Haberler

Teog Sınavı Öncesi Gkv'li Uzmanlardan Önemli Uyarı

Güncelleme:

"Sınavda sessiz ol, önce oku sonra yanıtla, alışkanlıklarından vazgeçme " Anne ve babalar lütfen çocuklarınızın geleceğini kabusa çevirmeyin

Gaziantep Kolej Vakfı (GKV) Rehberlik Servisi Öğretmenleri Bilge Kılıç ve Derya Atila, Lise yerleştirme sınavı TEOG öncesi öğrencilere ve velilerine önemli uyarılarda bulundular. Çocukların sınav stresine velilerin baskısıyla girebileceğine de dikkat çeken uzmanlar "Çocukları strese sokarak geleceklerini kabusa çevirmeyin" uyarısında bulundular.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının ilk döneminin 26-27 Kasım tarihleri arasında yapılacağını hatırlatan GKV Rehberlik Servisi Öğretmenleri Bilgi Kılıç ve Derya Atila, üç oturum halinde gerçekleştirilecek olan sınavda öğrencilerin 30 dakikalık dinlenme sürelerinin olacağını ifade ettiler. Verilecek olan sınav aralarında öğrencilerin sınav değerlendirmesi yapmak için birbirleriyle konuşmamalarını öneren GKV rehberlik öğretmenleri, diğer sınavlar için moral ve motivasyonun bozulmaması adına bu tarz konuşmalardan özellikle kaçınılması gerektiğini dile getirdiler. Uzmanlar, molalarda bahçeye çıkma şansı bulunduğu takdirde bu arayı temiz hava almakla geçirmenin daha faydalı ve yararlı olacağına işaret ettiler. Öğrencileri uyku düzenlerini bozmamaları ve sağlıklarına dikkat etmeleri hususlarında da uyaran GKV Rehber Öğretmenleri, sınav öncesi yapılması başarıya katkı sağlayacak bazı kuralları ise şöyle sıraladılar: "Asla uyku düzeninizi bozmayın. Uyku düzeniniz hangi aralıktaysa yine o saatlerde uyuyun. Daha erken uyumaya çalışarak stres düzeyinizi yükseltmeyin. Beslenmeniz alıştığınız seyrinde devam etsin. Tamamıyla normal hayatınız neyse öyle devam edin. Sınavdan önceki gün aşırı sıvı, katı ya da gazlı yağlı yiyecek ve içecekler tüketmemeye dikkat edin. Daha önce merkezi sınavlar okulun son haftasına ya da okulun kapandığı dönem yapılıyordu. Bu nedenle adaylara son bir kaç gün ders çalışmayın ikazlarında bulunuyorduk. Ancak bu sistemde zaten sınav okul haftası olduğundan öğrenciler o hafta Pazartesi ve Salı ders çalışmış olurlar. Son gün dilerseniz ders çalışmayın. Ancak son güne kadar deneme çözün, genel tekrarlarınızı yapın."

Sınav sırasında nelere dikkat edilmeli?

TEOG Sınavı esnasında öğrencilerin, cevap kâğıtlarının kendilerine ait olup olmadığına ve optik formun fotoğraflı bölümünün mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini belirten GKV Rehber Öğretmenleri Kılıç ve Atila, adaylara önerilerini şöyle sürdürdüler: "Dönem boyunca düzenli çalıştığınızı, yeterli sayıda ve farklı soru tiplerinde soru çözdüğünüzü hatırlayın ve kendinize güvenin. Doğru cevabı bulduğunuzu düşünseniz bile tüm şıkları okuyun. Çözmeniz gereken ancak çözemediğiniz veya çözdüğünüz halde cevabını bulamadığınız sorular olduğunda, soruyu bir kez daha okuyup tekrar çözün. Cevabı bulamadıysanız soruyu işaretleyip geçin ve ikinci turda tekrar değerlendirin. Değerlendirmede yanlış cevap sayısı, doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Bu nedenle, emin olmadığınız ya da bilmediğiniz bir soruda size en mantıklı gelen cevabı işaretleyin. Cevaplarınızı ya teker teker ya da bir sayfa çözdükten sonra optik kâğıdınıza işaretleyin. İşaretlemelerinizi kesinlikle sınav sonuna bırakmayın" Öğrencilere bu sınav için çabaladıklarını ve yeterince emek verdiklerini unutmamalarını öğütleyen GKV rehber öğretmenleri Bilge Kılıç ve Derya Atila, sınava katılan tüm adayların emek ve çabalarının karşılığını alması dilediklerini sözlerine eklediler. Öğrenci velilerini de uyaran uzmanlar sınav öncesi öğrenciler üzerinde baskı uygulanmasından kaçınılması gerektiğini vurgulayarak çocukların başkalarıyla kıyaslanmasının da yanlış olduğunu ifade ederek "Çocuklara sınava yönelik baskı uygulayarak onları strese sokmaktansa onlara öz güven duygularını harekete geçirecek telkinlerde bulunmak daha yararlıdır. Lütfen sınav öncesi çocuklara baskı yaparak sınavı kabusa çevirmeyin" dediler.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gaziantep Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title