Haberler

Tekstilde "Silikozis"ten Korunmak Mümkün Olacak

Güncelleme:

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öksüz, kot ağartma işlemini kimyasal madde kullanmadan yapabilecek plazma kalem geliştirdi.

MURAT YOLCU - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz, kot ağartma işleminde kimyasal kullanımına ihtiyacı ortadan kaldıran plazma kalem ile tozun ciğerlere yapışması sonucu ortaya çıkan silikozis hastalığının önüne geçilebileceğini belirtti.

Öksüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tekstil konusunda dünyadaki önemli ülkelerin başında geldiğini, bu sektörün ise genellikle insan emeğine dayalı olduğunu söyledi.

Kot denim üretiminin de tekstil sektörünün en önemli alanlarından biri olduğunu ifade eden Öksüz, kotun çeşitli yöntemler kullanılarak görselliğinin artırılmaya çalışıldığına dikkati çekti.

Bu yöntemlerden birinin taşlama olduğuna işaret eden Öksüz, hidrokrolik asitten geçirilen taşın kota püskürtülerek kot üzerinde beyazlatma işleminin gerçekleştirildiğini anlattı.

İşlem esnasında kullanılan kimyasal madde etkilerinin sektörde çalışan insanlara sağlık açısından ciddi zararlar verdiğini dile getiren Öksüz, "Sektörde çalışanlar 6 ay içerisinde silikozis denilen bir hastalığa yakalanabiliyor. Bu hastalık daha sonra kansere, vereme ve tüberküloza dönüşebiliyor" dedi.

Öksüz, insanların kanser olmasına neden olacak bu işlemin önüne geçmek için 3 yıl önce TÜBİTAK'a "Atmosferik Basınç Plazma Yöntemiyle Tekstil Yüzeylerine Fonksiyonel Özelliklerin Kazandırılması" projesini verdiklerini bildirerek, proje kapsamında atmosferik basınç plazma, vakum plazma ve plazma kalem sistemlerini kurduklarını anlattı.

Projenin TÜBİTAK tarafından kabul edilmesinin ardından çalışmalara başladıklarını dile getiren Öksüz, geliştirilen plazma kalem ile kotlarda ağartma işleminin gerçekleşebileceği fikrinin ortaya çıktığını kaydetti.

Yaklaşık 3 yıl boyunca kotların taşlama yöntemi olmadan ve kimyasal madde kullanmadan ağartılması yönünde denemeler yaptıklarını vurgulayan Öksüz, şöyle konuştu:

"3 sene süren çalışmanın sonunda CNC plazma ağartma sistemimizi kurduk. Hiç kimyasal madde kullanmadan kotları plazma ile istediğimiz şekilde istediğimiz tonda ağartabiliyoruz. Ağartmanın kalitesine bağlı olarak gaz kullanılabiliyor. Bilgisayar kontrollü bir sistem. Ne yazarsanız bunu kotun üzerine işleyebiliyorsunuz. Bu sistemin dünyada ilk olduğuna inanıyorum. Yaptığımız bu çalışma, kurduğumuz sistem kot taşlama yöntemini ortadan kaldıracağı için silikozis hastalığına yakalanma ihtimalini de ortadan kaldıracak. Böylece işçiler daha güvenli ortamda çalışmalarını yapabilecek."

Öksüz, gazın iyonize edilmesi ile oluşan plazmanın çevreci olduğunu, sağlık açısından hiçbir zararının bulunmadığını sözlerine ekledi. - Isparta

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title