Haberler

Tekirdağ'da Mübadiller Anısına Denize Karanfil Bırakıldı

TÜRKİYE ile Yunanistan arasındaki mübadelenin 94'üncü yıldönümü nedeniyle Tekirdağ'da düzenlenen anma etkinliğinde Marmara Denizi'ne karanfiller bırakıldı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ Mübadiller Derneği ve Namık Kemal Üniversitesi, 30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan nüfus mübadelesi sözleşmesinin 94'üncü yıldönümünde 'Uluslararası Mübadele Sempozyumu ve Mübadelenin 94'üncü Yılı Anma Etkinlikleri' düzenledi. Etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, merkez Süleymanapa İlçesi Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç, Yunanistan'a göç etmiş mübadiller ile Yunanistan'dan Türkiye'ye göç etmiş mübadillerin çocukları ve torunları katıldı.

Etkinlik kapsamında Tekirdağ sahilinde mübadeleyle gelenlerin gemilerden indiği, gidenlerin ise gemilere bindiği alandan mübadillerin anısına denize çelenk bırakıldı ve karanfiller atıldı. Türkiye ve Yunanistan milli marşları okundu. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, şöyle dedi:

"1923 yılında gerçekleşen Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi, Cumhuriyet Dönemi'nde Türkiye'ye doğru yapılan en önemli göçlerden biridir. Bu zorunlu göç dolayısıyla gemiler dolusu binlerce insanımız doğdukları toprakları bırakarak, yeni bir hayat kurmak için Tekirdağ Limanı'na gelmişlerdir. Bundan dolayıdır ki, 94 yıl önce limanımız ayrı coğrafyaların, ayrı kültürlerin, insanlarının acılarına tanıklık ederek herkesi kucaklamıştır. Üç gün sürecek olan bu sempozyumda, mübadelenin getirdiği konular, o günlerde yaşanan sıkıntılar, konuşulacak ve sonunda kitap haline getirip topluma kazandırmayı düşünüyoruz. 30 Ocak 1923 gününe şöyle bir geri dönersek, o günkü fotoğraflara şöyle bir bakarsak, o insanların bu sahilde çektiği sıkıntıların ve sadece Marmara Bölgesi'nde 260 bin civarında insanın mubadil olduğunu düşünürseniz, çekilen sıkıntıları görmek daha da değerli oluyor. Geldiğimiz noktada çok önemli bir konuyu fiiliyata geçirmenin mutluluğu içersindeyiz. Uygulayacağımız Miras Atölyesi 2 projesiyle Şarköy'de Uçmak Dere'de 57 tarihi evi, ve çeşitli köylerde bir çok kilise ve evleri onararaktan o yerlerin tarihi yapısını ortaya çıkartmak için büyük çalışmalarımız var." Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, insanların yurt edindikleri yerde, istedikleri gibi yaşamalarının bir insan hakkı olduğunu söyledi. Başkan Eşkinat, "Zorla insanları siyasi ya da ekonomik nedenlerle ama en acısı savaş nedeniyle bir yerden bir yere zorla göç ettirmek, bir insanlık ayıbıdır. 94 yıl önce birileri gitti, birileri geldi. Gidenler bu toprakları çocuklarına torunlarına anlatarak zaman geçirdiler, gelenler ise memleket diye geldikleri topraklardan bahsettiler. Bende mübadele ile gelen bir ailenin evladıyım. Bu sempozyum bir vesile olsun, iki toplum arasındaki kardeşlik köprüsüne katkı versin" dedi.

Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç de, Yunanistan'ın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uyguladığını belirterek, mübadillerin çocukları ve torunları olarak Yunanistan'a vizesiz seyahat etme istekleri olduğunu söyledi. Güvenç, 40 mübadil kuruluşunun ortak imzasını taşıyan bildiriyi okuyup, şöyle konuştu:

"Mübadillerin doğdukları toprakları ziyaret etmelerine uzun yıllar izin verilmedi. Birinci kuşak mübadillerin hemen hemen tamamı, memleket hasretiyle bu dünyadan sessizce göçüp gittiler. Eğer AB vize uygulamasını sürdürecekse, mübadillerin ata topraklarını özgürce ziyaret edebilmeleri için Türkiye ve Yunanistan ortak bir çözüm üretebilir diye düşünüyoruz. 1930 yılında iki ülke arasında imzalanan 'İkamet, ticaret ve seyrisefain anlaşması' benzeri ikili bir anlaşma yapılabilir. Her iki ülkenin yöneticilerinin bu talebimizi dikkate almasını istiyoruz."

- Tekirdağ

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title