Haberler

Tekin'den Daeş Açıklaması

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, İran kamuoyundaki "Türkiye DAEŞ'i destekliyor" algısının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, İran kamuoyundaki "Türkiye DAEŞ'i destekliyor" algısının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İran'ın Urumiye kentinde yayımlanan "urompress.ir"e konuşan Tekin, İran kamuoyundaki "Türkiye DAEŞ'i destekliyor" iddialarının doğruyu yansıtmadığını tekrarlayarak, "DAEŞ, Türkiye'nin güvenliği için bir tehdittir. Durum böyleyken nasıl olur da Türkiye DAEŞ'i destekliyor şeklinde düşünülebilir" dedi.

İran medyasında sıklıkla yer alan iddialara cevap veren Tekin, "Bu anlayış yanlıştır. Türkiye en başından beri DAEŞ aleyhine girişimlerde bulundu. DAEŞ'in çıkış yeri Irak ve Suriye olmasına rağmen Türkiye'nin güvenliği için tehdit oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bu ülkelerle bin 300 kilometre ortak sınıra sahip olduğunu ve DAEŞ gibi örgütlerin bu ülkelerin kontrolünü ele geçirmesini Türkiye'nin istemediğini dile getiren Tekin, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İran'ı ziyaretinde Ayetullah Ali Hamaney ile yaptığı ikili görüşmede Türkiye'nin DAEŞ'i Müslümanlardan saymadığı vurgulanmıştır" diye konuştu.

-Türkiye'den İran'ın nükleer müzakerelerine destek

Türkiye'nin her zaman İran'ın barışçıl nükleer faaliyetlerine destek verdiğini belirten Tekin, "2010 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Üyesi olan Türkiye, tüm baskılara rağmen bu konuda İran'a destek veren tek ülkeydi" ifadelerini kullandı.

Tekin, sözlerine şöyle tamamladı:

"Bazı ülkelerin sorunun çözümü için güç kullanmaya meyilli olduğunu bildiğimiz için biz, baskı ve tehditlerin yanında durma yerine her zaman müzakere ve görüşmelere destek verdik. Lozan'da bir taslak anlaşması konusunda görüş birliğine varılması memnuniyet verici. Umut ediyoruz ki, nihai anlaşmaya varılır ve İran uluslararası alanda olması gerektiği yerini alır."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Tahran İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title