: "Türkiye'deki ortam, toplum maalesef kişinin sevdiği, arzu ettiği, istediği mesleği seçmesine müsaade etmiyor.

MUSA ÖZYÜREK - Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, öğrencilerin üniversite tercihlerinin hayatlarının neredeyse tamamını etkileyecek çok önemli bir karar süreci olduğunu belirterek, bu sürecin çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Sabuncuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin ilk olarak sevdikleri meslekleri yapabilecekleri bölümü tercih etmelerini gerektiğini, çünkü iş dünyasında artık rekabetin çok büyük bir boyuta geldiğini ifade etti.

Kişilerin rakiplerinden bir adım önde olabilmesi için bulundukları sektörde günde artık 14-15 saat çalışmaları gerektiğine dikkati çeken Sabuncuoğlu, hiç kimsenin sevmediği bir işte 15 saat çalışamayacağını, dolayısıyla yapılan mesleğin çok sevilmesi, tutkuyla, aşkla bağlanılması gerektiğini vurguladı.

Dolayısıyla puana göre değil mesleğe göre, neyi arzu ediyorlarsa, neyi kendilerine yakın hissediyorlarsa onu seçmelerinin daha faydalı olacağını belirten Sabuncuoğlu, şunları kaydetti:

"Maden mühendisiyle elektronik mühendisini mukayese ettiğimizde puanlar arasında dağlar kadar fark var. Ama bir genç iyi bir maden mühendisi olmak istiyorsa Türkiye birincisi dahi olsa maden mühendisliğini yazabilmeli. Türkiye'deki ortam, toplum maalesef kişinin sevdiği, arzu ettiği, istediği mesleği seçmesine müsaade etmiyor. Hemen aile, rehber öğretmen ve çevre baskısı geliyor. 'Ya sen Türkiye birincisi oldun bu yazılır mı?', 'en yüksek puanlı yerler nereyse onu yaz' gibi telkinler geliyor ve öğrenci istemediği, sevmediği bir alanı tercih etmek zorunda kalıyor, bu çok yanlış bir şey."

Kararı kendileri versin

Öğrencilerin tercihlerinde yakınlarının tavsiyelerini almakla birlikte son kararı kendilerinin vermesini isteyen Sabuncuoğlu, "Kararı kendileri verirlerse ileride zorluk yaşadıkları zaman aşmasını bilirler, daha tutkulu olurlar. 'Kendi düşen ağlamaz' diye çok güzel bir atasözü var. Ara sıra düştüğü zaman, zorluklar yaşadığında 'ben kendim dikkatsizlik yaptım' der ve tekrar dört elle sarılır. Aksi takdirde 'zaten benim tercihim değildi' diyerek düştüğü yerden kalkamayabilir" şeklinde konuştu.

Öğrencilerin mezun olduktan sonra önlerinde kariyerleri için uzun bir zaman kalacağına değinen Sabuncuoğlu, meslekler ve fakülteler arasındaki kalın çizgilerin kaybolmaya başladığını öğrencilerin buna da dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

İşverenlerin artık eskisi gibi diplomaya göre eleman almadığına dikkati çeken Sabuncuoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bir meslekle alakalı üniversitede öğrenilen bilgilerin ancak yüzde 5'i kullanılabiliyor. Yüzde 95'i yok ve bir de bilgiler sürekli gelişiyor ve değişiyor. Böyle bir ortamda mesleğinizin ne olup olmadığı önemli değil, kendini nasıl geliştirip yetiştirdiğin önemli. Birçok şirket, üst düzey yöneticilerini seçerken meslek kriterine bakmıyor, yeteneklerine, becerilerine, kariyerinde ne tür deneyimler kazanmış ona bakıyor. Gerek yönetsel gerek teknik gerekse temel yetkinliklerini ne kadar çok geliştirmişsin bunlar mesleki bilgiler kadar günümüzde önem kazandı."

Bölüm değil üniversite önemli

Eğitimci olarak bölümden çok tercih edilen üniversitenin daha önemli olduğunu ve günümüzde artık kişinin nasıl yetiştirileceğinin önem kazandığını vurgulayan Sabuncuoğlu, "Genç arkadaşlarımız kendilerini iyi yetiştirecek, dünya vizyonu kazandıracak, dünya insanı, dünya vatandaşı olarak mezun edecek üniversiteleri tercih etsinler, bölüm tercih etmeden önce üniversitelerin  vizyonuna baksınlar. Eğitim yaklaşımı, araştırma yapabilme imkanları nedir? Bunlar çok önemli. Evrensel üniversite olabilmek için dünyanın konuştuğu bir dilin kullanılıyor olması lazım. Böyle bir özelliğe sahip üniversiteleri tercih ederlerse ileride mezun olduklarında yeni vizyona göre dünyanın gittiği yere göre yetiştirilmiş insan olarak aranan eleman olurlar. O nedenle üniversite tercihlerinde bölüm değil üniversite önemli" diye konuştu

Sabuncuoğlu, öğrencilerin bir mesleği istemedikleri halde seçmiş olmaları durumunda dahi onda devam etmeleri tavsiyesinde bulunarak, diplomayı aldıktan sonra ileride başka bir alanda mastır, doktora yaparak, bir takım kurslar alarak kendilerini farklı yerlere kanalize edebileceklerini sözlerine ekledi. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title