Haberler

Tdv Ramazanda da Mazlumları Unutmayacak

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), ramazan ayında, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle mağdur olan Suriyeliler ile Uygur Türkleri ve Arakanlı Müslümanlara yönelik gıda dağıtımı yapacak, iftar programları düzenleyecek.

ONUR ORHAN - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), ramazan ayında, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle mağdur olan Suriyeliler ile Uygur Türkleri ve Arakanlı Müslümanlara yönelik gıda dağıtımı yapacak, iftar programları düzenleyecek.

TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun, AA muhabirine, vakıflarının din, dil, ırk, renk ve cinsiyet ayrımı yapmadan 135 ülkede ve yurt içinde faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Milyonlarca kişinin, 20 ve 21. yüzyıllarda dini, ırkı, toplumsal bir gruba mensubiyeti veya siyasal görüşü nedeniyle baskıya uğrayarak vatanını terk etmek zorunda kaldığını belirten Tutkun, "2011'de Suriye'de başlayan kriz, iç savaşa dönüştü, çok taraflı hale gelerek kitlesel nüfus hareketi oluşturdu. Milyonlarca insan, komşu ülkelerde mülteci durumuna düştü." dedi.

Tutkun, vakıflarının 28 Aralık 2012'de başlattığı "Şimdi Suriye'ye Yardım Zamanı" kampanyasıyla yaraları sarmaya çalıştığını ifade etti.

Kampanyada, hayırseverlerin katkılarıyla 13 milyon 500 bin lira yardım toplandığını anlatan Tutkun, yardımlarla eğitimden gıda maddesine kadar birçok alanda ihtiyacı karşılamaya, sürdürülebilir projelerle kalıcı çözümler üretmeye çalıştıklarını vurguladı.

"13 bin Suriyeliye kendi dilinde eğitim imkanı"

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğiyle Türkiye'deki 18 okulda 13 bin Suriyeli öğrenciye kendi dilinde eğitim imkanı sunduklarını bildiren Tutkun, şöyle devam etti:

"Okullar, 2015-2016 eğitim öğretim yılı yaz döneminde MEB'e devredildi. Hizmetli, güvenlik personeli gibi birtakım ihtiyaç ve öğrencilere gerekli kırtasiye malzemelerinin karşılanması için yardımlarımız devam edecek. TDV Kadın Aile ve Gençlik Merkezi aracılığıyla 7-18 yaş arası 10'u yetim 100 kız ile 10 erkek çocuğa yatılı ve gündüzlü yaygın eğitim verilmiştir. 189 tır insani yardım malzemesi, yurt içi ve sınır ötesindeki 75 farklı bölgeye gönderilmiştir. Her yıl ramazan ayında sınır ötesi ve yurt içinde iftar programları düzenlenmiş ve gıda yardımları yapılmıştır. Vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonu kapsamında yurt içi ve sınır ötesinde Suriyelilere yönelik yardımlar yapılmaktadır."

Yardımlar bölgeye ulaştırılıyor

Azez bölgesinde bekleyen ailelerin barınması için bin çadırdan oluşan kamp oluşturulduğunu belirten Tutkun, hasır, mutfak malzemesi ve yatak gibi ihtiyaçların da karşılandığını söyledi.

Tutkun, bölgeye birçok gıda kolisi ve battaniye ile diğer ihtiyaç malzemelerinin gönderildiğini kaydetti.

Buradaki çadır kentte kalan 4 bin aileye her gün 40 bin sıcak ekmek dağıtıldığını ifade eden Tutkun, şöyle konuştu:

"7 Mart'tan bu yana günlük 10 bin kişilik sıcak yemek dağıtılmaktadır. 2 bin aileye, 200 bin lira değerinde 8 bin yardım kartı dağıtılmıştır. Suriye'deki okullara eğitim desteği verilmesi ve imam hatip formatında okullar açılması planlanmaktadır. Ramazanda Suriye'de 326 bin lira değerinde gıda dağıtımı ve iftar programı planlanmıştır. Bu yıl yapılan yardımların toplamı, 5 milyon 595 bin liradır."

Bayırbucak Türkmenleri için yardım kampanyası da başlattıklarını vurgulayan Tutkun, 7 bin gıda kolisi ve 7 bin battaniyeden oluşan yedi tır yardım ile şubelerce toplanan 23 tır gıda ve ihtiyaç malzemesinin bölgeye ulaştırıldığını dile getirdi.

Tutkun, 7 bin aileye 30 bin yardım kartı, 4 bin 300 aileye ise her gün 40 bin 500 sıcak ekmek dağıtıldığını, ramazanda yardımlarının aralıksız süreceğini belirtti.

Uygur Türklerine sahip çıkıldı

Türkiye'ye sığınan ve İstanbul'da yaşamını sürdüren Uygur Türkü 33 ailenin Kasım 2014'ten bu yana aylık kira bedellerinin karşılanmaya başlandığını dile getiren Tutkun, "Geçen yıl ağustostan itibaren kira bedeli karşılanan aile sayısı 45'e çıkmıştır. Uygurlu mültecilerin muhtelif ihtiyaçlarının karşılanması için Doğu Türkistan Maarif ve Yardımlaşma Derneği ile iş birliği yapıyoruz. Ramazanda 57 bin lira değerinde gıda dağıtımı ve iftar programı planlanmıştır." bilgisini verdi.

Tutkun, "Yine 2013-2015 yıllarında Çad'a sığınan Orta Afrika Cumhuriyeti'nden mültecilere Ramazan ve Kurban bayramları döneminde 205 bin avro yardım yapılmıştır. Toplam 352 bin avro ve 15 bin dolar yardım ulaştırıldı." dedi.

Arakanlı Müslümanlara ise 2 milyon 607 bin 622 liralık yardım yapıldığını anlatan Tutkun, "Arakanlı mültecilerimize de bu yıl 345 bin 713 dolar değerinde 8 bin 50 gıda kolisi dağıtımı ve 14 bin 500 kişiye iftar verilmesi planlanmaktadır." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Uygur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title