Haberler

Türkiye'de Askeri Kalkışma Sırasında Neler Yaşanıyor

Güncelleme:

Türkiye'de askeri kalkışma sırasında bir çok farklı yerde olaylar yaşandı. İşte sıcak gecenin önemli detayları.

Türkiye'de askeri kalkışma sırasında bir çok sıcak gelişme yaşandı. İşte an be an yaşananlar.

ASKERLER TEM'E ÇIKTI

TEM bağlantı yolunda askeri araçların ilerlediği görüldü.

Genelkurmay içinde bir grup yönetime el koydukları iddiasıyla askeri kalkışmaya girişti. Kalkışma kapsamında Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı Karargahı ve TRT Genel Müdürlüğü askerler tarafından ele geçirildi, İstanbul'da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri geçişlere kapatıldı. Ankara'da savaş uçakları alçak uçuş yaparken, askeri helikopterlerden Genelkurmay Başkanlığı Karargahı ve MİT'in Yenimahalle'deki yerleşkesi üzerinden ateş açıldı.

KARARGAH SİLAH SESLERİ

Genelkurmay içindeki bir grubun askeri kalkışması kapsamında ilk olarak saat 22.00 sularında Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı Karargahında hareketlilik yaşandı. Karargah içinde silah sesleri duyuldu. Çok sayıda ambulans karargaha sevk edildi. Bu sırada İstanbul'da ise bir grup asker tarafından Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri geçişlere kapatıldı.

JETLER UÇTU

Ankara'da savaş uçakları alçak uçuş yaparken, TRT Genel Müdürlüğü askerler tarafından ele geçirildi. TRT kanallarında yayını bir süre durduruldu. Bir süre sonra tekrar başlayan yayınlarda yönetime el konulduğu yönünde bildiri okundu.

ÇEVİK KUVVETİN ÖNÜNE TANK

Bayrampaşa'daki çevikkuvvet binasının girişinde birden fazla tankın konuşlandırıldığı görülüyor. Binanın içinde polislerin, askerlerin dışarıda askerlerin bekleyişi sürüyor.

TRT'DE BİLDİRİ OKUNDU

TRT'yi işgal eden kalkışmacı askerler, korsan darbe bildirisi okuttu.

İŞTE O BİLDİRİ

Trt Haber'de okunan metinde, "Türk Silahlı Kuvvetleri yönetimi el koymuştur" denildi.

Okunan metin şöyle:

TRT Haber'de okunan metinde şu ifadelere yer verildi:

"Bu metnin, Tüm Türkiye Cumhuriyeti kanallarında yayınlanması Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir isteği ve emridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin değerli vatandaşları, sistematik bir şekilde sürdürülen Anayasa ve Kanun ihlalleri devletin temel nitelikleri ve hayati kurumlarının varlığı açısından önemli, bir tehdit haline gelmiş Türk Silahlı Kuvvetleri de dahil olmak üzere devletin tüm kurumları ideolojik saiklerle dizayn edilmeye başlanmış ve dolayısıyla görevlerini yapamaz hale getirilmiştir.

Gaflet, dalalet hatta hıyanet içerisinde olan Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilikleri tarafından temel hak ve hürriyetler zedelenmiş Kuvvetler ayrılığına dayalı laik ve demokratik hukuk düzeni fiilen ortadan kaldırılmıştır. Devletimiz, uluslararası ortamda hak ettiği itibarını yitirmiş ve evrensel temel insan haklarının gözardı edildiği, korkuya dayalı otokrasi ile yönetilen bir ülke haline getirilmiştir. Siyasi idarenin aldığı hatalı karar ile mücadeleden geri durduğu terör tırmanarak bir çok masum vatandaşın ve teröristle mücadele eden güvenlik görevlerimizin hayatına mal olmuştur. Bürokrasi içindeki yolsuzluk ve hırsızlık ciddi boyutlara ulaşmış. Ülke sathında bununla mücadele edecek hukuk sistemi işlemez hale getirilmiştir.

