Haberler

Teknosa, 2013 Yılının İlk 9 Ayında Yüzde 36 Büyüdü

Teknosa'nın, aynı dönemde cirosu 2 milyar 141 milyon lira, konsolide net karı ise 45 milyon lira olarak gerçekleşti Teknosa Genel Müdürü Oyman: "(Darty) Genel olarak hiç bir satın almadan ...

Teknosa, 2013 yılının ilk 9 ayında 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 36 oranında büyüyerek, bu dönemde cirosunu 2 milyar 141 milyon lira, konsolide net karını ise 45 milyon lira olarak açıkladı.

Teknosa'nın 2013 yılının ilk 9 aylık finansal sonuçları ile yıl sonu hedefleri ve 2014 yılı beklentileri Teknosa Genel Müdürü Necil Oyman'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantı ile duyuruldu.

Oyman, şirketin 2013 yılının ilk 9 ayında 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 36 oranında büyüdüğünü bildirerek, "İlk 9 ayda ciromuz 2 milyar 141 milyon lira, konsolide net karımız ise yüzde 35 artarak 45 milyon lira olarak gerçekleşti. 2013 yılı sonu itibariyle ciromuzun 3 milyar lirayı bulmasını bekliyoruz" dedi.

Necil Oyman, teknoloji perakende sektörünün aynı dönemde yüzde 20 seviyesinde büyüdüğünü dile getirerek, böyle bir dönemde sektörün çok üzerinde büyüyen Teknosa'nın 2023 yılı hedefine doğru emin adımlarla yürüdüğünü söyledi.

Teknosa'nın, 2023 yılına kadar Avrupa'nın ilk 3 büyük perakendecisinden biri olma hedefi doğrultusunda büyümeye ve yatırımlarına devam ettiğine işaret eden Oyman şunları aktardı:

"Her yıl hedeflerini aşan Teknosa 2013 yılının ilk 9 ayında da bu geleneği bozmadı. Yılın başında yaptığımız toplantıda 2013 yılı büyüme hedefimizi yüzde 15-20 olarak açıklamıştık. Ancak daha ilk çeyrekte bu hedefin çok üzerine çıkacağımızı gördük. Bu nedenle de ikinci çeyrekte hedeflerimizi revize ettik. İlk 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 oranında büyüdük. Aynı dönemde Türkiye tüketici elektroniği pazarının büyüme oranı ise yüzde 20 seviyesinde. Yani yine sektörün çok üzerinde büyüdük.

İlk 9 ayda satış alanlarımıza 22 bin 250 metrekare daha ekleyerek, toplam 163 bin 500 metrekare satış alanına ulaştık. Bugün itibariyle ise 77 ildeki 298 mağazamızda 168 bin metrekarelik satış alanımızda tüketicilerimizle buluşuyoruz. Yıl sonu itibariyle hedeflediğimiz gibi 30 bin metrekarelik yeni satış alanına ulaşmış olacağız. İlk 9 ayda yaptığımız yatırımlar 44 milyon lirayı buldu. Yıl sonu toplam yatırım tutarımız ise 65 milyon lirayı bulacak. 2013 yıl sonu ciro hedefimiz ise 3 milyar lira. Bu bağlamda, 1 yılda 700 milyon lira yeni ciro yaratmış olacağız."

Teknosa'nın yatırımcılara da kazandırdığına işaret eden Oyman, "Mayıs 2012'de 7,75 liradan halka açılan Teknosa hisseleri, 1 Kasım'da 13,45 liradan işlem gördü. Yılbaşından bugüne kadar ise endeks aynı seviyede seyrederken Teknosa hisse senedinde yüzde 78 artış yaşandı, yatırımcılarımıza kazandırdık" dedi.

Şirketin 2014 yılı hedeflerinden de bahseden Oyman, önümüzdeki yıl için bütün hesapları sektör ortalamasının üzerinde büyüyecek şekilde yaptıklarını, 2014 yılı için iddialı bir bütçe hazırladıklarını anlattı.

Oyman, "Türkiye'de tüketici elektroniği pazarının yüzde 17 oranında büyümesini beklediğimiz 2014 yılında yine sektörün üzerinde büyüyerek, pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda 2014 yılı için stratejik büyüme alanları belirledik. Buna göre 2014 yılında online kanalda büyümeyi artırarak sürdürmeyi, çoklu kanalda müşteri deneyimi yaratacak yatırımlar gerçekleştirmeyi, satış sonrası hizmetler alanımızı daha da güçlendirmeyi ve güçlü işbirlikleri yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

-"teknosa.com 2013 yılında 2012 yılına göre cirosunu 2,5 kat artıracak"

E-ticaret alanında teknosa.com'a ağırlık verdiklerini hatırlatan Oyman, "teknosa.com 2013 yılında 2012 yılına göre cirosunu 2,5 kat artıracak. 2013 yılı sonuna kadar 85 milyon kez ziyaret edilmesini beklediğimiz teknosa.com, satış cirosu ile Teknosa mağazaları arasında bugün itibariyle 3'üncü sırada yer alıyor. 2014 yılında teknosa.com'un en çok satış yapacağımız kanal olmasını hedefliyoruz" dedi.

