Haberler

(TEKRAR) Kırklareli'nin tarihi yapıları canlanıyor

UFUK ERTOP - Kırklareli'de, 18 ve 19. yüzyıldan kalma tarihi yapılan restore ediliyor.

UFUK ERTOP - Kırklareli'de, 18 ve 19. yüzyıldan kalma tarihi yapılan restore ediliyor.

Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Fikret Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin birçok medeniyetin izlerini taşıyan zengin bir bölge olduğunu söyledi.

Kentte, 2010 yılında başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında 13 tarihi yapının restore edildiğini, 52'si için proje çalışmalarının devam ettiğini belirten Macit, şöyle konuştu:

"Kırklareli'de 18 ve 19. yüzyıla ait tescilli Rum, Bulgar ve Osmanlı yapıları restore edilerek hayata kazandırılıyor. Yapıların restorasyonuyla Kırklareli'nin tarihi yeniden canlanacak. Tarihi yapıların korunması gerekiyor. Kırklareli'nin ilk yerleşim alanlarından biri olan Yayla Mahallesi'nde birçok dönemin izlerini taşıyan yapılar var. Özellikle Vize ilçesi, Bizans dönemine ait eserin bulunduğu bölge. Henüz yüzey araştırmaları ve bilimsel araştırmaların yapılmamış olması onların yok olduğu anlamına gelmez. Oradaki eserler biliniyor ve peyderpey kazılar yapıldıkça bilimsel literatüre kazandırılacak."

Macit, kentte erken Cumhuriyet dönemine ait okul, banka, postane ve istasyon binaları olduğunu, tren istasyonu binalarının daha çok Fransız üslubunu yansıttığını ifade etti.

Kırklareli Belediyesinin Yayla Meydanı düzenlemesi ve sokak sağlıklaştırması projesinin koruma kurulundan geçtiğini dile getiren Macit, "Büyük bir ihtimalle önümüzdeki yıl butik kafe, otel, pansiyon hediyelik eşya satış yerleri yapılarak Kırklareli'nin en güzel yerlerinden biri olacak. Yerli ve yabancı turistin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olacak" dedi.

Macit, kent genelinde yaklaşık 160 tescilli sivil mimarlık örneği olduğunu, bunlardan 73'ünün merkezde, 24'ünün Kıyıköy, 21'inin Demirköy, 13'ünün Vize ve diğerlerinin de Pehlivanköy, Pınarhisar, Babaeski ve Lüleburgaz'da bulunduğunu aktardı.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title