Bu ahval ve şerait altında yüce Atatürk'ün önderliğinde milletimizin olağanüstü fedakarlıklar ile kurduğu bugünlere getirdiği Cumhuriyetimizin kurucusu olan Türk Silahlı Kuvvetleri Yurt'ta Sulh, Cihan'da Sulh ilkesinden hareketle vatanın bölünmez bütünlüğünü, milletin ve devletin bekasını devam ettirmek, Cumhuriyetimizin kazanımlarının karşı karşıya kaldığı tehlikeleri bertaraf etmek, hukuk devleti önündeki fiili engelleri ortadan kaldırmak milli güvenlik tehdidi haline gelmiş olan yolsuzluğu engellemek terörizm ve terörün her türlüsü ile etkin mücadele yolunu açmak temel evrensel insan haklarını mezhep ve etnisite ayrımı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımız için geçerli kılmak laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti ilkesi üzerine oturan Anayasal düzeni yeniden tesis etmek devletimizin ve milletimizin kaybedilen uluslararası itibarını yeniden kazanmak, uluslararası ortamda barış, istikrar ve huzurun temini için daha güçlü bir ilişki ve işbirliğini tesis etmek maksadıyla yönetime el koymuştur.

Devletin yönetimi, teşkil edilen Yurtta Sulh Konseyi tarafından deruhte edilecektir. Yurtta Sulh Konseyi, BM, NATO ve diğer tüm uluslararası kuruluşlar ile oluşturulmuş yükümlülükleri yerine getirecek her türlü tedbiri almıştır.

Meşruiyetini kaybetmiş siyasi iktidara görevden el çektirilmiştir.

SELALAR VERİLDİ

İstanbul'un çeşitli semtlerinde minarelerden gece boyu aralıklarla ezan okundu ve ardından halk darbe girişimine karşı meydanlarda emniyet müdürlükleri önünde toplanmaya çağrıldı.

HAVALİMANINA ASKER GİRDİ

Askeri giriş bölümünden tankla aprona giren bir grup asker, Atatürk Havalimanı Hava trafik Kontrol Kulesine el koydu. Uçuş trafiği 5 dakika kapandıktan sonra asker kuleye sadece iniş yapacak uçaklara iniş verilmesi emrini verdi. Uçuşa hazır bulunan ve kalkış yapacak uçaklara ise izin verilmiyor.

Atatürk Havalimanı'nda vatandaşlar askere tepki olarak tankların üzerine çıktı. Vatandaşların tankların üzerine yürümesiyle tanklar geri çekilmeye başladı.

Asker vatandaşları tankların üzerinden indirdi. Çok sayıda vatandaş Havalimanı'nda ellerinde Türk bayraklarıyla slogan atıyor. Vatandaşların tankların üzerine yürümesiyle tanklar geri çekilmeye başladı.

ABD DIŞ İŞLERİ BAKANI

Abd Dışişleri Bakanı John Kerry: Türkiye için istikrar, barış ve süreklilik umduğumu söylüyorum.

ASKER:EVLERİNİZE GİRİN

Beylerbeyi Sarayında gelen askerlerin "sokağa çıkma yasağı var" diyerek herkesin içeri girmesini söylediği iddia edildi. Polislerin tepki göstermesi üzerine askerlerin havaya ateş açtığı ve bir polisi gözaltına almaya çalıştığı iddia edildi. Askerlerin daha sonra köprüye çıktıkları öğrenilirken şu sıralar Beylerbeyi Sarayında polisin hakimiyeti sürüyor. Beylerbeyi sarayı tarafında bazı kovanlar üzerinde polisin incelemesi sürüyor.

POLİS:METROBÜSÜ BOŞALTIN

İddiaya göre, bir grup sivil polis çelik yeleklerle Yenibosna Metrobüs durağına giderek vatandaşlara durağı boşaltmalarını söyledi. Durağı boşaltan vatandaşlar üst geçide çıktı. Daha sonra E-5 karayoluna geçen polisler bazı araçları durdurarak kontrol etti. Polis yolu araçla kapatarak trafiği kapattı.

VATANDAŞ SOKAĞA ÇIKTI

Askeri kalkışmaya tepki gösteren vatandaşlar, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde sokağa çıkmaya başladı.

