Haberler

Tebriz- Erzurum Kardeşliği Örnek Gösterildi

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen, Erzurum ile kardeş kent olan İran'ın Tebriz kenti arasındaki ilişkilerin sürekli geliştiğini söyledi. İki kent arasında uçak seferleri başlatmak için girişimlerde bulunduklarına işaret eden Başkan Sekmen, "Dünyanın sıkıntılı bir dönemden geçtiği zamanda bu iki kentin kardeşliği örnek gösteriliyor" dedi.

Erzurum ve Tebriz Büyükşehir Belediye Başkanları arasında 2011'de imzalanan 'kardeşlik protokolü'nün ardından iki kentteki sivil ve resmi kurumlarla sivil toplum kuruluşları birbirlerini tanımak için karşılıklı seferler düzenledi. İmzalanan protokolle Erzurum'un tarihi Tebrizkapı semtindeki iki işyeriyle Tebriz'deki işyerleri takas edildi. Erzurum'da Tebriz, Tebriz'de de Erzurum'un kültür ve sanatını yansıtan ürünler sergilenerek pazarlandı. Sanatçıların yoğun trafiği iki kent halkını birbirine daha da yakınlaştırdı. Tebrizli sanatçılar, Çifte Minareli Medrese arkasındaki Tebrizkapı Sanat Çarşısı'nda bulunan Kültür ve Turizm reyonlarını yeniledi.

Tebriz'e ait ipek halı, kilim, bakır işlemeciliği, minyatür, seramik, cam mozaik sanatlarından oluşan ürünlerin sergilendiği Kültür ve Turizm Bürosu'nun açılışını Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Hüseyin Ghasemi, Vali Yardımcısı M. Levent Kepçeli, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkaç, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Ünsal Kıraç, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Emin Öz yaptı. Necip Fazıl Kısakürek'in eserini Farsça'ya, Tebrizli Şair Şehriyar'ın divanını da Türkçe'ye çevirerek yayınlatacaklarını belirten Başkan Mehmet Sekmen şunları söyledi:

"Kardeş ülke İran'ın Erzurum'da geleneksel el sanatlarını sergilemesi, basit gibi gelebilir ama bizim birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize vesile olacak hususlardır. Dünyanın sıkıntılı bir dönemden geçtiği zamanda bu iki kentin kardeşliği örnek gösteriliyor.

Biz iki ülke böyle bir açılış yapıyoruz. Dostluklarımızın pekişmesine vesile olur. Yakında Tebriz, Urmiye ziyaretimiz olacak. Maksadımız gidiş- gelişleri küçük uçaklarla daha kısa süreye indirmek. Erzurum'dan Tebriz, Nahçıvan, Tiflis, Urmiye arasında seferler olacak. Erzurum'a gelenler de buradan Antalya, Trabzon'a gidebilecek. İnanıyorumki hava yolu ulaşımı büyük bir aktivite sağlar. Gidiş- gelişler artar. Artık insanımız uzun süre karayolu ile bir yere gidip gelmek istemiyor."

VALİ YARDIMCISI KEPÇELİ: TEBRİZ BİZİM ÖZ MEMLEKETİMİZ

Törende bir konuşma yapan Vali Yardımcısı M. Levent Kepçeli ise "Tebriz bizim öz memleketimiz. Bir gövdeden çıkan iki baş gibiyiz. İki ayrı başımız olabilir. Farklı düşünceler olabilir. Ama aynı gövdeyi paylaşan iki baş gibiyiz. Büyükşehir belediye başkanımız böyle güzel bir komplekste size yer ayırarak bu birlikteliği bence taçlandırmış oldu" diye konuştu.

İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Hüseyin Ghasemi, Erzurum ile Tebriz arasındaki ilişkilerinin güçlendirilmesi için önemli adımlar atıldığını bildirdi. Başkonsolos Hüseyin Ghasemi, Erzurum'daki eskiyen reyonu İranlı sanatçılarından yardım alarak yenilediklerini, İran el sanatlarını sergilemekten mutlu olduklarını belirtti. İran'a ait sanat ve kültürün Erzurum'da tanıtılacağına işaret eden Sanatçı Hacer Babazade, el sanatları hakkında protokole bilgi verdi.

- Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Sekmen Erzurum Tebriz İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
61 sanığın yargılanması devam ediyor! Ayhan Bora Kaplan'a TRT binası önündeki Soylu ile fotoğrafları soruldu

61 sanığın yargılanması devam ediyor! Ayhan Bora Kaplan'a TRT binası önündeki Soylu ile fotoğrafları soruldu

Beypazarı maden suyu sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklandı

Beypazarı maden suyu sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklandı

TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 haftalık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı

TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 haftalık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la aralarında kriz mi var? Bakan Şimşek'ten dedikoduları bitiren sözler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la aralarında kriz mi var? Bakan Şimşek'ten dedikoduları bitiren sözler

Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü

Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü

'Jakuzi' tartışması ile gündeme gelen Sancaktepe Belediyesi'nin borcu dudak uçuklattı

"Jakuzi" tartışması ile gündeme gelen Sancaktepe Belediyesi'nin borcu dudak uçuklattı

title