Haberler

Tedavi edilen kaplumbağalar doğal yaşamlarına kavuşturuldu -

İzmir'de, yaklaşık 1,5 yıl önce başından ve yüzgecinden ağır yaralı olarak bulunan iki "Caretta caretta" türü deniz kaplumbağası, yapılan tedavilerinin ardından yeniden sağlıklarına kavuşturularak engin sularla buluşturuldu.

Urla ilçesi Demircili sahilleri, geçen yıl mayıs ayında ağır yaralı olarak bulunan iki Caretta carettanın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü ve Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi işbirliğiyle yapılan tedavilerinin ardından özgürlüğe kulaç atmalarının mutluluğuna sahne oldu.

İstanbul'dan geçen yıl mayıs ayında tatil için Çeşme'ye gelen Semra Çelikbaş ve kızı Neslihan Çelikbaş tarafından başından ağır şekilde yara almış şekilde bulunan deniz kaplumbağası ile aynı dönemde Dikili'nin Çandarlı kıyılarında başka bir duyarlı vatandaş tarafından sol ön yüzgeci, misina dolanması sonucu yaralanmış halde bulunan Caretta caretta, Demircili sahilinde denize bırakıldı.

- Denizle buluşmasında da yalnız bırakmadı

Kurtarıcısının adı verilen 60-65 yaşlarındaki "Neslihan" ile bulunduğu şehirle isimlendirilen 30-35 yaşlarındaki "İzmir", izlerini hala taşıdıkları ağır yaralara rağmen sağlıklarına kavuşmuş olmanın özgüveniyle hızla denize yöneldi.

Kaplumbağaların denize bırakılmalarına "Neslihan" adı verilen Caretta carettayı yaralı halde kızıyla birlikte bulan Semra Çelikbaş da İstanbul'dan gelerek tanıklık etti. Motolu deniz aracı pervanesi çarpması sonucu, kafasında tedavi edilmemesi halinde ölümüne yol açabilecek 6-7 santimetrelik yarık oluşan "Neslihan", kurtarıcısının kabuğuna dokunuşuyla denize uğurlandı.

-Olta misinası bir yüzgecinden etti

Dikili'nin Çandarlı ilçesinde bulunan ve "İzmir" adı verilen genç deniz kaplumbağası ise misinanın dolanması sonucu kangren olan sol ön yüzgecini yitirse de uygulanan tedaviyle yeniden denize dalabilir ve avlanabilir hale getirilerek Ege'nin maviliklerinde kavuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ve ekibi de deniz kaplumbağalarının denize kavuşmasına refakat etti.

-Bu yıl 9 Caretta caretta tedavi ettirildi

Bayrak, deniz kaplumbağalarının denize bırakılmalarının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yaban hayatın korunması yönünde yaptıkları çalışmalar kapsamında yaralı hayvanların tedavi ve rehabilitasyonlarını sağlayarak yeniden doğal ortamlarına bıraktıklarını söyledi.

Bölge müdürlüğü sorumluluk sahalarında gerek memeli, gerek kanatlı, gerekse deniz hayvanlarına yönelik hemen her yıl 200 civarında yaralı yaban hayvanı ihbarı aldıklarını ve bunların tedavisini sağladıklarını ifade eden Bayrak, "Bu yıl da 9 deniz kaplumbağasının ihbarını aldık. Bunların tedavileri yapıldı, dün Aydın'da bugün de İzmir'de sağlığına kavuşturduğumuz iki deniz kaplumbağasını denize bıraktık" dedi.

Bayrak, doğal hayatın korunması için yaralı halde görülen hayvanlara karşı duyarlılık gösterilmesinin çok büyük önem taşıdığını dile getirerek, vatandaşlara bu gibi durumlarla karşılaşmaları halinde her ilde Doğal Hayatı Koruma Şube Müdürlükleri ya da sahil güvenlik, jandarma ve polise ihbarda bulunabileceklerini belirtti.

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Kaska da Akdeniz ve Ege kıyılarının deniz kaplumbağalarının yaşam alanları olduğunu belirterek, bu kaplumbağaların zaman zaman istenmeyen şekilde yaralandığını ifade etti.

-"Çocuğumu uğurluyormuş gibi"

Kızının adı verilen "Neslihan"ın denize bırakılmasına tanıklık etmek için İstanbul'dan gelen Semra Çelikbaş ise "Başında çok ağır bir yara vardı. Yetkililer gelip alıncaya kadar başında durduk, kızım defalarca bugüne kadar da hep ilgilendi, durumunu araştırdı. Bugün ona kısmet olmadı, onu yolcu etmek bana kısmet oldu. Hocamıza da çok teşekkür ederiz, çok ilgilendi, bize de her zaman bilgi verdi. Bundan sonra da herkes inşallah bu şekilde doğaya, hayvanlara biraz daha özen gösterir" dedi.

Çelikbaş, "Neslihan" denize bırakıldığı andaki duygularını da "Bir çocuğunuzu uğurlamış gibi oluyor insan, çok hoş" sözleriyle ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Çandarlı Dikili İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title