Haberler

(TEKRAR) TSK'nın "dans eden" tankları (2) -

Tankçılığın sevdirilmesi ve muharebe sahasının şövalyesi olarak nitelendiren tankçıların, yeteneklerinin sergilenmesi için Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı bünyesinde bulunan Gösteri ve Tatbikat Taburuna bağlı tanklar, gösterileri kapsamında derin sulara giriyor, dik yamaçları geçiyor, "geçilmez" denilen engelleri aşıyor.

SARP ÖZER - Tankçılığın sevdirilmesi ve muharebe sahasının şövalyesi olarak nitelendiren tankçıların, yeteneklerinin sergilenmesi için Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı bünyesinde bulunan Gösteri ve Tatbikat Taburuna bağlı tanklar, gösterileri kapsamında derin sulara giriyor, dik yamaçları geçiyor, "geçilmez" denilen engelleri aşıyor.

Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığında Gösteri ve Tatbikat Taburu bünyesinde özel olarak seçilen, yoğun eğitimden geçen tankçılardan oluşan bölük, gösterilerinde tankların limitlerini sonuna kadar zorluyor.

Yaptıkları gösteri, tatbikat ve atış faaliyetleriyle Zırhlı Birlikler Okul Komutanlığında temel eğitim alan subay, astsubay ve uzman erbaşlara eğitim desteği sağlayan tabur komutanlığı, silahlı kuvvetlerde tank sınıfının seçilmesini teşvik etmeyi ve tankçılığı sevdirmeyi de amaçlıyor. Gösteri ve Tatbikat Tabur Komutanlığı, tank eğitimi gören silahlı kuvvetler personelinin yanı sıra yabancı heyetlere yaptıkları gösterilerle siyah berelilerin yeteneklerini gözler önüne seriyor.

Ateş, sürat, baskın ve çevikliği simgeleyen özel armalarını tanklarında ve tulumlarında taşıyan tankçılar, bölük komutanının "tank bin" komutunun ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterindeki gelişmiş tanklarıyla benzersiz bir gösterinin adımını atıyor. Türk zırhlı birliklerinin en seçkin tankçılarından oluşan tank takımı, saatte 50 kilometre hızla gösteri yapacakları alana doğru yola çıkıyor.

-4 metre derinliğindeki sudan geçiyor

Komutanlığın eğitim ve tatbikat alanı olan Kepiryatak bölgesinde tanklar için özel olarak hazırlanan imkan ve kabiliyet parkuru yer alıyor. Dik yamaç engelinin, dik engel geçişinin, su havuzunun, hendeklerin, beton merdivenlerin bulunduğu parkurda, tanklar yürümekte dahi güçlük çekilen yerleri hızla geçiyor. Gösterileri sırasında ilave teçhizatsız yaklaşık 1,5 metre, ilave teçhizatla 4 metre derinlikteki sulardan geçen muharebe sahasının etkin silahları tanklar, yüzde 60 meyilin olduğu arazide ise hızlarını dahi kesmiyor.

40-80 santimetre yükseklikteki betonlar üzerinden geçen tankların beton merdiven engeli üzerindeki sergilediği hareketler ise siyah berelilerce "tankı dans ettirmek" olarak adlandırılıyor. Bu hareketi sadece özel eğitim alan tankçılar yapabiliyor.

Bir otomobilin 50 katı ağırlığında ve 10 kat daha fazla motor gücüne sahip bu araçlara, söz konusu hareketleri yaptırmanın yoğun bir eğitim ve üstün başarıyı gerektirdiği vurgulanıyor.

-"Tankımız gururumuz, beremiz onurumuz"

Parkurdaki çok sayıda zorlu engeli aşan tanklar gösterilerinin son bölümünde izleyenleri selamlıyor.

Bölük komutanının "in" komutunun ardından tanklarından inen mürettebat, zorlu gösterilerini "tankımız gururumuz, beremiz onurumuz" sözleriyle bitiriyor.

Tank komutanı, nişancı, sürücü ve doldurucu olmak üzere dört kişilik mürettebatın bulunduğu Türk Silahlı Kuvvetlerinin M 60 T, Leopar 1 T gibi modern tanklarından olan Leopar 2 A4 tankları, saatte 30 kilometre hızla ilerlerken veya dururken, hareketli ve duran hedeflere gece ya da gündüz fark etmeksizin her türlü arazi ve görüş koşullarında 2 bin 500 metreye kadar nokta atışı yapabiliyor. Tankın üzerinde 120 mm çapında tank topu, 2 makineli tüfek, 16 sis havanı bulunuyor. Tank, içindeki personeli kimyasal, biyolojik, nükleer ve radyolojik saldırılara karşı koruma özelliği taşıyor.

-Üsteğmen Kılıç

2. Tank Bölük Komutanı Üsteğmen Fatih Mehmet Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muharebe sahasının şövalyesi olan tüm tankçıların savaşçı ruhunu hissederek ve tankçılığın ayrıcalığını yaşayarak muharebe sırasında verilecek her türlü görevi eksiksiz ve kusursuz yapma azim ve kararlılığında olduklarını belirtti.

Bu anlayışla her türlü zorlukla mücadele edebileceklerini söyleyen Kılıç, "Oluşan ekip ruhu ile tankımızın imkan ve kabiliyetlerini bir araya getirerek ülkemize göz dikecek olan düşmanın namert kolunu kırmaya azimliyiz. Bu gücümüzün kaynağı aldığımız eğitim, kullandığımız modern tanklar, içimizdeki birlik ruhu ve büyük önder Atatürk, onun düşünce sistemi ve Türk milletinin bizzat kendisidir" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title