Haberler

Tekstil İhracatı Miktarı Artmasına Rağmen Değerde Geriledi

Türkiye’nin tekstil ve ham maddeleri ihracatı, 2015’in ilk 5 ayında miktar olarak artmasına rağmen, değer bazında yüzde 13 oranında geriledi.

Türkiye'nin tekstil ve ham maddeleri ihracatı, 2015'in ilk 5 ayında miktar olarak artmasına rağmen, değer bazında yüzde 13 oranında geriledi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) sektör ihracatında da ilk 5 aydaki gerileme yüzde 10 oldu.

AKİB'in, yılın ilk 5 aylık ihracat verilerinden İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektör ihracatı 2015 Mayıs ayında 654 milyon olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs 2015 döneminde ise sektör toplam ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında azalarak 3,3 milyar dolar oldu. Sektör ihracatı miktar bakımından ise ilk 5 aylık dönemde bir önceki yıla göre yüzde 5 oranında artış gösterdi.

Sektör genelinde miktarda görülen artışa rağmen değer bazında kaydedilen gerileme ATHİB sektör ihracatında da kaydedildi. ATHİB sektör ihracatı 2015 yılı Mayıs ayında geçen yıla göre yüzde 10 oranında gerileyerek 73,5 milyon dolar olarak gerçekleşirken, miktar bakımından ise geçen yıla göre yaklaşık yüzde 9 oranında artış sağlandı.

Yılın ilk 5 aylık döneminde ise ATHİB'in ihracatı 2014'ün aynı dönemine göre değer bakımından yüzde 10 gerileyerek 365 milyon dolar olarak gerçekleşti. Öte yandan, ATHİB'in ihracatı Ocak-Mayıs 2015 dönemde miktar bakımından ise yüzde 7 oranında arttı.

Yılın ilk 5 ayında ATHİB sektör ihracatının ürün gruplarına göre dağılımında, dokuma kumaş ürünleri yüzde 42'lik pay ile ilk sırada, örme kumaşlar yüzde 24 ile ikinci sırada, pamuk ipliği ürünleri ise yüzde 14 ile üçüncü sırada yer aldı. ATHİB ihracatının ülkelere göre dağılımında ise İtalya yüzde 21'lik pazar payı ile ilk sırada, ABD'nin yüzde 7 ile ikinci sırada, Portekiz de yüzde 6'lık pay ile üçüncü sırada yer aldı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Akdeniz Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title