ASKERLER VATANDAŞLARIN ÜZERİNE ATEŞ AÇTILAR

Askerlerin tanklarla girdiği Sakarya Valiliği'ne doğru yürüyüşe geçerek kalabalık protestoda bulundular. Ellerinde bayraklar bulunan yaklaşık 2 bin kişi protestoda bulundu. Sakarya Valiliği'nin önünde bulunan askerler yaptıkları uyarının ardından kalabalığa ateş açtılar. 7-8 kişi bacaklarından ve vücutlarına isabet eden kurşunlarla yaralandı. Yaralananlar hastanelere kaldırıldı. Kalabalık Valiliğe girerken, askerler havaya uyarı ateşi açtılar.

ÖZEL HAREKAT PATLAMA

Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Polis Özel Harekat Eğitim Merkezi'nde patlama meydana geldi. Patlamanın ardından binadan alevler yükseldi.

GENELKURMAY BAŞKANI REHİN İDDİASI

Tüm bu gelişmeler olurken güvenilir kaynaklar tarafından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın askeri kalkışmada bulunan bir grup asker tarafından rehin alındığını bilgisi geldi.


KILIÇDAROĞLU AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu ülke darbelerden çok çekmiştir. Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz." ifadesini kullanırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Başbakan Binali Yıldırım'ı arayarak, askeri kalkışmanın kabul edilemez olduğunu, hükümetin yanında olduklarını bildirdi.

VATANDAŞLAR YÜRÜDÜ

Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde vatandaşlar kalkışmaya tepki göstermek için meydanları doldurdu.

Ankara'da çeşitli noktalarda toplanan vatandaşlar ellerindeki Türk bayrakları ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, AK Parti Genel Merkezi ve Ankara Emniyet Müdürlüğü binasına yürüdü.

ZIRHLI ARAÇLARI ENGELLEDİLER

Vatandaşların yürüyüşü bazı noktalarda zırhlı askeri birlikler tarafından engellendi. Tüm engellemelere rağmen yürüyüşüne devam eden vatandaşların bulunduğu noktaların yakınına askeri helikopterlerden ateş açıldı. Atışların 2 kez isabet ettiği Ankara İl Emniyet Müdürlüğü binasının önünden de alevler yükseldi.

BAKANDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara ve İstanbul'daki askeri kalkışmaya yönelik, milletin iradesine, demokrasisine sonuna kadar sahip çıkacacaklarını belirterek, "Hiçbir güç bizi bu kutlu yolculuktan alıkoyamaz." dedi. Çavuşoğlu, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Milletimizin iradesine, demokrasiye sonuna kadar sahip çıkacağız. Hiç bir güç bizi bu kutlu yolculuktan alıkoyamaz." ifadelerini paylaştı.

Başbakan Yıldırım: "Bazı bölgelerde sorumsuzca devletin emanet ettiği silahları araçları alıp vatandaşların üzerine giden onları yere yatırıp etkisiz hale getirmeye çalışan birtakım gruplar var. Bu grupların kim olduğu hangi amaçla hareket ettiklerini kısa sürede anlayacağız ve gereğini yapacağız. Milletimiz rahat olsun. Asla ve asla yasa dışı, demokrasiyi kesintiye uğratacak faaliyetlere müsamaha göstermeyeceğiz.
Güvenlik güçlerimiz harekete geçmiştir gereği yapılacaktır."

SARAY'DA SİLAH SESLERİ

Askeri helikopterler Cumhurbaşkanı Külliyesi, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT'in Yenimahalle'deki yerleşkesi üzerinde uçuşlar gerçekleştirdi. MİT yerleşkesi ile Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne askeri helikopterlerden ateş açıldı. MİT yerleşkesinden helikopterlere karşılık verildi.

BİRİNCİ ORDU AÇIKLAMA

Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar: "(İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışma) Birinci Ordu Komutanlığı içinde küçük bir grubu temsil ediyorlar. Endişe edecek bir durum yok, bunlara katılmayan ve şu anda emir komuta zinciri içinde olan diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz."

MİLLİ SAVUNMA BAKANI: BİR CUNTANIN İŞİ

Milli Savunma Bakanı Işık: "(İstanbul ve Ankara'daki silahlı kalkışma) Bu TSK içinde bir cuntanın kalkışma girişimidir. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın karargahta rehin olduğu haberleri var."

