Haberler

Tepav Perakende Güven Endeksi

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE), şubat ayında, bir önceki aya göre 7,5 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 8,3 puan yükseldi.

TEPAV'dan yapılan açıklamaya göre, TEPE'nin bir önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine göre yükselmesinde mevcut stok düzeyindeki azalış etkili oldu. TEPE'nin artışına geçen 3 aya göre işlerdeki toparlanma algısındaki artış da etki etti.

Bu yıla yükselerek başlayan gelecek 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri Şubat 2015'te 13 puan oldu. Gelecek 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Şubat 2014'e göre 1,6 puanlık düşüş yaşanırken, Ocak 2015'e göre ise 0,8 puanlık artış yaşandı.

Şubatta TEPE anketi katılımcılarının yüzde 52,9'u gelecek 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 20,1 düzeyinde oldu. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 27 olarak belirlendi.

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumunun denge değeri şubatta eksi 22,4 puan değerini aldı. İşlerin geçen yılın aynı dönemine kıyasla durumunda Ocak 2015'e göre 11,1 puanlık, Şubat 2014'e göre ise 22 puanlık artış oldu.

Şubat ayında TEPE anketi katılımcılarının yüzde 21,9'u geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 48,6 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 29,5 oldu.

Sadece mobilya sektöründe düşüş yaşandı

Şubatta perakende güveninde alt sektörler itibariyle bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre, en fazla artış "Diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye vb)" sektöründe oldu. Bu sektörü, "birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar" ve "yiyecek, içecek ve tütün ürünleri" sektörleri izledi.

Bu 3 sektördeki artış ortalama artışın üzerinde oldu. "Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar", "tekstil, hazır giyim ve ayakkabı" ve "motorlu taşıtlar" sektörlerindeki artış ortalama artışın altında kaldı. "Mobilya, aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri" sektörü ise geçen yıla göre düşüş yaşanan tek sektör oldu.

TEPE anketine soru bazında bakıldığında hem Şubat 2014'e göre hem de Ocak 2015'e göre, "mevcut stok düzeyinde" azalış olurken, "geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumunda" ve "gelecek 3 aydaki sipariş, istihdam beklentilerinde" artış yaşandı. Ocak 2015'e göre tüm göstergelerde artış gözlendi.

AB-28 Perakende Güven Endeksi, şubat ayında -1,0 puan değerini aldı. AB-28'de bir önceki aya göre 2,2 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 4,4 puanlık düşüş oldu. Türkiye hem geçen yılın aynı dönemine hem de bir önceki aya kıyasla AB-28'den ve Euro Bölgesinden daha iyi performans sergiledi. Türkiye, geçen yıla göre AB-28'de perakende güveni en çok artan 3'üncü, bir önceki aya göre ise en çok artan ülke oldu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title