Teknosa Turuncu Kart üyelerinin sayısının 2013 yılının ilk 9 ayında 750 bin artarak, 3,5 milyonu bulduğunu belirten Oyman, alışverişlerde Turuncu Kart kullanım oranının ise yüzde 60'a ulaştığına dikkati çekti.

Oyman, satın alma iştahlarının ve kararlılıkların süreceğine işaret ederek şunları kaydetti:

"2023 yılında Avrupa'nın ilk 3 teknoloji perakendecisi arasında yer alma hedefi yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Teknosa, Türkiye'nin açık ara lider teknoloji perakendecisi konumunda bulunuyor. Türkiye pazarındaki liderliğimizi Avrupa'ya taşımak için organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendiriyoruz.

Ayrıca, Teknosa kurulduğu günden bu yana kadın istihdamına ve kadınlara yönelik kurumsal sosyal sorumluluk projelerine özel bir önem verdi. Kadın için Teknoloji Projemiz kapsamında 2007'den beri 48 ilde 12 bini aşkın kadına bilgisayar eğitimi verdik. Eğitimlere hız kesmeden devam edeceğiz. Bu yıl ayrıca kadın istihdamına katkıda bulunmak amacıyla çalışanlarının tamamını kadınların oluşturduğu mağazalar açmaya başladık. Bu mağazalarda çalışan ekiplerimize 'Teknosa'nın Melekleri' adını verdik. Şu anda 5 mağazayı yöneten 'Teknosa'nın Melekleri', önümüzdeki dönemde farklı mağazalarda da tüketicilerimizle buluşacak."

-"Türkiye'deki tüketici elektroniği pazarı hızlı büyüyor"

Dünyadaki ve Türkiye'deki elektronik pazarıyla ilgili de bilgi veren Oyman, geçtiğimiz yıl 785 milyar avro olan dünya tüketici elektroniği pazarının bu yıl sonu itibariyle yüzde 4 büyüyerek, 818 milyar avroya ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Oyman, 2012 yılında 217 milyar avro olan Avrupa elektronik pazarında ise 2013 yıl sonu için yüzde 3'lük bir gerileme beklendiğine işaret ederek, ilk 8 aylık rakamların da bu trendi yansıttığını ifade etti.

2013 yılı Ocak-Ağustos döneminde Avrupa'da pazarın büyüklüğünün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 oranında küçüldüğünü ve 140,5 milyar avro olarak gerçekleştiğine işaret ederek, "Türkiye'de ise pazar ilk 9 ayda yüzde 20 seviyelerinde büyüdü. Önümüzdeki yıl da çift haneli büyümenin devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Teknosa'nın her 3,4 saniyede 1 ürün sattığı Türkiye'de elektronik pazarının Avrupa ve dünya ortalamasının üzerinde büyümeye devam edeceği öngörüsünde bulunan "Türk halkı teknolojiyi seviyor. Genç nüfus hızla yeniliklere adapte oluyor ve takip ediyor. Ürün değişim sıklığı da bunun bir göstergesi. Türkiye'de tablet PC ve akıllı telefonlarda değiştirme sıklığı ortalama 2 yıl. Bu oran LCD/LED TV'de 3, dizüstü bilgisayarlarda 3,5, ev sinema sistemlerinde 4,5, MP3 çalar ve çok fonksiyonlu yazıcılarda ise 4 yıl" bilgisini verdi.

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Oyman, Teknosa'nın alacağı konuşulan Darty'nin satınalma işleminden vazgeçilip vazgeçilmediği yönündeki soru üzerine, "Biz genel olarak hiç bir satın almadan vazgeçmiş değiliz ama yapılan alımın Teknosa'ya katacağı değer çok önemli. Satınalmalar için iyi hesap yapıyoruz" dedi.

Oyman, dolar kurundaki hareketliliğin kendilerini etkileyip etkilemediği sorusu üzerine de, alım ve satışlarını Türk Lirası üzerinden yaptıklarına dikkati çekerek, dolayısıyla kurdan etkilenmediklerini ifade etti.

Apple Online Store'un açılmasının Teknosa satışlarını nasıl etkilediği yönündeki soruyu ise Oyman, "Teknosa'ya bu ürünler geldiğinde biz bunun satışını mutlaka yaparız. Teknosa'da ayda 1 milyon ürün satılıyor, Apple bunlardan sadece biri" yanıtını verdi.

Oyman, Şırnak, Hakkari gibi şehirlerde uygun yer bulunduğu anda mağazanın açılacağı bilgisini vererek, online ciro hedeflerinin ise toplam cironun yüzde 5'i gibi bir rakama ulaşmak olduğunu söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Teknosa Apple Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title