TRT'NİN YAYINI KESİLDİ

TRT'de yayımlanan korsan bildirinin ardından TÜRKSAT tarafından televizyon yayınının kesilmesi üzerine, askeri kalkışmada bulunan saldırganlar, TÜRKSAT'ın Gölbaşı'ndaki tesislerine askeri helikopterlerle saldırdı. Kampüste çok sayıda sivil de var.

TANKIN ÜZERİEN ÇIKTILAR

İstanbul'da Vatan Caddesi'nde ve Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı önünde vatandaşlar, tankların üzerine çıkarak askeri kalkışmaya karşı çıktı.

BOZDAĞ: FÖTÜRÜNÜ ALIP KAÇACAK KİMSE YOK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya ilişkin, "Fötrünü alıp kaçacak hükümet yoktur. Bizim cesetlerimizi çiğnemeleri lazım. Demokrasiyi askıya almak için bizi tek tek kurşuna dizmeleri lazım. Hükümet bütün birimleriyle iş başındadır. Bunlara karşı hukuk içerisinde alınması gereken ne varsa yapılacaktır. Her türlü tedbir alınacaktır." dedi.

Bekir Bozdağ, A haber canlı yayınında soruları yanıtladı.

Bozdağ, "Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde herkesin bildiği bir grubun emir-komuta zinciri dışında, FETÖ'nün emir-komuta zinciri altında demokrasiye, hukuk devletine, Meclisimize, hükümetimize, milletin iradesine, Türkiye Cumhuriyeti Devletine, Türk milletine karşı bir hukuk dışı kalkışma söz konusudur." şeklinde konuştu.



Türk Silahlı Kuvvetlerinin emir komuta zinciri içerisinde yaptığı, bütün ordunun katıldığı bir kalkışmanın söz konusu olmadığına dikkati çeken Bozdağ, şöyle devam etti:

"Belli bir yapının fedaileri tarafından yapılmaktadır. Bununla ilgili hükümetimiz gereken her türlü tedbiri almaktadır, gereken yapılmaktadır. Fötrünü alıp kaçacak hükümet yoktur. Bizim cesetlerimizi çiğnemeleri lazım. Demokrasiyi askıya almak için bizi tek tek kurşuna dizmeleri lazım. Buna biz asla izin vermeyeceğiz. Ben bu milletin de buna izin vereceğine asla inanmıyorum. Ben buradan aziz Türk milletine çağrıda bulunuyorum. Lütfen, herkes demokrasiye sahip çıksın. 'Demokrasi, hukuk, insan hakları' denirken buna yapılmış bu harekete karşı herkesin bugün sesini yükseltme vaktidir. CHP'sinin, MHP'sinin, HDP'sinin, Meclis dışındaki partilerin, inanan herkesin bunun karşısında sesini en yüksek noktada ifade etmesi lazım.

Herkesin bu noktada tavır koyması ve demokrasiye, milli iradeye sahip çıkması lazım. Mesele AK Parti meselesi değil, mesele Türkiye, demokrasi, hukuk devleti meselesidir. Onun için de bizim demokrasimize, hukuk devletimize, anayasamıza, milli irademize sahip çıkma vaktidir."



"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlatmıştır"

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kalkışmayı yapanlara karşı soruşturma başlatmıştır, adli süreçler de işletilmektedir." diyen Bozdağ, şunları kaydetti:

"Güvenlik güçleri, devletin diğer birimleri de gereken tedbirleri almaktadır. Bu noktada vatandaşlarımızın hükümetin gereken tedbirleri aldığını, almakta olduğunu bilmesinde fayda görüyorum. Hükümet bütün birimleriyle iş başındadır. Bunlara karşı hukuk içerisinde alınması gereken ne varsa yapılacaktır. Her türlü tedbir alınacaktır. Şunu herkesin bilmesi lazım. Milletimiz artık demokrasinin önemini her zamankinden daha fazla kavramış ve demokrasisine sahip çıkmaktadır. 3-5 tane yapıyla kaçacak bir hükümet yoktur. Biz demokrasimize ve hukukumuza, milletimizin iradesine sahip çıkacağız.

