Haberler

Temel: Ankara'da Kuduzla İlgili Tedirgin Olacak Durum Yok

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Başkent'te son dönemde gündeme gelen kuduz hastalığı hakkında bilgi verdi.

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, Başkent'te son dönemde gündeme gelen kuduz hastalığı hakkında bilgi verdi. Elmadağ ilçesinde son bir ayda 8 büyükbaş hayvanın kuduz vakasından ölmesi nedeniyle tedirgin olacak bir durumun olmadığını belirten Temel, hastalığın görüldüğü bölgelerde gerekli önlemlerin alındığını, tilkilerin ise aşılı köfte sayesinde oral yolla aşılandığını söyledi.

Ankara'da son dönemde kuduz hastalığının gündeme gelmesi üzerine yazılı bir açıklamada bulunan Muhsin Temel, kuduz hastalığının Ankara'da uzun bir aradan sonra yabani hayvan kaynaklı tekrar görülmeye başladığını ifade etti. Hastalığın tilkilerle boğuşan köpeklerle yine tilkilerle temas kuran büyükbaş hayvanlarla sınırlı olduğunu kaydeden Temel, "Kuduz hastalığıyla ilgili tedirgin olacak bir durum yok" dedi. Yaban hayatta yaşayan, başta tilki olmak üzere yabani hayvanların kuduzun kaynağını oluşturduğunu belirten Temel, şunları kaydetti:

TİLKİLER ORAL YOLLA AŞILANIYOR

"Laboratuvar sonuçları da bunu doğruluyor. Köpekler de bu tilkilerle boğuşarak virüsü alıyor. Şimdiye kadarki vakaların tümü tilkilerle boğuşan köpekler, ya da merada tilkilerle temas eden evcil hayvanlardır. Evcil hayvanlar arası bir bulaşma veya yayılma kesinlikle yok. Çok şükür insanlarımızda da herhangi bir kuduz hastalığı vakası yok. Bakanlığımızın bir projesiyle de tilkileri oral yoldan aşılamaya başladık. Köftenin içerisine yerleştirilen aşılar, uçakla tilkilerin bulunduğu alana bırakılıyor. Bu köfteleri yiyen tilkiler ve yabani hayvanlar oral yolla aşılanıyor"

BİN 200 HAYVAN AŞILANDI

Elmadağ'a bağlı Yeşildere Mahallesi'nde de bu şekilde bir hastalık olduğu bilgisini veren Temel, "Yeşildere Mahallesi'nde bir sığırın öldüğü ihbarını alan ekiplerimiz, sığırdan numune alarak kuduz şüphesiyle Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderdi. Sonucun pozitif gelmesi üzerine bölge hemen karantinaya alınarak, bölgede bulunan bin 200 hayvan aşılandı. Daha sonra karantinadaki 8 hayvan daha telef oldu. Böylece toplamda dokuz hayvanla ölümler durdu. Şu anda hastalık belirtisi gösteren herhangi bir hayvan yok. Bölgede hala karantina tedbirleri uygulanıyor" dedi.

Ankara'da şu anda dokuz adet kuduz mihrak alanı bulunduğuna işaret eden Temel, bu bölgelerde karantinanın sürdüğünü söyledi. Dokuz mihrak alanından üçünde hastalığın sadece tilkilerde görüldüğünü, evcil hayvanlarda herhangi bir hastalığın bulunmadığını öne süren Temel, buna rağmen bölgeyi karantina altına aldıklarını söyledi. Şimdiye kadar Ankara genelinde 30 bin hayvana kuduz aşısı yapıldığını vurgulayan İl Müdürü Temel, korkulacak bir durum olmadığını ve hastalıkla ilgili tüm tedbirlerin alındığını belirtti. - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muhsin Temel Yeşildere Elmadağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title