Haberler

MEB TEOG Sonrası Yerleşme Sıkıntıları Devam Ediyor

Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl hayata geçirmeye çalıştığı TEOG'da, yerleştirme sıkıntıları bitmek bilmiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yıl hayata geçirmeye çalıştığı TEOG'da, yerleştirme sıkıntıları bitmek bilmiyor. Diyarbakır'da merkez Bağlar ilçesinde bin 650 öğrenci Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi'ne yerleştirildi. 32 sınıf açılması gereken okulda, öğrenciler için sadece 8 sınıf hazırlandı. Sınıfın yanında, sıranın da olmadığı okulda, öğretmen de yok. 100'den fazla öğretmene ihtiyaç duyan okula bu yıl 8 yeni öğretmen atanmış. İkili eğitimin verildiği okulda, sınıf mevcudu ise 200'ün üzerinde. 45 gün aradan sonra bugün okula gelen öğrenci ve veliler yaşananlara tepki gösterdi. Veliler, "Çocukları koyun gibi buraya yığmışlar. MEB yetkilileri bize bağırıyor, okul müdürü 'polis ve jandarma çağıracağım' diyor. Böyle rezalet olur mu?" diye tepki gösterdi.

Türkiye'de eğitim sisteminde yaşanan rezaletin en somut örneği Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesi Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi'nde yaşanıyor. TEOG sınavında başarılı olup Anadolu Lisesi'ni kazanan yüzlerce öğrenci önce ilçelerdeki okullara yerleştirildi. Onlarca kilometrelerdeki ilçelere yerleştirilen öğrencilerin mağdur olduğu kesinleşince Milli Eğitim bu sefer öğrencileri yeni açılan Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi'ne aktardı. Milli Eğitim'in apar topar devraldığı okulda çok sayıda sıkıntı bulunuyor. Okulda eğitimin olmazsa olmazı olan su, masa, sandalye yok. Milli Eğitim yetkilileri şehir merkezindeki okulların deposunda bulunan eski masa ve sandalyeleri toplayarak okula getirdi ve bazı sınıflar oluşturdu. 32 sınıfın oluşturulması gereken okulda 8 sınıf hazırlandı. Okula yerleştirilen bin 650 öğrenci bugün okula geldi. Ancak gördükleri manzara karşısında şok oldu. 100'e yakın öğretmenin atanması gereken okulda sadece 8 öğretmenin atandığı ortaya çıkınca çocuklarıyla okula gelen veliler ayağa kalktı, tepki gösterdi. Okul yönetimiyle tartışan veliler, okula gelen Milli Eğitim yetkilileriyle de tartıştı. İddialara okuldaki yetkililer sorunu çözmek yerine velilere bağırdı, polis ve jandarma çağırmakla tehdit etti.

"ÇOCUKLARIMIZI KOYUN GİBİ BURAYA YIĞMIŞLAR"

Okul bahçesine çıkan onlarca veli Milli Eğitim Bakanlığı'nı protesto etti. Öğrenci velilerinden Tülay Ertürk, çocuklarını bu şartlarda okutamadıklarını söyledi. Ertürk, "45 gündür çocuklarınızı okutun, deniliyor. Çocuklarımızı okutuyoruz amenna. Ama bu şartlarda okutamıyoruz. Bir ay, 45 gündür çocuklarımız evde. Bu okulda bütün dersler boş geçiyor. Masa yok, sandalye yok. Çocukları koyun gibi buraya yığmışlar. Milli Eğitim müdür yardımcısı gelmiş bağırıyor, müdür polis ve jandarma çağırıyor. Ben 5 yıldır okul aile birliği başkanlığı yapıyorum. Hiçbir okulun alt yapısı yok." diye konuştu. Anadolu liselerinde hiçbir okulda sistemin olmadığını anlatan Ertürk, burada çocukların sabah ve öğlenci yapıldığını ve okulun kapasitesinin tam iki katının öğrenci alındığı dile getirdi.