Bu büyük suçu işleyen, vatana ihanet suçunu işleyenlere karşı gereken her türlü güvenlik tedbirini de tereddütsüz alacağız. Bunların hepsi de hukuk önünde bu yaptıklarının hesabını, milletin önünde verecektir."

Bakan Bozdağ, bir soru üzerine, Türkiye'nin her yerinde hukuk dışı bir kalkışma olmadığını, Ankara ve İstanbul'da birtakım şeyler olduğunu dile getirerek, "Bir defa Türk Silahlı Kuvvetlerinin bütün emir komuta zinciri içinde bu meseleye dahil olduğu kesinlikle söz konusu değil. FETÖ'nün emir komuta zinciri içinde yürüyen bir iş. Çok farklı bir durum. O nedenle Türk Silahlı Kuvvetleri bu işin içerisinde yok. Belli bir grup var. Bunlar da belli yerleri ele geçirerek, Türkiye'yi ve hükümeti devireceklerini düşünüyorlar. Milletin, Allah'ın hesabı nasıldır, onu hep birlikte göreceğiz. Türkiye'nin bu beladan kurtulması için de bunun bir vesile olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

POLİS TELSİZLERİNDEN ANONSLAR YAPILDI

İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya ilişkin Antalya'da polis telsizinden yapılan anonsta, "Şu anda görevi başında bulunan tüm meslektaşlarımız, bayrağımıza, milletimize devletimize karşı tehlike arz edecek her türlü hareketlere karşı, gözünü kırpmadan gerekeni yapacaktır. Allah yar ve yardımcınız olsun." denildi.

DIŞİŞLERİ BAKANI: SAHİP ÇIKACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Milletimizin iradesine, demokrasiye sonuna kadar sahip çıkacağız" dedi. Bakan Çavuşoğlu, sosyal medya üzerinden mesaj yayınladı. Çavuşoğlu, "Milletimizin iradesine, demokrasiye sonuna kadar sahip çıkacağız. Hiçbir güç bizi bu kutlu yolculuktan alıkoyamaz"

SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne gönderdiği yazıda, Türk milletine karşı harekete geçen cuntacıların gözaltına alınmasını istedi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner tarafından İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilen yazıda, "15 Temmuz 2016 tarihinde 21.00 sıralarında haber bültenlerinde silahlı kuvvetler içerisinde bir kısım cuntanın, Türk Silahlı Kuvvetleri dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti kurumlarını ele geçirmeye, demokratik seçimlerle gelen Hükümeti düşürmeye teşebbüs ettikleri anlaşılmakla, Türk milletine karşı harekete geçen cuntacıların gözaltına alınması rica olunur." ifadesine yer verildi.

YURTTA TEPKİLER

Birçok il ve ilçede vatandaşlar, sokaklara çıkarak İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya tepki gösteriyor.

Erzurum, Malatya, Trabzon, Rize, Bayburt, Bolu, Sakarya, Adana, Konya, Çankırı, Niğde, Kütahya, Bursa, Iğdır, Aydın, Hatay, Kayseri, Kahramanmaraş, Zonguldak, Batman ve Gaziantep başta olmak üzere birçok il ve ilçede vatandaşlar, İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya karşı tepki göstermek amacıyla sokaklara çıktı.

Vatandaşlar, askeri kalkışmaya tepkisi gösteriyor. Askeri kalkışmaya tepki için sokağa çıkan vatandaşların sayısı giderek çoğalıyor. Türkiye'nin doğusundan batısına birçok il ve ilçede meydanlara ve caddelere çıkan vatandaşlar, askeri kalkışmaya tepkisini dile getiriyor.

TÜRSAT'A SALDIRI

Ankara Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT Yer İstasyonu Kampüsü'ne yapılan saldırının ardından kampüsteki personel ve lojmanlardaki vatandaşlardan haber alınamıyor.