"OKUL YÖNETİMİ BUGÜN ÖĞRETMEN TALEBİNDE BULUNMUŞ"

Okul yönetimiyle yaptıkları görüşmede daha bugün öğretmen talebinde bulunulduğunu dile getiren Ertürk, "Peki neye göre Anadolu Lisesi ismiyle okul açmışlar. Ben özel okula, imam hatibe çocuk göndermiyorum. Ben tıp ve mühendislik okuyacak çocuklarımın olmasını istiyorum. Susa susa bunlar başımıza geldi. Sabah geldik müdür diyor ki, 'gidin Suat Giyim'den elbise alın, Çağdaş da bizim servisimiz hadi güle güle eve.' Çarşamba görüşürüz diyor. Neden yazılı bir açıklama yok. Bu okul mudur, boş bir bina mıdır? Müdür arka odaya geçip saklanıyor. Bakanı duysun. Gel okulları gez. 5 yıllık okulun altyapısı yok bile. Şimdiye kadar öğretmen atamamışsın, sabah öğretmen talebini istiyorsun. Çıkmaz ayın son çarşambasında mı öğretmen atayacaksın. Git adam gibi işini yap." şeklinde konuştu.

Öğrenci velilerinden Emel Tekin ise yaşananların kabul edilemez bir durum olduğunu belirtti. Tekin, "Şimdi okul diyor ki bugün 80 öğretmen talebinde bulunacağız. Bakanlık, özellikle Nabi Avcı'ya sesleniyorum. Okutmak istiyoruz çocuklarımıza bize hayvan gibi davranamazsınız. Çocuklarımızı Hazro'dan Silvan'dan topladık getirdik diyorsunuz bana iyilik yapmadınız. Bu insanlar koyun değil bu şekilde koyun toplayamazsınız. Bu insanlar gece gündüz uykusuz kaldı." dedi.
Öğrenciler ise okullarında derslerin boş geçtiğini bugüne kadar sadece matematik dersi gördüklerini dile getirdi. Oku yönetimi ise konuyla ilgili konuşmak istemedi.

"DOĞU'DA HEMEN HER OKULDA AYNI DURUM YAŞANIYOR"

Türk Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Bürhan, benzeri sıkıntıların Diyarbakır'da bölge genelinde hemen hemen bütün liselerde yaşandığını belirterek şunları ifade etti: "Tüm liseler Anadolu lisesi ve meslek liselere dönüştürülmesiyle ilgili mevcut liselerin iki katına çıkarılması gerekiyordu. Ancak bu yapılmadı. Ülke genelinde okul yapılmadı. Bakanlık bu öğrencileri TEOG sonuçlarına göre yerleştirirken Milli Eğitim müdürleri bypass etti ve kendisi yerleştirdi ve uç örnekler ortaya çıktı. Eğitim açısından olmaması gereken bir durum yaşanıyor maalesef. Hiçbir altyapı yapılmadan okulun açılması sorunu çözmez. Sadece uzak ilçelere atanan öğrencileri merkeze getirdik, algısını oluşturmak için böyle yaptılar. Ve sonuç ortada. Yazılılar, sınavlar başladı ama lise öğrencileri hala ders başı yapmadı. Hemen hemen bütün liselerde böyle sıkıntı var. Meslek liselerinde 10'uncu sınıftan sonra branşlaşma oluyor. Alan seçerken de başka okula gönderiliyor. Yani böylece kargaşa bütün okullarda oluşturuldu.

"YAŞANANLAR EN ÇOK BÖLGEMİZİ ETKİLEDİ"

Aktif-Eğitim-Sen Diyarbakır Temsilcisi Muhsin Yalçınsoy da, eğitim yaşanan aksamaların öğrencileri ve velileri mağdur etmeye devam ettiğini vurgulayarak şöyle konuştu: " Okul idareci ve öğretmenler bu sıkıntıların altından kalkamıyor. Bu sorunları çözecek olan bakanlıktır. Yaşananlar en çok bölgemizdeki öğrencileri etkiledi. Bu tür durumlar nedeniyle eğitim konusunda doğudaki öğrenciler batıdaki akranlarının daha da gerisine düşüyor. Yapılması gerekenler zamanında yapılmadı ve bu aşamaya geldi. Diyarbakır'da bazı okullarda bu tür sıkıntılar devam ediyor. Günü kurtarmaya yönelik adımlar çözüm olmuyor, sorunu kangrenleştiriyor."

Kaynak: Haberler.Com / Gündem News

Necip Fazıl Kısakürek Diyarbakır Gündem Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title