CUMHURBAŞKANI AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu akşam Silahlı Kuvvetlerin içinde "malum yapıya" ait bir grubun, ülkenin birliğine, beraberliğine ve bütünlüğüne yönelik bir kalkışma hareketinin içine girdiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla'nın Marmaris ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bu akşam Silahlı Kuvvetlerin içinde "malum yapıya" ait bir grubun ülkenin birliğine, beraberliğine, bütünlüğüne yönelik bir kalkışma hareketinin içine girdiğini kaydetti.

Milli iradeye yönelik bu ayaklanma hareketine karşı hukuk, yasalar, anayasa neyi gerektiriyorsa cevabını, azınlık da olsa Silahlı Kuvvetler içerisinde de olsa başka kurumların içerisinde de olsa gerekli cevabı alacağını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bir defa şunu bilmeleri lazım, bu ülkede milli iradenin üzerinde beşer planında bir güç söz konusu değildir. Ben şu anda ülkemin Cumhurbaşkanı olarak şunu çok açık, net söylüyorum, kurucusu olduğum partinin tüm mensupları, bunun yanında milli iradeyi oluşturan cumhurun kendisini özellikle şehirlerimizin meydanlarına davet ediyorum ve şehirlerimiz meydanlarında biz halkımızla el ele olacağız ve bu kalkışmayı yapanlara gereken dersi orada vereceğiz. Zaten yargı da biliyorsunuz şu anda bu ayaklanma hareketini yapanlara karşı tutuklama kararını da şu anda vermiş durumdalar ve bir taraftan aynı şekilde gözaltı kararları çıkmaya başlamıştır.

Türkiye bu tür ayaklanmalarla bir defa ucuza satılacak bir ülke değildir ve Pensilvanya'dan da yönetilecek bir ülke de değildir. Bu ülkeyi, bu ülkede yaşayan şu anda seçmen sayısı itibarıyla 45 milyonu bulan insanımızın iradesi belirler, bu irade yönetir ve az önce Sayın Başbakan'ın da ifade ettiği gibi bu tanklar bunların tankları değildir, bu milletin tanklarıdır. Bu tankların önünde durmasını da biz iyi biliriz ve bunlardan çekinme gibi bir şey söz konusu da olamaz. Bakın şu anda Silahlı Kuvvetlerin içerisinde çatışmalar filan olduğunu duydum, bu tür haberler geldi, ama şunu bilmeleri gerekir ki şu anda Silahlı Kuvvetlerin içerisindeki bir azınlığın aynı şekilde emniyet teşkilatımızda da böyle bir şeyin içerisine girmesinin bedelini bunu teşvik eden üst akıl çok ağır ödeyecektir ve biz tamamıyla milli iradenin temsilcileri olarak da dimdik duracağız. Milletimin de dimdik duranların arkasında aynı şekilde durmasını özellikle istiyorum ve kendilerini hava limanlarına ve meydanlara özellikle davet ediyorum."

MALATYA'DA VATANDAŞ VALİLİĞE YÜRÜDÜ

Askeri darbe girişimi sonrasında Malatyalılar sokaklara döküldü. Binlerce kişi Ak Parti İl Binası önünde toplanırken Malatya Valisi Mustafa Toprak da valilik binasına geldi.

Darbe girişiminin ardından binlerce Malatyalı darbeye karşı Ak Parti İl Binası önünde toplanarak destek verdi. Burada toplanan binler daha sonra Malatya Valiliği'ne yürüdü. Ellerinde Ak Parti bayrakları ile İnönü Kapalı Çarşısı üstünde toplanarak darbeye karşı sloganlar attı. Polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri alırken Valilik binasında ise Vali Toprak, Emniyet Müdürü Ömer Urhal ile birlikte durum değerlendirmesi yaptı. Koruma polislerinin ellerinin tetikte beklediği valilik binasına daha sonra İl Jandarma Komutanı vekili de geldi. Valilik önündeki kalabalığın her geçen dakika arttığı görülüyor.

İÇİŞLERİ BAKANI: FETÖ DARBESİ

İçişleri Bakanı Efkan Ala, İstanbul ve Ankara'daki FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Herkesin şu anda bu rezilliğe 'dur' demek için adım atma zamanıdır. Bir cunta girişiminin hemen bir an evvel ekarte edilmesinin temel yolu bütün demokratik güçlerin bir an evvel harekete geçmesidir." diye konuştu.

Bir televizyon programında canlı yayına bağlanan Bakan Ala, "Türkiye'de hemen her şeyin normale dönmesi için bütün milletimizin Anadolu'nun her yerinde semtlerin meydanına yığılması lazım. Askerin açıklama yapması lazım. Güvenlik birimleri yapıyor şu an düzelmesi için. Kendi görevlerini icra ediyorlar." ifadelerini kullandı.



Ala, bu kalkışmanın Askeri Casusluk Davası ile ilgili olup olmadığına yönelik soruya ise "Efendim birtakım öyle şeyler var. Türkiye'de kumpaslar kurulmuş, işler yapılmıştır. Bunlar zaten devletin kurumları tarafından soruşturuluyordu. O bakımdan yani şu anda kimin ne dediğinin bir önemi yok. Şu anda bir an önce Türkiye'yi bu ayıptan en kısa zamanda kurtarmanın gayreti içerisinde olunması lazım." yanıtını verdi.

Türkiye'nin bu çağda, kendisine yakışmayan bir durumda dünyaya böyle bir görüntü vermemesi gerektiğini dile getiren Ala, şunları söyledi:

"Herkes, şu anda yapılması gereken, Anadolu'nun herbir köşesinde insanların sokağa, meydana çıkmasıdır. Semtlerin meydanında toplanıp, demokrasiye sahip çıktıklarını yüksek sesle orada haykırmalıdır. Herkesin şu anda bu rezilliğe 'dur' demek için adım atma zamanıdır. Bir cunta girişiminin hemen bir an evvel ekarte edilmesinin temel yolu bütün demokratik güçlerin bir an evvel harekete geçmesidir. Harakete geçmenin yolları da bellidir, söylediğim gibi sokağa çıkma... Partiler, parti teşkilatlarını çağıracak, kendi karar temsil üyelerinin bu açıklamalarını yapacaklar."

KAYSERİ TEPKİ

Kayseri'de vatandaşlar darbe girişimine karşı Valilik önünde toplandı. Geniş güvenlik önlemleri alınan Cumhuriyet Meydanı'nda "Devlet bizimdir bizim kalacak", "Asker kışlaya" sloganları atan vatandaşlar polis tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. Ardından Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular ile Valilik makamında kısa bir toplantı yaptı ve makamdan ayrıldı. Vali Süleyman Kamçı ile İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular'ın Valilik çıkışı esnasında vatandaşlar slogan atarak harekete geçti. Kayserili vatandaşlar Valilik önünde toplanmaya devam ediyor.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI: DİRENİN

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, vatandaşları şiddete başvurmadan bu kalkışmaya karşı koymaya davet etti.

AA muhabirinin Diyanet İşleri Başkanlığından aldığı bilgiye göre, Görmez'in kalkışmaya karşı mesajı tüm imamlara kısa mesaj yoluyla gönderildi.

Mesajına "Din gönüllüsü kardeşim" ifadesini kullanarak başlayan Görmez, şu çağrıyı yaptı:

"Bugün milletimizin hukukunu korumak için üzerimize düşeni yapmak en büyük vecibedir. Ülkenin ve milletin birliğinin, huzur ve refahının ayaklar altına alınması, milli iradenin cebir ve şiddetle çiğnenmesi asla kabul edilemez.

Milletimizin manevi rehberleri olarak her türlü kanun ve hukuk dışı girişimlere karşı milletimizle beraberiz. Hepinizi özgürlüğün simgeleri olan minarelerimizden halkımıza bu büyük ihanete şiddete başvurmadan karşı koymaya davet ediyorum.

Bu gece minarelerin ışığı yanacak, salalar verilerek milletimiz hukukuna sahip çıkmaya davet edilecektir."

Görmez'in mesajı üzerine camilerden sala verilerek vatandaşlar meydanlara davet edildi.

ANKARA'DA ASKER GÖRE DÖNDÜ

Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde bulunan ve FETÖ'cü darbe girişimine katılan askerlerin geri çekildiği ve vatandaşların emniyet binasına doğru yürüdüğü gözlendi.

Ayrıntılar geliyor...

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title